Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Εξοικονόμηση χρημάτων: 12 τρόποι για να σου περισσεύουν χρήματα στο τέλος του μήνα

Εξοικονόμηση χρημάτων: 12 τρόποι για να σου περισσεύουν χρήματα στο τέλος του μήνα
Πολύτιμες εναλλακτικές μέθοδοι θα δώσουν «φως» στις καθημερινές μας πολυέξοδες συνήθειες
Στην κοινωνικοοικονομική συγκυρία όπου ζούμε, η εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και πόρων γενικότερα είναι μια πολύ χρήσιμη δεξιότητα ζωής.
Στη σημερινή παρουσίαση των δέκα εναλλακτικών μεθόδων, θα επιδιώξουμε να σας παρουσιάσουμε μια γενικότερη εικόνα των καθημερινών σας υποχρεώσεων, σύμφωνα με την οποία θα επιτευχθεί η εξασφάλιση των αναγκών σας με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Ο «δωδεκάλογος» του Worldenergynews.gr για καλύτερη οικονομία, χωρίς την στέρηση της χαράς και της ικανοποίησης είναι ο εξής:

- Διαχειριστείτε το μπάτζετ σας. Φτιάξτε κατάλογο με τα σταθερά μηνιαία έξοδα και κινηθείτε ανάλογα.
Είναι πολύ σημαντικό και συνάμα δύσκολο να μπορούμε να διαχειριστούμε τα καθημερινά μας έξοδα, βάζοντας «stop»  στις παρορμήσεις μας για αγορές, πολλές εκ των οποίων μπορούν να περιοριστούν.

- Σταμάτα να αγοράζεις διαρκώς καφέ απ’έξω

Αν υπολογίσουμε τα χρήματα που ξοδεύουμε καθημερινώς για την αγορά της πρωινής μας απόλαυσης, σίγουρα θα προβληματιστούμε.
Αν και η αλήθεια είναι πως τα καταστήματα προσφέρουν μια ποικιλία γεύσεων, ο περιορισμός της αγοράς «απ' έξω» θα δώσει ανάσα στο πορτοφόλι μας.


- Ετοίμαζε το φαγητό σου από το σπίτι
Ο φόρτος εργασίας και η πίεση που επικρατεί στους επαγγελματικούς χώρους αναγκάζουν τους εργαζόμενους και τους υπαλλήλους να θεωρούν το delivery ως έναν απαράβατο όρο στην καθημερινότητά τους. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, καθώς δεν είναι και η πιο οικονομική λύση η παραγγελία από τα μαγαζιά εστίασης για να ικανοποιήσουμε τις γαστρονομικές μας προτιμήσεις.
Μπορείτε να ετοιμάζετε το φαγητό από το σπίτι και σε βάθος χρόνου θα διαπιστώσετε τα οφέλη της συγκεκριμένης επιλογής.


- Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητο
Σίγουρα το αυτοκίνητο συγκαταλέγεται στις επιλογές της καθημερινότητάς μας για να πάμε στη δουλειά μας ή οπουδήποτε αλλού.
Ωστόσο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε χρήματα.
Γιατί όμως όχι και το ποδήλατο, συνδυάζοντας οικονομία και άσκηση.
Βέβαια για να είμαστε απόλυτα ρεαλιστές, η κίνηση στους δρόμους είναι αφόρητη, προκαλώντας τον εκνευρισμό μας και την έλλειψη υπομονής.
Επομένως, η κίνηση έχει μετατρέψει το αυτοκίνητο από μέσο εξυπηρέτησης, σε μέσο ταλαιπωρίας.



- Λίστα πριν πάτε στο σουπερμάρκετ
Κρίνεται απολύτως απαραίτητο να κάνετε τον κατάλογο με την απαραίτητη λίστα, πριν επισκεφθείτε το σουπερμάρκετ.
Η πολύχρωμη διακόσμηση των προϊόντων μας «παραπλανά» και μας οδηγεί σε περιττές αγορές. Για αυτό το λόγο χρειάζεται να ιεραρχούμε τις βασικές μας ανάγκες μας και μην παρασυρόμαστε.Δεν βγαίνω από το σπίτι αν δεν έχω κάνει έναν προϋπολογισμό. Είναι σημαντικό να ξέρεις πόσα μπορείς να ξοδέψεις και να μην υπάρχει τρόπος να τα υπερβείς. Επίσης, δεν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ με άδειο στομάχι.
Έχοντας προηγουμένως καταναλώσει κάποιο γεύμα, μπορώ να έχω πολύ καλύτερο έλεγχο για το τι τελικά θα αγοράσω και σίγουρα θα αποφύγω ευκολότερα περιττά γλυκίσματα και ανθυγιεινά τυποποιημένα σνακς.

- Αυτοσχεδιάστε στην κουζίνα

Καλό είναι να μην πετάτε το φαγητό που έχει περισσέψει. Μπορείτε να επιστρατεύσετε την φαντασία σας και να μεγαλουργήσετε.
Μπορείτε για να βοηθηθείτε, να διαβάσετε συνταγές και από το διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να εξοικονομήσετε έξυπνα αρκετά χρήματα από τον καθημερινό σας μπάτζετ.

-Χαμηλώστε τη θερμοκρασία

Το νερό δεν χρειάζεται να είναι καυτό για όλες τις δουλειές του σπιτιού.
Εξοικονομήστε χρήματα και ενέργεια ανάβοντας λιγότερο το θερμοσίφωνά σας.


-Ανταλλάξτε βιβλία με τους φίλους σας

Αν και το διαδίκτυο αποτελεί αναπόσπαστο εργαλείο της καθημερινότητάς μας, η πνευματική μας καλλιέργεια πρέπει να παραμένει ενεργοποιημένη.
Για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τα έξοδά μας, χωρίς να πληρώσουμε ακριβά τα βιβλία που κυκλοφορούν στην αγορά, μπορούμε με την παρέα μας να δημιουργήσουμε μια πιο κλειστή δανειστική βιβλιοθήκη και να ανταλλάξουμε βιβλία που θέλουμε ή έχουμε για να προτείνουμε στους φίλους μας.



- Άσε το γυμναστήριο και εκμεταλλεύσου την φύση

Αν η οικονομική σας κατάσταση δεν βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό σημείο, μπορείτε να διακόψετε προσωρινά την συνδρομή σας από το γυμναστήριο και να γυμνάζεστε τρέχοντας στα πάρκα της γειτονιάς σας.
Η παρέα των φίλων σας σίγουρα θα σας βοηθήσει για να προχωρήσετε στη συγκεκριμένη επιλογή, με αποτέλεσμα να χάσετε βάρος κερδίζοντας χρήματα.



- Βγάλτε από την πρίζα τις συσκευές σας.
Από υπολογιστές μέχρι φορτιστές κινητών, πρέπει να βγάζουμε τις συσκευές από το ρεύμα για την μικρότερη δυνατή κατανάλωση.
Εκτός από ρεύμα και ενέργεια, που εξοικονομούμε, όταν είναι στο ρεύμα, κινδυνεύουν με υπερθέρμανση και κατ’ επέκταση πιθανή φθορά της συσκευής μας.


-Γιατί όχι και κουμπαράς

Μπορεί να ακούγεται παιδικό και αστείο αλλά η ύπαρξη ενός κουμπαρά μπορεί να μας προσφέρει μια ανέλπιστη εξοικονόμηση χρημάτων.
Βάζοντας τα δίευρα που περισσεύουν στο πορτοφόλι μας στο τέλος της ημέρας, θα κάνουμε σημαντική αποταμίευση χρημάτων από εκεί που δεν φανταζόμασταν ποτέ.



-Υπάρχει και το «όχι» στη ζωή μας
Στο υποσυνειδητό μας, η διασκέδαση και η καλοπέραση έχει συνδεθεί με τις εξόδους.
Ωστόσο, η ψυχαγωγία μπορεί να συνδυαστεί και με το σπίτι.
Δεν έιναι ντροπή να αρνηθείς μια πρόταση για έξοδο και ούτε να νιώθεις υπόχρεος σε κάποιον, αν εσύ ο ίδιος δεν νοιώθεις καλά για να διασκεδάσεις.
Το σπίτι κρύβει πολλές επιλογές διασκέδασης, που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε για να δώσουμε χρώμα και ποικιλία στην λέξη εναλλακτική διασκέδαση.

Το κλειδί βρίσκεται λοιπόν στις μικρές περιπτώσεις και συνήθειες, με τις οποίες μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα σε καθημερινή βάση χωρίς να στερούμαστε τα απαραίτητα.
Η ιεράρχηση των αναγκών μας και ο αυτοέλεγχος μπορούν να μας βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό για να δούμε την ζωή και από άλλες οπτικές γωνίες που ήταν κρυμμένες. Τουλάχιστον η προσπάθεια για τον περιορισμό και όχι την απότομη εξάλειψη των συνηθειών μας είναι ένα ήδη βήμα προς την αλλαγή.

Σπύρος Κόγκας
www.wolrdenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης