Επιχειρήσεις

Η Elicio και η BayWa r.e. νικητές του πρώτου εμπορικού διαγωνισμού πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στον κόσμο

Η Elicio και η BayWa r.e. νικητές του πρώτου εμπορικού διαγωνισμού πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στον κόσμο
Η ανάθεση είναι το αποτέλεσμα ενός ανταγωνιστικού διαγωνισμού που ξεκίνησε το 2021 για ένα υπεράκτιο πλωτό αιολικό έργο ισχύος 230 έως 270 MW, το οποίο βρίσκεται νότια της Βρετάνης, στα ανοικτά των ακτών του Lorient
Ορόσημο αποτελεί για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, η κοινοπραξία μεταξύ της Elicio, διεθνούς παραγωγού αιολικής ενέργειας, και της BayWa r.e., εταιρείας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και παροχής λύσεων, όπως ανακοινώθηκε από τον Bruno le Maire, υπουργό Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανικής και Ψηφιακής Κυριαρχίας, και τον Roland Lescure, εντεταλμένο υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας, ως νικητές του διαγωνισμού AO5 στη Γαλλία για την ανάπτυξη του πρώτου εμπορικού πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο.

Η ανάθεση είναι το αποτέλεσμα ενός ανταγωνιστικού διαγωνισμού που ξεκίνησε το 2021 για ένα υπεράκτιο πλωτό αιολικό έργο ισχύος 230 έως 270 MW, το οποίο βρίσκεται νότια της Βρετάνης, στα ανοικτά των ακτών του Lorient.

Το πλωτό υπεράκτιο αιολικό έργο «Pennavel» πρόκειται να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο του ενεργειακού τοπίου της περιοχής. Το αιολικό πάρκο αναμένεται να παράγει περίπου το 30% της σημερινής παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας της Βρετάνης και να παρέχει ενέργεια σε πάνω από 450.000 κατοίκους ετησίως, συμβάλλοντας σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Το Pennavel θα είναι το πρώτο εμπορικό πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο στο οποίο θα χορηγηθεί μακροπρόθεσμη σύμβαση επί διαφορών (CfD). Το έργο επωφελείται από μια εξασφαλισμένη σύνδεση με το δίκτυο με την RTE, τον διαχειριστή του γαλλικού συστήματος μεταφοράς, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα περιουσιακά στοιχεία μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου του υπεράκτιου υποσταθμού και των καλωδίων εξαγωγής.

Οι μέτοχοι της κοινοπραξίας αισθάνονται μεγάλη τιμή που επιλέχθηκαν να οδηγήσουν την ενεργειακή μετάβαση στο επόμενο επίπεδο στη Βρετάνη, σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς εταίρους.  

Πρόκειται για τη δεύτερη πρόσφατη επιτυχία της Elicio και της BayWa r.e. στον τομέα της πλωτής αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, μετά το υπεράκτιο αιολικό πάρκο 960 MW Buchan στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της Σκωτίας, μαζί με έναν τρίτο εταίρο. Αυτό το σημαντικό ορόσημο εδραιώνει περαιτέρω τη θέση της Elicio και της BayWa r.e. στον παγκόσμιο τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ως ηγέτιδες εταιρείες πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Τοπική δέσμευση με παγκόσμιο αντίκτυπο

Η τοπική συμμετοχή και η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκονταν στο επίκεντρο του σχεδιασμού του έργου Pennavel: η κοινοπραξία βραβεύτηκε με τον τίτλο«Breizh Content». Επιπλέον, υπέγραψε το χάρτη δέσμευσης βιομηχανικού τοπικού περιεχομένου για πέντε περιφερειακά συμπλέγματα της Γαλλίας.

Το Pennavel έχει αναπτυχθεί και συγκροτηθεί σχολαστικά από τις έμπειρες ομάδες της κοινοπραξίας, μαζί με πολλούς ειδικούς συμβούλους και με εμπειρία από ένα εκτεταμένο δίκτυο υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα ένα σταθερό και ισχυρά θεμελιωμένο έργο. Η ανάπτυξή του συντονίστηκε μέσω στενών διαβουλεύσεων με τους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματιών αλιέων, περιβαλλοντικών εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων της βιομηχανίας.

Η κοινοπραξία έχει δεσμευτεί πλήρως για την επιτυχία αυτού του έργου. Θα το επιτύχει αυτό, δίνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ανάγκες και τις επιθυμίες της περιοχής και των τοπικών κοινοτήτων, βρισκόμενη σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους και προωθώντας παράλληλα τη διαφάνεια καθ' όλη τη διάρκεια του έργου.

Η κοινοπραξία δεσμεύεται να δαπανήσει 5 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της ανάπτυξης κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το έργο στις περιοχές της Βρετάνης και του Pays de la Loire. Μέσω συλλογικής χρηματοδότησης, ο τοπικός πληθυσμός θα έχει την ευκαιρία να επενδύσει στο έργο αυτό. Επιπλέον, το πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 4,5 εκατομμύρια ώρες εργασίας κατά τη φάση κατασκευής και περισσότερες από 30 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη φάση λειτουργίας.

Σύμφωνα με τον φιλόδοξο στόχο της γαλλικής κυβέρνησης να θέσει σε λειτουργία περίπου 50 υπεράκτια αιολικά πάρκα έως το 2050 και να υλοποιήσει την εντυπωσιακή ισχύ των 45 GW, το έργο Pennavel είναι καθοριστικό για την προώθηση της πλωτής αιολικής βιομηχανίας στη Γαλλία.

O Alain Janssens, CEO της Elicio, δήλωσε: “Η Elicio προσφέρει ένα μοναδικό σύνολο συλλογικών και ατομικών δεξιοτήτων σε αυτή την κοινοπραξία και είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι που αυτό αναγνωρίστηκε με την ανάθεση του διαγωνισμού AO5. Οπλισμένοι με την πρωτοποριακή εμπειρία μας στον υπεράκτιο τομέα και βασιζόμενοι στο επιτυχημένο μας ιστορικό στον τομέα της χερσαίας αιολικής ενέργειας στη Γαλλία, είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλουμε στην επιτυχία ανταγωνιστικών πλωτών υπεράκτιων έργων στη Γαλλία, συνδυάζοντας την άριστη εκτέλεση του έργου με ένα μοναδικό τοπικό αποτύπωμα. Η Elicio είναι υπερήφανη που προσθέτει αυτό το γαλλικό έργο στο ήδη εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο υπεράκτιων αιολικών έργων της στο Βέλγιο και τη Σκωτία".

Ο Matthias Taft, CEO της BayWa r.e, πρόσθεσε: “Είμαστε πανευτυχείς για την απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανικής και Ψηφιακής Κυριαρχίας, η οποία αναγνωρίζει την τεράστια δέσμευση και την ποιότητα του έργου που επιτελούν οι ομάδες της BayWa r.e. της και Elicio. Προσδοκούμε στη συνέχιση της επιτυχημένης συνεργασίας μας με την περιοχή και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης. Είναι μια περήφανη στιγμή για την κοινοπραξία και, καθώς ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο για την BayWa r.e. στην πλωτή υπεράκτια βιομηχανία, είμαστε ενθουσιασμένοι που εργαζόμαστε σε ένα τέτοιο έργο που αλλάζει τα δεδομένα και που θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για τα μελλοντικά πλωτά αιολικά πάρκα σε όλο τον κόσμο”.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης