Εξοικονομώ

10+1 τρόποι για ζεστό σπίτι τον χειμώνα με το μικρότερο δυνατό κόστος

10+1 τρόποι για ζεστό σπίτι τον χειμώνα με το μικρότερο δυνατό κόστος
Μια γενική εικόνα της κατάστασης με σωστή διαχείριση και μεθοδικότητα θα δώσουν λύσεις σε πολλά προβλήματά σας
Οι χαμηλές θερμοκρασίες, η ακριβή θέρμανση, το αδιέξοδο που βρίσκονται αρκετοί διαχειριστές πολυκατοικιών για το ακριβό πετρέλαιο οδηγούν συχνά σε αδιέξοδο πολλούς συμπολίτες μας.Το μείζον όμως στην υπόθεση αυτή είναι ότι πρόβλημα αυξάνεται συνεχώς, με την αναζήτηση έξυπνων λύσεων και εναλλακτικών τρόπων να κρίνεται επιτακτική για την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων!


Στη σημερινή στήλη θα κάνουμε μια γενική αναφορά σε έξυπνα tips για μια πιο οικονομική θέρμανση, χωρίς μεγάλο οικονομικό κόστος.

Πρώτα από όλα πρέπει εντοπίσετε από που μπαίνει το κρύο, καθώς χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση κάθε περίπτωση.
Δεύτερον, κρίνεται απαραίτητο να τσεκάρετε το σύστημα θέρμανσης που χρησιμοποιείτε, διότι για παράδειγμα αν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό και βλέπετε πως δεν βγάζει την απαιτούμενη ζέστη, τότε μάλλον χρειάζεται συντήρηση. 
Αν υπάρχουν δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε πολύ μέσα στη μέρα, τότε απομονώστε τα από τον υπόλοιπο χώρο.
Κλείνετε και μονώστε από κάτω τις πόρτες σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε, ακόμη και στις μικρές αποθήκες.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πηγαίνει χαμένη η ζέστη σε χώρους όπου δεν κάθεται κανείς
Κλείστε καλά τις πόρτες για να μικρύνει ο χώρος που πρέπει να θερμάνετε.

«Στολίδια» και χαλιά

Επίσης, προσπαθήστε να ζεστάνετε τα πιο «κρύα» έπιπλα, προσθέτοντας μαξιλαράκια σε όλες τις καρέκλες και ντύστε τις πιο κρύες επιφάνειες με ριχτάρια και καλύμματα.
Μην υποτιμάτε την «δύναμη» των χαλιών, αφού μειώνουν το κρύο κατά 10% σε ένα σπίτι και θα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κρύου μεγάλων επιφανειών της οικίας σας.
Με τα χαλιά, μπορείτε να κάνετε μια καλή μόνωση σε έναν τοίχο που μπορεί να βλέπει προς το βορρά ή είναι εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες.
Είναι μεγάλο trend τα χαλιά ως διακοσμητικά στοιχεία στους τοίχους πράγμα που σημαίνει πως μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε και να κρατήστε το κρύο έξω από το σπίτι σας με στιλ και άποψη.


Σε αυτό σημείο αξίζει να προσθέσουμε ότι τα έπιπλα όπως ο καναπές και το κρεβάτι, θα πρέπει να βρίσκονται μακριά από τις μπαλκονόπορτες εάν δεν έχετε καλή μόνωση. Μπείτε στον κόπο να αλλάξετε τη διαρρύθμιση για τους χειμερινούς μήνες και μην τοποθετείτε έπιπλα μπροστά και πάνω από τα θερμαντικά σώματα.
Επίσης, μπορείτε να βάλετε βαριές κουρτίνες, οι οποίες μπορούν να περιορίσουν κάποια ποσότητα κρύου και την άνοιξη να τις αλλάξετε με πιο λεπτές.


Αν διαθέτετε τζάκι, στήστε μια γωνιά «συγκέντρωσης» μπροστά του, και προτιμήστε να κάθεστε εκεί είτε για διάβασμα είτε με την οικογένεια και την παρέα σας, ώστε να γεμίσετε τα βράδια σας με θαλπωρή και ζεστή ατμόσφαιρα.
Αφήστε τον φούρνο μισάνοιχτο.
Όταν τελειώσετε με το ψήσιμο του φαγητού αφήστε το καπάκι ανοιχτό για 5'-10' για να βγει η ζέστη και να απλωθεί στον χώρο.
Ειδικά αν η κουζίνα σας είναι ενωμένη με το καθιστικό, σωθήκατε! Ο φούρνος λειτουργεί σαν αερόθερμο!


Επιπλέον, σηκώστε τις τέντες όταν έχει ήλιο καθώς οι τοίχοι του σπιτιού θα ζεσταθούν την ημέρα.
Ανάψτε κεριά, διότι ζεσταίνουν ελαφρώς έναν χώρο αλλά δημιουργούν και την αίσθηση τη ζεστασιάς που είναι πολύ σημαντική για ένα δωμάτιο.


Τέλος, μην ξεχνάτε να κλείνετε τον απορροφητήρα, καθώς είναι καλοί για να διώχνουν μυρωδιές αλλά δυστυχώς διώχνουν και τον ζεστό αέρα προς τα έξω, βάζοντας μέσα στο δωμάτιο τον κρύο αέρα. Χρησιμοποιήστε τους με μέτρο και κλείστε τους όταν δεν τους χρειάζεστε.
Γίνεται συνεπώς αντιληπτό ότι ανεξάρτητα από τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε για τις καθημερινές μας ανάγκες, πάντα θα υπάρχουν λύσεις που μπορούμε να επιστρατεύσουμε χωρίς να υποχρεωνόμαστε σε ρεύμα, αέριο και πετρέλαιο.
Με οδηγό την φαντασία και την δημιουργικότητα, μπορούμε να κάνουμε «θαύματα».

Σπύρος Κόγκας
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης