Ενέργεια

Σταθάκης: Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας είναι καταδικασμένες να πετύχουν

Σταθάκης: Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας είναι καταδικασμένες να πετύχουν
Ο κ. Σταθάκης σημείωσε, ότι το προσεχές διάστημα θα ολοκληρωθεί η ενίσχυση της ΡΑΕ, ενώ τόνισε, ότι η κυβέρνηση έκανε με την περίπτωση του ΑΔΜΗΕ «σαφές το στίγμα» των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στον χώρο των δικτύων και των υποδομών της ενέργειας.
Τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στον χώρο της ενέργειας και του περιβάλλοντος περιέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης κατά την παρέμβασή του στην εκδήλωση «Κρίση - Μεταρρυθμίσεις - Ανάπτυξη» του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επέκρινε το γεγονός, ότι τα προηγούμενα χρόνια κυριάρχησε η ιδέα, ότι μπορείς να κάνεις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να μεταρρυθμίσεις το κράτος και υπενθύμισε, ότι τρεις πετυχημένες μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τον Χαρίλαο Τρικούπη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ήταν κι τρεις μεταρρυθμίσεις του κράτους.
Ο κ. Σταθάκης προσκληθείς από τον συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους Παναγιώτη Λιαργκόβα να ενημερώσει για το ζήτημα της αξιολόγησης, είπε ότι «αν θέλεις να κάνεις εχθρούς, προσπάθησε να κάνεις αλλαγές» και πρόσθεσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα είναι καταδικασμένες να πετύχουν».
Ο κ. Σταθάκης σημείωσε, ότι το προσεχές διάστημα θα ολοκληρωθεί η ενίσχυση της ΡΑΕ, ενώ τόνισε, ότι η κυβέρνηση έκανε με την περίπτωση του ΑΔΜΗΕ «σαφές το στίγμα» των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στον χώρο των δικτύων και των υποδομών της ενέργειας, με διαχωρισμό της ιδιοκτησίας των υποδομών και ισχυρούς κανόνες ελέγχου του δικτύου.
Σχετικά με την αγορά της ενέργειας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εισαγωγή του target model, με στόχο να δημιουργηθούν ανταγωνιστικότερες αγορές σε όλους τους τομείς.
Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε δύο σημαντικές αλλαγές, που πρέπει να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε δύο βασικούς τομείς, αυτόν της εξοικονόμησης ενέργειας όπου απαιτείται αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου, καθώς και αυτόν των ενεργειακών συνεταιρισμών, αυτής της σημαντικής -όπως είπε- νέας μορφής επιχειρηματικότητας, με άμεση συσχέτιση παραγωγής και κατανάλωσης.
Αναφερόμενος γενικότερα στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε, ότι η υιοθέτηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ είναι στο τελικό στάδιο και αφορά αλλαγές στο χώρο των αγορών αγαθών και υπηρεσιών.
Ο κ. Σταθάκης τόνισε ακόμα τις αλλαγές που έχουν γίνει στο νομοθετικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, το οποίο πλέον είναι ενιαίο, απόλυτα ηλεκτρονικό, με διαφανείς κανόνες και πολλές καινοτομίες στην κατεύθυνση της μείωσης της γραφειοκρατίας.
Σχετικά με τον χωρικό σχεδιασμό τον οποίο χαρακτήρισε το «μεγαλύτερο πάγιο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας», ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε, ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών και των παραλιών αποτελούν δύο σοβαρές προϋποθέσεις «για να συζητήσουμε σοβαρά για κτηματολόγιο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης