Ενέργεια

Μόλις το 23% των δικαιούχων Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ έχουν ενταχθεί σ’ αυτό

tags :
Μόλις το 23% των δικαιούχων Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ έχουν ενταχθεί σ’ αυτό
Το φθηνό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εξασφαλίσει περί τις 700 χιλιάδες καταναλωτές, τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων – όσων δηλαδή εμφανίζουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ – ανέρχεται στα 3,05 εκατ. πολίτες
Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) της ΔΕΗ αποκαλύπτει ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι εθνικό  σπορ και θα παραμείνει για πολλές δεκαετίες παρά την ύπαρξη του 3ο Μνημονίου, ακόμη και αν φθάσουμε και στο 4ο  Μνημόνιο για τη «σωτηρία» της χώρας.  
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τη ΔΕΗ, στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο έχουν ενταχθεί μόλις 700.000 καταναλωτές.
Το κριτήριο ένταξης του είναι το εισόδημα, το οποίο με υπουργική απόφαση στις αρχές του 2103 προσδιορίστηκε ότι, στο βασικό τιμολόγιο ΚΟΤ Ι μπορούν να ενταχθούν όσοι δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ.
Για οικογένεια με τρία παιδιά το εισόδημα προσδιορίζεται στις 23.000 ευρώ και επεκτείνεται μέχρι τις 30.000 ευρώ για άτομα με αναπηρία.
Το στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι ο αριθμός των φορολογουμένων που δήλωσε ετήσια εισοδήματα έως 12.000 για το οικονομικό έτος του 2016. Εύλογα λοιπόν δημιουργείται η απορία γιατί δεν έχουν ενταχθεί τουλάχιστον στην πρώτη κατηγορία που έχει ως κριτήριο  α 12.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών 3.054.422 φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 για το οικονομικό έτος 2016.
Ο αριθμός των φορολογουμένων που θα μπορούσε ενταχθεί στο ΚΟΤ Ι, αλλά δεν το έχει επιδιώξει ανέρχεται σε 2,35 εκατομμύρια.
Δηλαδή η κατηγορία των πολιτών θα μπορούσε να εξασφαλίσει πιο φθηνό τιμολόγιο από τη ΔΕΗ ως μία ευπαθή κοινωνική ομάδα, αλλά προτιμά να πληρώνει ακριβότερα κατά 0,4538 ευρώ την Κwh.
Η «αδιαφορία» τους για την ένταξή τους στο ΚΟΤ χαρίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ αφού θα μπορούσαν να τιμολογούν την αξία του ρεύματος σε χαμηλότερα  επίπεδα.
Ωστόσο η διοίκηση της επιχείρησης θεωρεί ότι τα επίπεδα των 0,04922 ευρώ που χρεώνει μέχρι τις 1.500 Kwh, είναι χαμηλότερα από το παραγόμενο κόστος ρεύματος και θα επιθυμούσε την αλλαγή του τιμολογίου.   

Καμία καθυστέρηση στην εξέταση των αιτημάτων ένταξης στο ΚΟΤ

Να σημειωθεί ότι το World Energy News απευθύνθηκε στις υπηρεσίες της ΔΕΗ ζητώντας πληροφορίες για τα δικαιολογητικά ένταξης στο ΚΟΤ Ι.
Με βάση την έρευνα δεν διαπιστώσαμε ότι οι υπηρεσίες της ΔΕΗ καθυστερούν να απαντήσουν στα αιτήματα των πολιτών και οι διαδικασίες υλοποιούνται χωρίς καθυστέρηση.  
Σε διάστημα τριών εβδομάδων η ΔΕΗ δίνει απάντηση στο αίτημα  ή στα αιτήματα και προσδιορίζεται το νέο τιμολόγιο για τον πολίτη.
Πριν την ένταξη του στο ΚΟΤ Ι η ΔΕΗ θα αξιολογήσει τους προηγούμενους λογαριασμούς κατανάλωσης όπως εμφανίζονται μέσα από τους τρείς τελευταίους τετραμηνιαίους λογαριασμούς.
Στην κατηγορία ΚΟΤ Ι για κατανάλωση έως 800 Kwh η χρέωση είναι 0,03174 ευρώ.  
Από τις 800 έως 1.500 kwh η χρέωση είναι 0,03174 ευρώ και πάνω από τις 1.500 Kwh η χρέωση διαμορφώνεται στα 0,09460 ευρώ.
Για καταναλώσεις υψηλότερες από τις 2.000 Kwh το τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 0,10252 ευρώ η Kwh.  
Να σημειωθεί ότι ο ενδιαφερόμενος για να ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ  θα πρέπει το ρολόι να είναι στο δικό του ονοματεπώνυμο και στη συνέχεια να έχει ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ.  
Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ  εκτιμά ότι οι φορολογούμενοι που δηλώνουν εισοδήματα 12.000 ευρώ έχουν καταναλώσεις υψηλότερες από 1.500 Kwh το τετράμηνο και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν εντοπισθεί βίλες να διαθέτουν το τιμολόγιο ΚΟΤ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης