Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διευκόλυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ μέσω της βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου προωθεί ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης

Διευκόλυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ μέσω της βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου προωθεί ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης
Κατά την άποψη του υπουργού, η συμφωνία με τους θεσμούς για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος είναι ισορροπημένη
Δραστική μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και υιοθέτηση φιλόδοξων στόχων σε ότι αφορά τη συμμετοχή των ΑΠΕ, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας προαναγγέλλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εν όψει της εκπόνησης μελέτης για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.
Για την εκπόνηση του συγκεκριμένου σχεδίου και την υποβολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση έως το τέλος του χρόνου, η Ελλάδα δεσμεύτηκε μέσω της πρόσφατης συμφωνίας με τους δανειστές παρά το γεγονός ότι αποτελεί υποχρέωση για όλες τις χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο της πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη ο οποίος μίλησε για το θέμα στο συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Νέων Επιχειρηματιών, το ενεργειακό μοντέλο της χώρας αλλάζει ριζικά ως αποτέλεσμα τόσο της πολιτικής της ΕΕ όσο και του Μνημονίου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας, το ειδικό βάρος του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, αναπόφευκτα θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια.
«Βεβαίως, πρόσθεσε,  θα συνεχίσει να είναι βασικό καύσιμο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα προσεγγίζει το 60 -70% που ήταν η συμμετοχή του παλαιότερα, αλλά ούτε και το 32% που είναι η συμμετοχή του σήμερα».

Λειτουργία των μικρών ανεμογεννητριών

Αναφερόμενος εξάλλου, στη συμμετοχή των ΑΠΕ στο νέο ενεργειακό μείγμα της χώρας, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι θα έχουν τεράστια βαρύτητα και για να γίνει αυτό θα βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο, θα διευκολυνθούν ιδιαίτερα τα αιολικά πάρκα και θα εισαχθούν επιτέλους οι μικρές ανεμογεννήτριες.
Ο υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε τέλος ότι με βάση τη συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση με τους δανειστές η λιγνιτική αγορά θα ανοίξει για τους ιδιώτες σε ποσοστό 40%.
Μίλησε μάλιστα για «ισορροπημένη συμφωνία» σε ότι αφορά τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος, η οποία όπως είναι γνωστό θα γίνει μέσω της αύξησης των ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ που θα διατίθενται σε ιδιώτες παρόχους μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης