Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τη θέσπιση Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης ζητούν 8 δήμαρχοι περιοχών με λιγνιτικά κοιτάσματα

Τη θέσπιση Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης ζητούν 8 δήμαρχοι περιοχών με λιγνιτικά κοιτάσματα
Στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και την Μεγαλόπολη έκλεισαν ή θα κλείσουν μέχρι το 2020  λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, η ισχύς των οποίων ξεπερνά τα 2.900 MW.
Τη δημιουργία Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης στο πλαίσιο της  αναθεώρησης του «Ευρωπαϊκού Σύστηματος  Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών αερίων» του θερμοκηπίου, ζητούν με επιστολή τους οκτώ Δήμαρχοι από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Τσεχία, που οι περιοχές τους έχουν μεγάλη εξάρτηση από τον λιγνίτη και τον λιθάνθρακα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.  
Η πρωτοβουλία ανήκει στον Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη και την επιστολή συνυπογράφει εκ μέρους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ο πρόεδρος της Γιώργος Αδαμίδης, καθώς επίσης και η ΓΣΕΕ.
Το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη ψηφίσει τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, έπειτα από πρωτοβουλία Ελλήνων ευρωβουλευτών, όπου προβλέπεται το 2% των δημοπρατούμενων δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) να το λαμβάνει το Ταμείο.
Προς το παρόν δεν έχει υιοθετήσει την τροπολογία το συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών.  
Οι δήμαρχοι Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου, Φλώρινας, Μεγαλόπολης, Rovinari Ρουμανίας, Horní Jiřetín Τσεχίας, Trojanovice Τσεχίας, η  ΓΣΕΕ και η  ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με την επιστολή τους προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος της ΕΕ, ζητούν  την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη  θέσπιση του  χρηματοδοτικού μηχανισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως σημειώνουν «τα χρήματα ταυ Ταμείου θα  στηρίξουν τις τοπικές οικονομίες και τους εργαζόμενους περιοχών στην  Ελλάδα και στην Ευρώπη, που θα πληγούν περισσότερο από τη μετάβαση σε μια οικονομία με ελάχιστες εκπομπές άνθρακα».
Αναλυτές εκτιμούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Κοζάνης, ότι εάν η εισφορά στο Ταμείο παραμείνει στο 2% των δημοπρατούμενων εκπομπών CO2, που έχει αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα έσοδα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης  θα αγγίξουν περίπου τα  8 δισ. ευρώ για τη δεκαετία 2021-2030.
Η επιστολή απευθύνεται επίσης στον Επίτροπο Ενέργειας και Δράσης ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή, στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στα μέλη των Μόνιμων Αντιπροσωπειών των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης «θέλουμε να παρέμβουμε στις τριμερείς διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στις 30 Μαΐου, ελπίζοντας ότι βρεθεί κοινό έδαφος στη δημιουργία  του ταμείου».  
Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, πρόκειται για έναν δίκαιο μηχανισμό χρηματοδότησης, ο οποίος είναι απολύτως απαραίτητος για την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών και της στροφής του παραγωγικού τους μοντέλου σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες.  
Στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και την Μεγαλόπολη έκλεισαν ή θα κλείσουν μέχρι το 2020  λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, η ισχύς των οποίων ξεπερνά τα 2.900 MW, επηρεάζοντας δραματικά τις θέσεις εργασίας και τους δείκτες του τοπικού ΑΕΠ των παραπάνω περιοχών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης