Ενέργεια

Ν. Μπενρουμπή (Protergia): Τα ΝΟΜΕ δεν οδηγούν στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Ν. Μπενρουμπή (Protergia): Τα ΝΟΜΕ δεν οδηγούν στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
Για τις διασυνδέσεις είπε, ότι είναι η λύση για την μείωση των ΥΚΩ, τονίζοντας ωστόσο ότι η διασύνδεση των Κυκλάδων προχωρεί με ρυθμούς… κάβουρα –όπως είπε- και η διασύνδεση της Κρήτης… καρκινοβατεί.
Ο όμιλος της Protergia έχει επενδύσει στον ενεργειακό τομέα 1 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ντίνο Μπενρουμπή, ο οποίος τόνισε, ότι «κάποιες από αυτές τις επενδύσεις αποδίδουν και κάποιες άλλες όχι», γεγονός που το απέδωσε στις στρεβλώσεις της αγοράς.
Όπως είπε ο κ. Μπενρουμπή στην ομιλία του σε ημερίδα με θέμα «Ενέργεια: Επενδύσεις, απασχόληση και εξαγωγές», στον τομέα της λιανικής το 2016 η Protergia κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση και σήμερα είναι πρώτη μεταξύ των ιδιωτών παρόχων σε αριθμό μετρητών.
Όσον αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον του ομίλου, όπως είπε, επικεντρώνεται στην αιολική ενέργεια, προαναγγέλλοντας επενδύσεις της τάξης των 40-50 εκατομμυρίων ευρώ ανά διετία για τα επόμενα χρόνια.
Για τις διασυνδέσεις είπε, ότι είναι η λύση για την μείωση των ΥΚΩ, τονίζοντας ωστόσο ότι η διασύνδεση των Κυκλάδων προχωρεί με ρυθμούς… κάβουρα –όπως είπε- και η διασύνδεση της Κρήτης… καρκινοβατεί, χωρίς να ξέρει κανείς, το πότε θα γίνει.
Ο κ. Μπενρουμπή υποστήριξε ακόμη, ότι ο τρόπος με τον οποίο πάει να ανοίξει η αγορά, είναι στρεβλός.

Επεσήμανε ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν έφεραν το άνοιγμα της αγοράς, ενώ υποχρεώνουν τη ΔΕΗ να πουλάει σε χαμηλή τιμή την παραγωγή της.
«Ούτε κατά διάνοια δεν θα μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ κατά 25% έως το τέλος του χρόνου, όπως λέει το μνημόνιο και βεβαίως δεν θα μειωθεί στο 50 % το 2020» είπε ακόμη ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Protergia.
Τόνισε ακόμη, ότι «αν δεν υπάρχουν ισοδύναμα ως προς το κόστος μείγματα παραγωγής, απευθείας ελεγχόμενα από τους παίκτες, δεν θα ανοίξει η αγορά λιανικής».
Ο κ. Μπενρουμπή δεν θέλησε να τοποθετηθεί για το θέμα της πώλησης υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι το θέμα δεν βρίσκεται επισήμως στο τραπέζι.
Απαντώντας πάντως σε σχετική ερώτηση και σημειώνοντας και πάλι ότι το θέμα των υδροηλεκτρικών δεν είναι στο τραπέζι, είπε ότι εάν ποτέ αγοραστεί από ιδιώτη εργοστάσιο της ΔΕΗ, τότε βεβαίως ο νέος ιδιοκτήτης θα βασιστεί στο υπάρχον προσωπικό και την τεχνογνωσία.
«Σε καμία εξαγορά, σύμπραξη ή συνεργασία κανείς δεν έχει διώξει προσωπικό» είπε.
Ένταση υπήρξε στο διάλογο που είχε με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ανδριώτη, όταν ο κ. Μπενρουμπή σημείωσε, ότι η απελευθέρωση της αγοράς μπορεί να γίνει μόνο με μείγμα παραγωγής ισοδύναμο ως προς το κόστος.
Ο κ. Ανδριώτης είπε, ότι θα μπορούσαν οι ιδιώτες να αποκτήσουν ισοδύναμη παραγωγή φτιάχνοντας λιγνιτικά ή υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αντί να θέλουν τα έτοιμα της ΔΕΗ.
Ο κ. Μπενρουμπή απάντησε, ότι το άνοιγμα του λιγνίτη είναι υποχρέωση εφαρμογής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Αρχική δημοσίευση: 26/04/2017 13:00

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης