Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα έργα - κλειδιά στο επενδυτικό πρόγραμμα των 872 εκατ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ για την τετραετία 2018 – 2021

Τα έργα - κλειδιά στο επενδυτικό πρόγραμμα των 872 εκατ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ για την τετραετία 2018 – 2021
Οι επενδύσεις αφορούν κατά κύριο λόγο τις διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης, αλλά και την επέκταση του δικτύου μεταφοράς ρεύματος στην περιοχή της Πελοποννήσου
Επενδύσεις ύψους περίπου 872 εκατ. ευρώ προγραμματίζει ο ΑΔΜΗΕ για την τετραετία 2018 - 2021όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο εισόδου της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο.
Από το σύνολο των επενδύσεων αυτών, περίπου τα 820 εκατ. ευρώ αφορούν το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ 52 εκατ. ευρώ αφορούν τους χρήστες, δηλαδή τις συνδέσεις των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και των μεγάλων καταναλωτών.
Μεταξύ των σημαντικότερων επενδύσεων της τετραετίας, σύμφωνα με τον ίδιο τον ΑΔΜΗΕ, είναι η διασύνδεση των Κυκλάδων για την οποία προβλέπεται να διατεθούν 157,5 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, για τη διασύνδεση των Κυκλάδων στο ενημερωτικό δελτίο σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός της ξεκίνησε προ 20 ετών και ότι το 2014 ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία και η υπογραφή των συμβάσεων για την πρώτη φάση, ενώ η ολοκλήρωση και της τρίτης φάσης προβλέπεται για το 2022.
Το έργο αφορά στη διασύνδεση των νησιών Σύρου, Μυκόνου, Πάρου και Νάξου με το ηπειρωτικό σύστημα καθώς και την ενίσχυση της διασύνδεσης της Άνδρου με την Τήνο.
Υλοποιείται σε τρεις φάσεις, εκ των οποίων η πρώτη που περιλαμβάνει τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο, καθώς και με τα νησιά Πάρος, Μύκονος και Τήνος.
Αναμένεται δε να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017 με τουλάχιστον ένα χρόνο καθυστέρηση από τον αρχικό προγραμματισμό.
Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τη σύνδεση της Νάξου μέσω της ολοκλήρωσης του βρόχου Πάρου – Νάξου – Μυκόνου και εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία εντός του 2018 ή το αργότερο το 2019. Παράλληλα με τη δεύτερη φάση θα προωθηθεί και η αναβάθμιση της υφιστάμενης καλωδιακής σύνδεσης Άνδρος – Λιβάδι (Ν. Εύβοια) και Άνδρος – Τήνος.
Η τρίτη φάση περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της διασύνδεσης με την πόντιση και του δεύτερου καλωδίου Λαυρίου – Σύρου και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2022.

Η διασύνδεση της Κρήτης

Εξάλλου, μεταξύ των σημαντικότερων επενδύσεων περιλαμβάνονται και η πρώτη φάση της διασύνδεσης της Κρήτης, δηλαδή το καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος που θα συνδέσει την Κρήτη με την Πελοπόννησο, για το οποίο προβλέπεται να διατεθούν 322,7 εκατ. ευρώ και η δεύτερη φάση δηλαδή το καλώδιο συνεχούς ρεύματος Κρήτη - Αττική για την οποία προβλέπονται να διατεθούν μόλις 70,9 εκατ. ευρώ έως το 2021 παρά το γεγονός ότι προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει συμπεριλάβει το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στο τελευταίο σχέδιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του Δικτύου, αν και στο αμέσως προηγούμενο σχέδιο του Δεκαετούς που είχε εκδοθεί το Μάρτιο, προέβλεπε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι στο τελευταίο σχέδιο του Δεκαετούς Προγράμματος προβλέπεται ένταξη του συνόλου της ζήτησης της Κρήτης για το 2025, δηλαδή δυο χρόνια μετά την ολοκλήρωση και των δυο διασυνδέσεων γεγονός που μαζί με τα μόλις 70 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού έως το 2021 εντείνουν τις προβλέψεις για καθυστερήσεις στη διασύνδεση Αττική – Κρήτη.
Εξάλλου μεταξύ των σημαντικών έργων του τετραετούς προγράμματος του ΑΔΜΗΕ εντάσσονται οι επεκτάσεις του δικτύου στην Πελοπόννησο άξονας Α’  με 88,1 εκατ. ευρώ και άξονας Β’ με 74,5 εκατ. ευρώ, η διασύνδεση της Σκιάθου με 38,5 εκατ. ευρώ και η δεύτερη διασύνδεση με τη Βουλγαρία με ποσό 7,6 εκατ.  ευρώ   
Για το 2018 προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 211,3 εκατ. ευρώ, το 2019 340,7 εκατ. ευρώ, το 2020 138,1 εκατ. ευρώ και τέλος για το 2021 181,8 εκατ. ευρώ.

Δείτε ακόμη: ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: H ακτινογραφία και τα επίμαχα σημεία ενόψει εισαγωγής στο Χρηματιστήριο

Σε «κλοιό» αγωγών ο ΑΔΜΗΕ για τις καθυστερήσεις πληρωμών στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς




Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης