Ανοίγει ο δρόμος για το πράσινο επιχειρηματικό πάρκο - Θα προσελκύσει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ

Ανοίγει ο δρόμος για το πράσινο επιχειρηματικό πάρκο - Θα προσελκύσει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ

Στην εφημερίδα της ΕΕ έχει σταλεί ο διαγωνισμός

 

Το πρώτο «πράσινο» επιχειρηματικό πάρκο της χώρας έβαλε στο τροχιά υλοποίησης το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για το πρώτο -και ίσως μοναδικό στον άμεσο ορίζοντα- έργο που υπόσχεται να αποσυμφορφήσει τον μονίμως πνιγμένο στα αυτοκίνητα Κηφισό από 18.000-20.000 κινήσει φορτηγών ημερησίως. Η ειδική μονάδα ωρίμανσης έργων, PPF, απέστειλε τον διαγωνισμό στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κηρύσσοντας την έναρξη της διαδικασίας.

Με την επένδυση στο Θριάσιο Ι να καθυστερεί, το νέο επιχειρηματικό κέντρο στην έκταση 412.000 τ.μ. στη Φυλή, όπου θα μετακινηθούν οι 391 μεταφορικές επιχειρήσεις που είναι σήμερα ατάκτως στεγασμένες στον Ελαιώνα, θεωρείται ότι θα γυρίσει σελίδα στα ελληνικά logistics. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα φτάσει ως και τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία του έργου

Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός «πράσινου» επιχειρηματικού πάρκου, όπου ο επενδυτής εκτός από τον χώρο όπου θα εγκατασταθούν οι μεταφορικές επιχειρήσεις, για τον οποίο εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περίπου 80 στρ., μπορεί να αναπτύξει χρήσεις μεταφορών, διαμετακόμισης, εμπορικές, μεικτές, καθώς και αποθήκες ύψους ως 23 μέτρα.

Ήδη 200 επιχειρήσεις του Ελαιώνα έχουν συμφωνήσει, κατά πληροφορίες, για τη μετεγκατάστασή τους στον νέο μεταφορικό πόλο. Για να προχωρήσει ομαλά αυτή η μετεγκατάσταση έχουν ήδη εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης 21 εκατ. ευρώ για την παροχή οικονομικών κινήτρων στους διαμεταφορείς.

Όπως φάνηκε δε στην προέγκριση του πολεοδομικού σχεδιασμού, το ακίνητο χωρίζεται σε δύο ζώνες, στη μία εκ των οποίων προστίθεται χρήση για τουριστικά καταλύματα. Αυτή αφορά ακριβώς στη φιλοξενία των οδηγών των φορτηγών που θα έχουν ορμητήριό τους το νέο επιχειρηματικό πάρκο.
Στόχος είναι ο ανάδοχος να αναδειχθεί εντός του καλοκαιριού, προκειμένου η μετεγκατάσταση να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025 όπως επιβάλλουν τα ορόσημα του RRF.

Προτιμητέος επενδυτής

Ο διαγωνισμός διενεργείται για λογαριασμό του Δήμου Φυλής που παραχωρεί και την έκταση στη θέση «Σπηλιές» για τη δημιουργία του hub. Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, την ανάπτυξη, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση και τη μακροχρόνια εκμετάλλευση του Επιχειρηματικού Πάρκου του Δήμου Φυλής. Η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης θα αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 35, όπως θα καθοριστεί κατά τη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Το Επιχειρηματικό Πάρκο θα αποτελέσει ένα σύγχρονο, πράσινο και καινοτόμο εθνικό κέντρο μεταφορών και logistics, που θα υποστηρίζει συνολικά και αποτελεσματικά τις ανάγκες της εθνικής αγοράς εμπορευματικών μεταφορών, ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσει ριζικά την περιοχή της Δυτικής Αττικής, θα ενισχύσει την τοπική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά την περίοδο κατασκευής, όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης