Εξοικονομώ

Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων από την εσωτερική θερμομόνωση - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων από την εσωτερική θερμομόνωση - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Στο επίκεντρο της αγοράς η ενέργεια και τα «παρακλάδια» της
Αποτελεί κοινό τόπο η άποψη ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.
Πρόσφατο παράδειγμα ήταν το τεχνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις αιτήσεις για το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ»  καθώς δέχτηκε 1,5 εκατομμύρια «χτυπήματα» τις πρώτες δύο ώρες.
Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της αγοράς, και τούτου δοθέντος, θα εξετάσουμε την πρόθεση πολλών καταναλωτών να προσθέσουν θερμομόνωση στη κατοικία τους για τις καλύτερες κλιματικές συνθήκες.
Η στήλη σε προηγούμενο θέμα είχε αναφερθεί εκτενώς στην εξωτερική θερμομόνωση (ΕΔΩ), δίνοντας σήμερα (21/3) την σκυτάλη στην εσωτερική θερμομόνωση.



Γενικότερα, υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε ένα διώροφο σπίτι χωρίς μόνωση παρατηρούνται απώλειες:

· Από την ταράτσα περίπου 25% της συνολικής απώλειας.
· Από τη τοιχοποιία περίπου 42%
· Από τα κουφώματα αλουμινίου περίπου 21% (ανάλογα το πόσα έχουμε)

Εσωτερική θερμομόνωση

Η εσωτερική θερμομόνωση εφαρμόζεται εσωτερικά των τοίχων του κτιρίου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα μόνο διαμέρισμα του κτiρίου καθώς επίσης και όλες τις εποχές του χρόνου.

Θερμομόνωση Χειμώνα – Καλοκαίρι.

Συνήθως όταν σκεφτόμαστε τη θερμομόνωση έχουμε στο νου μας τα οφέλη που θα αποκομίσουμε τη χειμερινή περίοδο.
Όμως, η θερμομόνωση έχει σημαντική απόδοση και τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς εμποδίζεται η είσοδος της θερμότητας στο εσωτερικού του σπιτιού μέσω των θερμομονωτικών υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί.
Αυτό οδηγεί σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας , καθώς γίνεται μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τη χρήση του κλιματιστικού μηχανήματος.
Οι τοίχοι και οι ταράτσες απορροφούν όλη τη θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα να αυξάνεται πολύ η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού.
Στην προσπάθειά μας λοιπόν να δροσιστούμε χρησιμοποιούμε πολλές ώρες το κλιματιστικό καταναλώνοντας έτσι μεγάλες ποσότητες ενέργειας και χρημάτων.
Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε δει σε οικοδομές να μπαίνει ένα άσπρο, γαλάζιο ή και γκρι υλικό σε πάχος 5-10 πόντων έξω η μέσα από τούβλα άλλοτε επικαλύπτοντας το μπετό.
Τα υλικά αυτά μπορεί να είναι διογκωμένη πολυστερίνη, εξιλασμένη πολυστερίνη, σε άλλες περιπτώσεις υαλοβάμβακας η πετροβάμβακας.
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για θερμομόνωση εμποδίζουν την θερμότητα να περάσει μέσα από τα μπετό η τα τούβλα και τοποθετούνται στην οικοδομή αφού έχουν μπει το μπετό και τα τούβλα.


Πλεονεκτήματα εσωτερικής θερμομόνωσης

- Μοναδική εναλλακτική λύση σε περιπτώσεις αδυναμίας εφαρμογής της εξωτερικής
- Βελτίωση ηχομόνωσης
- Καλή ενεργειακή απόδοση
- Οικονομική λύση
- Βέλτιστη τεχνική λύση στις περιπτώσεις κτιρίων μη συνεχούς χρήσης
- Δεν αλλάζει την οπτική εικόνα του κτιρίου
- Το κτίριο εσωτερικά θερμαίνεται πολύ πιο γρήγορα τον χειμώνα
- Οικονομία σε ενέργεια που απαιτείται για θέρμανση και κλιματισμό.
- Λόγω της καλής μόνωσης ο χώρος παραμένει θερμός τον χειμώνα και δροσερός το καλοκαίρι. Έτσι υπάρχει αίσθηση θερμικής άνεσης στο σπίτι και ιδιαίτερα στους ενοίκους
- Είναι φιλική προς το περιβάλλον
- Η θερμομόνωση καθαρά σαν επένδυση είναι ένας άριστος τρόπος για να κερδίσετε χρήματα. Τα κόστη που βαραίνουν την επένδυση αυτή είναι η μελέτη, τα κόστη προμήθειας και εγκατάστασης των υλικών. Τα κέρδη προκύπτουν από τη εξοικονόμηση ενέργειας.


Αξίζει παράλληλα να τονίσουμε ότι η αξία της εσωτερικής θερμομόνωσης αποτυπώνεται στο ότι όταν ένα κτίριο δεν χρησιμοποιείται όλο το 24ωρο, όπως οι εξοχικές κατοικίες ή τα κτίρια των γραφείων, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θερμαίνονται περιοδικά.
Έτσι, τα δωμάτια που έχουν εσωτερική μόνωση θερμαίνονται ταχύτερα, γιατί δεν χρειάζεται να ζεσταθούν πρώτα τα συμπαγή δομικά στοιχεία της εξωτερικής τοιχοποιίας.

Κόστος εγκατάστασης εσωτερικής θερμομόνωσης
Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα ένα πραγματικό σπίτι 1ου ορόφου 75 τ.μ. ελεύθερο από όλες τις μεριές και με ταράτσα.
Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης αυτού του σπιτιού είναι τελευταίας κατηγορίας δηλαδή Η.
Αν μονώσουμε τους τοίχους και την ταράτσα μπορούμε να αναβαθμίσουμε το σπίτι και να έχουμε όφελος στην ενέργεια που καταναλώνεται έως 65 % από μια επέμβαση που κοστίζει 50€ το τ.μ. και στο σύνολο της φτάνει τα 3,750€.
Η απόσβεση θα είναι σε 5-6 χρόνια.

Κλείνοντας, γίνεται αντιληπτό ότι η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, μείωση των εκπομπών ρυπογόνων αερίων και εξασφάλιση ιδανικής θερμοκρασίας χειμώνα – καλοκαίρι είναι μερικά μόνο από τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο καταναλωτής μέσω της θερμομόνωσης του κτιρίου στο οποίο κατοικεί.

Σπύρος Κόγκας
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης