Ενέργεια

Παράδοξα στην χθεσινή (26/4) δημοπρασία ΝΟΜΕ - Το παρασκήνιο, ο "πρωταγωνιστής" και οι αντιδράσεις

Παράδοξα στην χθεσινή (26/4) δημοπρασία ΝΟΜΕ - Το παρασκήνιο, ο
Σύμφωνα με πληροφορίες, "πρωταγωνιστής" του "επεισοδίου" που αναστάτωσε την τρίτη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας και προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις ήταν η εταιρία nrg, η οποία ελέγχει σήμερα ένα πολύ μικρό μέρος της συγεκριμένης αγοράς
Σε κατάσταση συναγερμού βρέθηκαν οι συμμετέχοντες στην δημοπρασία όταν με το κλείσιμό της διαπίστωσαν ότι κάποιος από τους παίχτες αγόρασε 14 μεγαβάτ στην τιμή εκκίνησης των 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα στις 14:36:41, δηλαδή  17 δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωσή της.
Το γεγονός αποτελεί εδώ και κάποιες ώρες αντικείμενο διερεύνησης των εταιριών που συμμετείχαν στην δημοπρασία.
Το χαρακτηρίζουν «παράλογο» και «παράδοξο» και ελέγχουν πιθανά τεχνικά προβλήματα της πλατφόρμας του ΛΑΓΗΕ.
«Η εξέλιξη αυτή είναι έξω από τη φιλοσοφία της δημοπρασίας. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς έγινε, το διερευνούμε. Πρέπει να περιφρουρήσουμε το θεσμό» αναφέρει παράγοντας της αγοράς.
Ο συγκεκριμένος παίκτης, ο οποίος συμφωνα με πληροφορίες του World Energy News είναι η εταιρία παροχής ρεύματος NRG του ομίλου Χανδρή, αξιοποίησε τη δυνατότητα που παρέχει η πλατφόρμα των Υankee Auctions να ζητήσει από την αρχή την αγορά συγκεκριμένου πακέτου 14 MWh και να επιμείνει κατά την εξέλιξη της δημοπρασίας στο "όλα ή τίποτα".
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ανεβαίνει η τιμή αλλά ο συγκεκριμένος παίκτης να μην κατακυρώνει την αγορά όταν δεν ήταν διαθέσιμη ποσότητα που ζητούσε.
Με άλλα λόγια όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, έγινε ένα είδος "έξυπνης χειραγώγησης" της δημοπρασίας μέσω της αξιοποίησης της συγκεκριμένης τεχνικής δυνατότητας που παρέχουν τα Υankee Auctions.
Οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν ότι αυτιού του είδους οι επιλογές δηλαδή το όλα ή τίποτα έχει λογική σε μία δημοπρασία πώλησης αλλά όχι στη συγκεκριμένη δημοπρασία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ανοιχτό παραμένει αν θα υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά των υπολοίπων συμμετεχόντων στη δημοπρασία.
Πάντως ο ΛΑΓΗΕ ανάρτησε επισήμως στην ιστοσελίδα του τον τελικό πίνακα των αποτελεσμάτων.


Νωρίτερα το World Energy News είχε αναφέρει τα εξής:

Στα 40,02 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε τελικά η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που διατέθηκε μέσω της δεύτερης δημοπρασίας για το 2017 τύπου ΝΟΜΕ, που διενήργησε ο ΛΑΓΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή εκκίνησης ήταν 37,37 ευρώ/MWh και διατέθηκαν συνολικά 145 MWh.
Οι μεγάλοι παίκτες μπήκαν και ήταν οι βασικοί bidders, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δημοπρασία θεωρήθηκε ήσσονος σημασίας, καθώς ακολουθεί άλλη μεγαλύτερη.
Για παράδειγμα ο Ηρων πήρε 30 MWh/hour, ενώ τα ΕΛΤΑ δεν πήραν τίποτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι 3 μεγάλοι, δηλαδή Protergia, Ηρων και ELPEDISON πήραν 90 Μwh/h συνολικά και πλήρωσαν σαν τιμή 39,92 ευρώ/Mwh.
Άρα οι υπόλοιποι μοιράστηκαν 55 ΜWh/h που εκτιμάται σαν υψηλό ποσό για τις ανάγκες τους.
Tην υψηλότερη τιμή 40,02 ευρώ πλήρωσαν δύο βιομηχανικοί καταναλωτές που πήραν από 2 Μwh/h
O ένας από αυτούς είναι ο Ομιλος Στασινόπουλου.
Υπάρχουν 2 πακέτα 20 και 25Mwh.
Oι 25 Mwh έχουν γίνει στα 37,37 ευρώ στις 14:30
  και οι  20Mwh στα 39,97 ευρώ.
Επίσης άλλά 2 πακέτα επίσης μικρότερα των 5 Mwh και των 6 Mwh  και 1 της 1 Mwh.
Παράλληλα εκφράζεται προβληματισμός γιατί δεν τηρήθηκε στάση αναμονής για την επόμενη δημοπρασία, όπου η τιμή εκκίνησης θα είναι κατά 4 ευρώ χαμηλότερη, λόγω μη ύπαρξης ΑΔΙ.
Η επόμενη δημοπρασία θα διεξαχθεί τον Ιούνιο είτε τον  Οκτώβριο ανάλογα με την πορεία της διαπραγμάτευσης και για μεγαλύτερη ποσότητα.
Τελικώς και σε αυτήν την δημοπρασία υπήρξε ανταγωνισμός και ενδιαφέρον από την αγορά, αλλά δεν έφθασε στα επίπεδα της δημοπρασίας του Ιανουαρίου, οπότε η τιμή κινήθηκε μεταξύ των 41,05 και 41,14 ευρώ/MWh.




www.worldenergynews.g

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης