Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Canete: Εκκρεμότητες σε απελευθέρωση αγορών ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου - Να δοθεί το 66% του ΔΕΣΦΑ - Ανέγγιχτοι οι λιγνίτες

Canete: Εκκρεμότητες σε απελευθέρωση αγορών ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου - Να δοθεί το 66% του ΔΕΣΦΑ - Ανέγγιχτοι οι λιγνίτες
Οι προτεραιότητες του Επιτρόπου
Υπάρχουν σημαντικοί ενεργειακοί φάκελλοι σε εκκρεμότητα και πρέπει να σταθμίσουμε την πρόοδο σε ΑΔΜΗΕ και δίκτυα όπου υπάρχουν προβλήματα, ανέφερε στην συνέντευξή που έδωσε σήμερα ο Επίτροπος Canete στην Αθήνα.
Yπάρχουν δυσκολίες για την κυβέρνηση αλλά πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις χρονικά του μνημονίου.
Οι ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να είναι μέσα στους στόχους.
Αναφερόμενος τις αποκρατικοποιήσεις ο Επίτροπος σημείωσε πως και σε άλλες χώρες υπήρξαν σχετικές δυσκολίες, ωστόσο υπογράμμισε πως είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών ένα ανταγωνιστικό ενεργειακό σύστημα.
Ο κ. Canete υποστήριξε πως δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα εφαρμοστεί και ότι στο μέλλον θα υπάρξει περισσότερος ανταγωνισμός, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως οι στόχοι θα επιτευχθούν.
Οσον αφορά για την απελυθέρωση του λιγνίτη υπάρχει απόφαση δικαστηρίου,θα δούμε πώς θα λειτουργήσει εντός του Μνημονίου.
Εκτός Μνημονίου, διευκρίνισε όμως ο Επίτροπος, ότι θα παραμείνουν οι εξελίξεις στις λιγνιτικές μονάδες.
Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα όσον αφορά την απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Ο στόχος της Ελλάδας είναι να δημιουργήσει μια ανοιχτή αγορά με επιπλέον παίκτες, σε αυτό υπάρχουν δυσκολίες αλλά πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις.
Συζήτησα με τον πρωθυπουργό,ανέφερε, τα θέματα TAP,IGB και EAST MED.
Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση σε υπηρεσιακό επίπεδο στις Βρυξέλλες.
Ο Επίτροπος είπε ότι μπορεί να εξελιχθεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο και όσον αφορά τις αναγκαίες υποδομές μπορεί να βασίζεται στην Ευρωπαική Ενωση.
Επίσης όσον αφορά τον ΔΕΣΦΑ είπε ότι η ΕΕ επιθυμεί να δοθεί το 66%.
Ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης ανέφερε επ' αυτού ότι εντός των ημερών θα είναι έτοιμος ο νέος διαγωνισμός.
Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε πως τόσο για το θέμα του ΔΕΣΦΑ όσο και για τα θέματα που αφορούν τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ υπάρχει περιθώριο απόλυτης σύγκλισης.
"Δεν θεωρώ ότι τα ενεργειακά θέματα θα αποτελέσουν εμπόδιο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης", τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε πως οι στόχοι για τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% μέχρι τα τέλη του  2019 έχουν συμφωνηθεί και είναι δεδομένοι.
«Είναι πρόωρο να συζητάμε ότι δεν δουλεύει το σύστημα, καθώς το μερίδιο της ΔΕΗ έχει μειωθεί στο 87%, υπάρχει εντατικοποίηση του ανταγωνισμού - κάτι που είναι εμφανές καθώς πέφτουν οι τιμές - και θεωρούμε ότι ο στόχος για το 2017 και το 2018 θα επιτευχθεί", ανάφερε ο ίδιος και χαρακτήρισε ως υπερβολικές τις προβλέψεις περί κατάρρευσης της ΔΕΗ.
Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως ο Επίτροπος Canete θα έλθει σε επαφή κατά πάσα πιθανότητα και με Ελληνες επιχειρηματίες.

Νωρίτερα το worldenergynews έγραφε:

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε σήμερα με τον Επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ο οποίος του παρουσίασε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να υπάρξει «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους».

Πρόκειται για μια φιλόδοξη δέσμη βασικών αρχών για τον μετασχηματισμό κρίσιμων παραμέτρων του ενεργειακού τομέα με βασικούς άξονες:
•    την απεξάρτηση από τον άνθρακα, μέσω της αποτελεσματικότερης ενσωμάτωσης των ΑΠΕ και της διεσπαρμένης παραγωγής, καθώς και της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών (π.χ. ηλεκτρικά οχήματα και νέες μέθοδοι αποθήκευσης ενέργειας)
•    τη μετατόπιση του κέντρου βάρους των προσεγγίσεων για σημαντικά ζητήματα (όπως η αξιολόγηση της επάρκειας ισχύος, τα σχήματα στήριξης ΑΠΕ, η εκπόνηση σεναρίων επικινδυνότητας για την ασφάλεια εφοδιασμού) από το εθνικό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της εναρμόνισης των κανόνων και της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ τόσο όμορων Διαχειριστών, όσο και εθνικών Ρυθμιστών Αρχών

Ο κ. Σταθάκης

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στις άμεσες προτεραιότητες της χώρας, με κορυφαία την ανάδειξη της Ελλάδας σε πύλη εισόδου για νέες πηγές φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο στόχος αυτός εξυπηρετείται από τη δημιουργία ενός εμπορικού κόμβου φυσικού αερίου, μέσω των διασυνδέσεων που υλοποιούνται, όπως, οι αγωγοί TAP και IGB, αλλά και σημείων εισαγωγής, όπως, ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, που ανήκει στο ΔΕΣΦΑ και το σχεδιαζόμενο πλωτό τέρμιναλ LNG της Αλεξανδρούπολης.
Η διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της περιοχής ενισχύεται και από το σχεδιαζόμενο αγωγό EastMed.
Ο κ. Σταθάκης παρουσίασε, επίσης, τις ενέργειες που προωθούνται για την αναδιοργάνωση της ηλεκτρικής αγοράς, στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας και των στόχων που έχουν τεθεί για το 2020, υπογραμμίζοντας τη σταθερή δέσμευση της χώρας στην ολοκλήρωση τους εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν ορισθεί.
Τέλος, ο Υπουργός ενημέρωσε τον Επίτροπο για την προώθηση, χωρίς καθυστερήσεις, της ολοκλήρωσης του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ.
Ο κ. Κανιέτε εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ζήτημα αυτό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης