Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Με όριο τα 25.000 ευρώ έρχεται τον Δεκέμβριο το νέο «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»

Με όριο τα 25.000 ευρώ έρχεται τον Δεκέμβριο το νέο «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»
Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών θα προκηρυχθεί ως τα τέλη του 2016.
Απανωτές αναβολές έχει πάρει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, το οποίο περιμένει με μεγάλη αγωνία η αγορά, καθώς ουσιαστικά αποτελεί και τη μόνη πηγή από την οποία θα αναθερμανθεί η οικονομική δραστηριότητα στον χώρο της οικοδομής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη του νέου προγράμματος αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο (αν και υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο να πάει για τον Ιανουάριο), καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τα τέλη του έτους το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναμόρφωση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων ( ΚΕΝΑΚ) και τα κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (ΖΕΒ). Αυτή την περίοδο στο επίκεντρο των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ο ανασχεδιασμός του ΚΕΝΑΚ με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο από πλευράς κόστους.
Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2021, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, ενώ για τα νέα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, η υποχρέωση αυτή τίθεται σε ισχύ από την 1/1/2019.
Την ίδια ώρα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα δημοσιοποιηθούν οι προσκλήσεις για την ανακαίνιση δημοσίων κτιρίων, στο πλαίσιο της υποχρέωσης να ανακαινίζεται ετησίως το 3% της επιφάνειας των ιδιόκτητων κτιρίων του Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι μετά την ένταξη επιπλέον 5.046 νοικοκυριών στο υφιστάμενο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», από τις 22 Αυγούστου οι συνεργαζόμενες τράπεζες έχουν αρχίσει την επικοινωνία με τους ωφελούμενους πολίτες για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. Οι συμβάσεις θα πρέπει να έχουν υπογραφεί ως το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ενώ αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους συγκεκριμένους πολίτες η αίτηση τίθεται αυτοδίκαια εκτός απόφασης υπαγωγής, ώστε να δοθεί δυνατότητα υπαγωγής σε επόμενες αιτήσεις δικαιούχων.
Το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι ο τελικός αριθμός των πρόσθετων δικαιούχων που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα αναμένεται να φθάσει τους περίπου 8.000, καθώς πρόκειται να εκταμιευθούν πρόσθετοι πόροι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Στα 25.000 ευρώ ανεβαίνει το όριο για τις αναβαθμίσεις

Στο νέο «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» κομβικό ρόλο θα έχει πλέον το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), αντί των τραπεζών, θα υπάρχει ολοκληρωμένη πληροφοριακή πλατφόρμα για υποβολή στοιχείων και δικαιολογητικών, ενιαία παρακολούθηση του προγράμματος από τράπεζες, ΕΤΕΑΝ και ΥΠΕΝ, ενώ και οι δικαιούχοι θα μπορούν πλέον να παρακολουθούν την πορείας της αίτησης τους.
Τα κριτήρια για τους δικαιούχους θα είναι το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, καθώς θα υπάρξει κλιμακούμενο βασικό ποσοστό επιχορήγησης, αύξηση επιχορήγησης ανά προστατευόμενο μέλος και μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης.
Επίσης, σχεδιάζεται νέα περιφερειακή κατανομή με κριτήρια το πλήθος των ακινήτων που κατοικούνται, τη μέση κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας των κατοικιών και το κατά κεφαλήν εισόδημα
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός θα ανέλθει σε 25.000 ευρώ από 15.000 ευρώ, θα υπάρξει επικαιροποίηση του καταλόγου και της τιμολόγησης των προϊόντων, θα χρειάζονται λιγότερα δικαιολογητικά, θα καταργηθεί η τιμή ζώνης, ενώ ο ενεργειακός στόχος θα είναι αυστηρότερος.
Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις θα αφορούν στο κέλυφος (θερμομόνωση, συστήματα σκίασης, κουφώματα, υαλοπίνακες) και στα ηλεκτρομηχανολογικά στοιχεία όπως το κεντρικό ή τα ατομικά συστήματα θέρμανσης, τις αντλίες θερμότητας, τα συστήματα αυτοματισμών, τα φωτοβολταϊκά (για αυτοκατανάλωση ενέργεια), καθώς και τα ηλιοθερμικά συστήματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης