Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

Πειραιώς: Εκδήλωση με θέμα την Ελληνική Ναυτιλία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Πειραιώς: Εκδήλωση με θέμα την Ελληνική Ναυτιλία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις
Ομιλητής ήταν ο συγγραφέας Ρόμπερτ Κάπλαν, ένας από τους πιο σημαντικούς και επιδραστικούς διανοητές παγκοσμίως
Η Τράπεζα Πειραιώς διοργάνωσε εκδήλωση σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις προκλήσεις που επηρεάζουν στην παρούσα συγκυρία τον κλάδο της Ελληνικής Ναυτιλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, τη Δευτέρα 13 Μαΐου.

Ομιλητής ήταν ο συγγραφέας Ρόμπερτ Κάπλαν, ένας από τους πιο σημαντικούς και επιδραστικούς διανοητές παγκοσμίως, και παραβρέθηκαν Έλληνες εφοπλιστές με ισχυρή θέση στο ναυτιλιακό κλάδο και ανώτερα στελέχη ναυτιλιακών εταιριών.

Προλογίζοντας τον Ρόμπερτ Κάπλαν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, εξήρε το έργο και τη συμβολή του στην κατανόηση του σύγχρονου, σύνθετου γεωπολιτικού σκηνικού.

Ο Ρόμπερτ Κάπλαν στην ομιλία του επισήμανε ότι σήμερα η γεωπολιτική κατάσταση χαρακτηρίζεται από:

α) την εξασθένηση των τριών μεγάλων δυνάμεων, ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας,

β) την εξέλιξη της τεχνολογίας, που κάνει τον κόσμο να δείχνει όλο και μικρότερος συνδέοντας μεταξύ τους τις κρίσεις που αναδύονται σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη, στοιχείο που δημιουργεί ένα γεωπολιτικό σκηνικό εξαιρετικά ασταθές, και

γ) το γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή που ο ιστορικός χρόνος τρέχει ταχύτατα και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και μεγάλες, αναφέροντας ως παράδειγμα όσα έχουν συμβεί την τελευταία διετία σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, τα οποία ανέτρεψαν τα status quo που ίσχυαν για δεκαετίες στις ευρύτερες περιοχές.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, το ασταθές γεωπολιτικό σκηνικό συμπληρώνει το δημογραφικό πρόβλημα του πλανήτη, με περιοχές όπως η Δύση, όπου ο πληθυσμός γερνάει και περιοχές όπως η Αφρική, που διαθέτει τον ηλικιακά νεότερο και οικονομικά ασθενέστερο πληθυσμό. Η ανισορροπία αυτή αναμένεται να αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές, ασκώντας μεγαλύτερο πρόβλημα σε περιοχές όπως η Ευρώπη.

Όσον αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνα επισήμανε ότι όπως είναι δομημένες θα γίνονται χειρότερες παρά καλύτερες, ωστόσο ο φόβος της οικονομικής καταστροφής αμφοτέρων λειτουργεί αποτρεπτικά για το ενδεχόμενο ενός μεταξύ τους πολέμου, όπως ακριβώς η απειλή πυρηνικής καταστροφής εξασφάλισε την ειρήνη την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στον κ. Μεγάλου και τον Ρόμπερτ Κάπλαν, όπως και με τους καλεσμένους της Τράπεζας, οι οποίοι έθεσαν ερωτήσεις στον ομιλητή.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Θεόδωρος Τζούρος, επισήμανε τη δέσμευση της Πειραιώς στη στήριξη της Ναυτιλίας, σημειώνοντας ότι «η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει σταθερά και υπεύθυνα την ανάπτυξη της Ναυτιλίας και πρωταγωνιστεί στη χρηματοδότηση του κλάδου. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 2,2 δισ. δολαρίων, ενώ τα χρηματοδοτικά της υπόλοιπα στο ναυτιλιακό τομέα στο τέλος του 2023 είχαν διαμορφωθεί σε 3,7 δισ. δολάρια».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης