Έρχονται αυξήσεις 25 - 35% στο ΕΤΜΕΑΡ με τον εκτροχιασμό του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ - H εναλλακτική πρόταση Γιαρέντη

Έρχονται αυξήσεις 25 - 35% στο ΕΤΜΕΑΡ με τον εκτροχιασμό του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ - H εναλλακτική πρόταση Γιαρέντη
Απόψη του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννη Γιαρέντη, είναι ότι θα μπορούσαν να μεταφερθούν κονδύλια από το ΤΕΜ

Πορεία εκτροχιασμού ακολουθεί το έλλειμμα το ΕΛΑΠΕ (Εδικού Λογαριασμού ΑΠΕ) υποχρεώνοντας την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ ( το τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές υπέρ των ΑΠΕ) για να αποτρέψει το πολύ ορατό ενδεχόμενο διατάραξης της ομαλής πληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ. Οι πιο πρόσφατες ανεπίσημες εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ ανεβάζουν το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ στο τέλος του 2024 στα 600 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 449,8 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.

Επιδείνωση το 2025

Ο ΔΑΠΕΕΠ εκτιμά ότι θα έχει ένα πρόσθετο έσοδο της τάξης των 200 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, που κατέβαλαν επιχειρήσεις που δεν το δικαιούνταν τα έτη 2019, 2020 και 2021 και επίσης περίπου 103 εκατ. ευρώ από το “πράσινο”τέλος που επιβλήθηκε με νόμο στο ντίζελ κίνησης για να ενισχύσει τον ΕΛΑΠΕ. Ακόμη όμως και με αυτά τα πρόσθετα έσοδα το έλλειμμα παραμένει στα υψηλά επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ , έναντι αντίστοιχης πρόβλεψης για 232,56 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.

Η σημαντική αυτή απόκλιση των προβλέψεων είναι αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης της χονδρεμπορικής τιμή ρεύματος. Η μείωση της τιμής της μεγαβατώρας στην χονδρεμπορική αγορά περιορίζει τα έσοδα των παραγωγών ΑΠΕ, οι οποίοι όμως απολαμβάνουν με νόμο εγγυημένες τιμές που θα πρέπει να καλυφθούν από τις εισροές του ΕΛΑΠΕ. Με ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ, προβλέπεται να κλείσει το έτος 2025 εάν δεν ληφθούν μέτρα γι αυτό και προτείνει στο ΥΠΕΝ αναπροσαρμογή προς τα πάνω στο ΕΤΜΕΑΡ και παράλληλα αύξηση του ποσοστού από τα έσοδα δημοπρασιών ρύπων που κατευθύνονται στον ΕΛΑΠΕ.


Οι σχεδιασμοί

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει σοβαρά την πρόταση του ΔΑΠΕΕΠ για επιστροφή του ΕΤΜΕΑΡ στα επίπεδα προ 2019, δηλαδή στα 24 ευρώ/MWh από τα 17 ευρώ/MWh σήμερα, που σημαίνει αύξηση κατά 25% για τους οικιακούς καταναλωτές και 35% για τους λοιπούς καταναλωτές χαμηλής τάσης.

Οι αποφάσεις αναμένονται μετά τις ευρωεκλογές και αφού ο ΔΑΠΕΕΠ υποβάλλει επίσημη πρόταση, με το ΥΠΕΝ να εξαντλεί, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τα περιθώρια για την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών. Οι όποιες αναπροσαρμογές βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας θα πρέπει να ισχύσουν από τις αρχές του 2025 αν και η κατάσταση είναι τέτοια που σε επίπεδο αρμοδίων Αρχών εξετάζεται η δυνατότητα αναπροσαρμογής σε επίπεδο εξαμήνου με νομοθετική ρύθμιση. Σε αυτή την περίπτωση οι αυξήσεις θα πρέπει να αναμένονται από 1ης Ιουλίου φέτος.

Η πρόταση Γιαρέντη

Παράλληλα με την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ το ΥΠΕΝ εξετάζει και την πρόταση του ΔΑΠΕΕΠ για αύξηση του ποσοστού των εσόδων από δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων. Το ποσοστό αυτό έχει ήδη αυξηθεί για φέτος στο 14,61% από 3,8% το 2023. Απόψη του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννη Γιαρέντη, είναι ότι θα μπορούσαν να μεταφερθούν κονδύλια από το ΤΕΜ (Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) που συστήθηκε μέσα στην ενεργειακή κρίση για τις ανάγκες χρηματοδότησης των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίες σήμερα είναι σημαντικά περιορισμένες (καλύπτουν ευάλωτες ομάδες). Το ποσοστό από τα έσοδα των ρύπων που κατευθύνονται στο ΤΕΜ έχει ήδη μειωθεί το 2024 στο 45,82% από 77,25% το 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης