Ενέργεια

Γιγάντιο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου «χτίζεται» στις ακτές της Αυστραλίας

Γιγάντιο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου «χτίζεται» στις ακτές  της Αυστραλίας
Η Αυστραλία ήταν το 2016 ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο μετά το Κατάρ και κατείχε μερίδιο αγοράς 17,2%
Το LNG είναι μια "μεγάλη υπόθεση" στην Αυστραλία, με την Australian Petroleum Production & Exploration Association να δηλώνει  ότι "ηγείται  ενός πρωτοφανούς επιπέδου επενδύσεων" στη χώρα.
Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Φυσικού Αερίου, η Αυστραλία ήταν το 2016 ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο μετά το Κατάρ και κατείχε μερίδιο  αγοράς 17,2%.
Σε πάνω από διακόσια χιλιόμετρα στις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας, διαμορφώνεται ένα τεράστιο έργο LNG και επιδιώκεται να ενισχυθεί περαιτέρω η θέση της χώρας ως σταθμού παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Το έργο LNG Ichthys προέρχεται από την ανακάλυψη του τεράστιου πεδίου φυσικού αερίου το 2000, μια ανακάλυψη που όπως  περιγράφει η ενεργειακή εταιρεία Inpex είναι  "η μεγαλύτερη ανακάλυψη υγρών υδρογονανθράκων στην Αυστραλία σε διάστημα 40  ετών".
"Το LNG είναι μια ψυχρή εκδοχή φυσικού αερίου", δήλωσε ο Chris Blackburn, επικεφαλής της επιχείρησης Inpex, στο Sustainable Energy του CNBC. "Είναι υγρό και το μέγεθος του υγρού είναι πολύ μικρότερο. Η μορφή φυσικού αερίου του LNG είναι 600 φορές μεγαλύτερη, οπότε όταν είναι μικρότερο, μπορούμε να το μεταφέρουμε και να γίνει επανεπεξεργασία  προκειμένου να διοχετευθεί στην αγορά".
Η κλίμακα του έργου, που βρίσκεται υπό κατασκευή, είναι εντυπωσιακή. Ένας αγωγός μήκους 890 χιλιομέτρων θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το πεδίο στις  εγκαταστάσεις ξηράς κοντά στη στο Darwin.
Ο Vince Kenny, γενικός διευθυντής της Inpex για την κατασκευή στην ξηρά, χαρακτήρισε τον αγωγό ως "τον μεγαλύτερο ... στο νότιο ημισφαίριο".
"Το έργο θα παράγει 8,9 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως, 1,6 εκατομμύρια τόνους LPG (υγροποιημένο αέριο πετρελαίου) και περίπου 100,000 βαρέλια συμπυκνωμάτων ημερησίως", εξήγησε ο Kenny.

www.worldenergynes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης