Εξοικονομώ

Ελαχιστοποίηση έως 50% των θερμικών απωλειών της κατοικίας με την ύπαρξη εξωτερικής θερμομόνωσης

Ελαχιστοποίηση έως 50% των θερμικών απωλειών της κατοικίας με την ύπαρξη εξωτερικής θερμομόνωσης
Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι θερμομόνωσης είναι η εξωτερική, η εσωτερική και η θερμομόνωση διπλής τοιχοποιίας
Όλο και πιο συνειδητή γίνεται τα τελευταία χρόνια τόσο στους κατασκευαστές όσο και στους ιδιώτες ότι η θερμομόνωση αποτελεί μια επιλογή με πολλαπλά οφέλη.
Η θερμομόνωση συμβάλλει καθοριστικά στην απαίτηση για μικρότερη κατανάλωση καυσίμου προστατεύοντας επιπλέον το κέλυφος των κτιρίων και το περιβάλλον.
Προτού όμως κάνουμε ειδική αναφορά στα οφέλη της θερμομόνωσης, αξίζει να δώσουμε τον ορισμό της συγκεκριμένης έννοιας, λέγοντας πως πρόκειται για την προστασία ενός κτιρίου από την ζέστη και το κρύο.
Είναι ειδικότερα η μέθοδος που μας επιτρέπει να περιορίσουμε την θερμότητα που χάνεται μέσα από το σπίτι τον χειμώνα, αλλά και να περιορίσουμε τις θερμικά φοτία που εισέρχονται στο σπίτι το καλοκαίρι.
Η θερμομόνωση εφαρμόζεται σε τοίχους, οροφές και πυλωτές, καθώς και σε δίκτυα σωληνώσεων θέρμανσης και κλιματισμού.
Με τον σωστό σχεδιασμό και την χρήση των κατάλληλων υλικών μπορούμε να έχουμε μια καλή και σωστή θερμομόνωση, μειώνοντας σημαντικά τα έξοδα θέρμανσης (είτε μιλάμε για θέρμανση με ρεύμα, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο) και ψύξης του σπιτιού.

Πως λειτουργεί η θερμομόνωση

Η θερμομόνωση λειτουργεί όπως ακριβώς και ένα θερμός ή ένα ψυγείο (χωρίς την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας) για την συντήρηση των τροφίμων.
Στις κατοικίες λειτουργεί με ένα παρόμοιο τρόπο.
Τα θερμομονωτικά υλικά έχουν την ιδιότητα να εγκλωβίζουν αέρα μέσα τους.
Ο αέρας που είναι κακός αγωγός της θερμότητας εμποδίζει την θερμότητα να φύγει μέσα από το σπίτι.


Τα κυριότερα είδη θερμομόνωσης των τοίχων του σπιτιού σας είναι η εξωτερική, η εσωτερική και η θερμομόνωση διπλής τοιχοποιίας.
Η βασικότερη αυτών είναι η εξωτερική θερμομόνωση, καθώς επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα σε ότι έχει να κάνει με την εξασφάλιση των καταλληλότερων θερμοκρασιών στο εσωτερικό της κατοικίας για την κάθε εποχή ξεχωριστά.

Τα βασικά στάδια εφαρμογής

Αρχικά κρίνεται απαραίτητο να αναφέρουμε ότι σε κάθε κτίριο υπάρχουν θερμικές απώλειες λόγω της μετάδοσης της θερμότητας μέσω του αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον προς το εσωτερικό του κτιρίου και αντίστροφα, η οποία πάντα γίνεται από το θερμότερο στο ψυχρότερο.
Βεβαίως αυτή η μεταφορά θερμότητας δεν είναι εφικτό να διακοπεί πλήρως, όμως με τη θερμομόνωση και μόνο με τη θερμομόνωση μπορείτε να επιτύχετε σημαντική επιβράδυνση αυτών των θερμικών απωλειών.
Η σημασία της θερμομόνωσης τοίχων γίνεται ακόμα πιο σημαντική, αν αναλογιστείτε πως τουλάχιστον το 35% των απωλειών θερμότητας από το σπίτι σας γίνεται από τους πλαϊνούς τοίχους, ενώ αν πρόκειται για διαμέρισμα πολυκατοικίας χωρίς ταράτσα μπορεί να φτάσει και το 70-80%!
Συνεπώς με την θερμομόνωση των τοίχων σας κάνετε ένα πολύ μεγάλο βήμα για την ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών έως και 50%
.
Κατά βάση η εξωτερική θερμομόνωση θεωρείται ως η πιο συμφέρουσα λύση θερμομόνωσης, με σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων λύσεων.
Μάλιστα ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που το κόστος της εξωτερικής θερμομόνωσης έχει σχεδόν κατέβει στα επίπεδα της εσωτερικής, η μεγάλη πλειοψηφία των πελατών επιλέγουν την εξωτερική θερμομόνωση.
Ειδικότερα τα βασικά στάδια είναι τα εξής:
- Πρώτο βήμα της εξωτερικής θερμομόνωσης είναι να αλφαδιαστεί ο εξωτερικός τοίχος, να γίνει δηλαδή επίπεδος με ράμματα.
- Σε δεύτερη φάση τοποθετούνται οι μαρμαροποδιές των παραθύρων, οι οποίες θα πρέπει να προεξέχουν στο τέλος της εφαρμογής του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης

- Στη συνέχεια τοποθετείται ο οριζόντιος οδηγός στη βάση του τοίχου, ο οποίος πρέπει να είναι απόλυτα κάθετος προς τις ακμές του κτιρίου
- Στο τελευταίο στάδιο της εξωτερικής θερμομόνωσης επικολλούνται οι θερμομονωτικές πλάκες από διογκωμένη πολυστερίνη με βάση τον οριζόντιο οδηγό που έχει ήδη τοποθετηθεί.
Αυτή είναι σε πολύ γενικές γραμμές η διαδικασία εφαρμογής της εξωτερικής θερμομόνωσης, αν και βεβαίως κάθε συνεργείο πιθανόν να έχει και δικές του μεθόδους για κάποιες μικρότερες εργασίες της θερμομόνωσης.

Πλεονεκτήματα

Το πρώτο και σημαντικότερο πλεονέκτημα της εξωτερικής θερμομόνωσης είναι πως σας προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας.
Με την εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης θωρακίζονται περιμετρικά οι εξωτερικοί τοίχοι του σπιτιού σας και ταυτόχρονα εξαλείφονται οι θερμογέφυρες που πιθανόν να υπάρχουν, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται σημαντικά οι θερμικές απώλειες του σπιτιού σας από τους πλαϊνούς τοίχους.
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, με την εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης στο σπίτι σας μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια έως και 50% αυτής που καταναλώνατε πριν κάνετε τη θερμομόνωση τοίχων.
Βεβαίως άμεση συνέπεια της εξοικονόμησης ενέργειας είναι και η εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς πλέον με την εξωτερική θερμομόνωση θα χρειάζεστε λιγότερα χρήματα για θέρμανση και ψύξη του σπιτιού σας.
Προστασία των τοίχων από υγρασία, μούχλα και ρωγμές, καθώς και γενικότερα από τις θερμοκρασιακές μεταβολές που υπάρχουν ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό των τοίχων του σπιτιού σας.



Επίσης, με την εξωτερική θερμομόνωση ανακαινίζετε την εξωτερική όψη του σπιτιού σας και πολύ σημαντική θεωρείται η εξοικονόμηση χώρου από την πλειονότητα των αρχιτεκτονικών επιλογών που σας προσφέρει.
Ταυτόχρονα η θερμομόνωση συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης των καυσαερίων ως αποτέλεσμα του περιορισμού της χρήσης καυσίμων για την θέρμανση των κτιρίων.
Υπολογίζεται ότι η εκπομπή αερίων CO2 για την θέρμανση ενός μονωμένου κτιρίου είναι μέχρι και 45% μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη ενός αμόνωτου.
Τέλος, γίνεται αντιληπτό ότι η επιλογή της θερμομόνωσης μπορεί να σας εξοικονομήσει ως και 50% του κόστους που δαπανάτε τώρα για θέρμανση και ψύξη του σπιτιού σας.
Συνεπώς η θερμομόνωση δεν είναι απλά μια απλή οικοδομική εργασία, αλλά μια επένδυση.

Σπύρος Κόγκας

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης