Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Άπλετο, φυσικό φως στο σπίτι με κλειστούς τους διακόπτες φωτισμού – Στο 100% η εξοικονόμηση ενέργειας

Άπλετο, φυσικό φως στο σπίτι με κλειστούς τους διακόπτες φωτισμού – Στο 100% η εξοικονόμηση ενέργειας
Η εγκατάσταση συστήματος φωτοσωλήνα, η οποία μάλιστα επιδοτείται σήμερα σε ποσοστό 50% από το ΕΣΠΑ, εξασφαλίζει εντελώς δωρεάν υψηλής ποιότητας φωτισμό εντός της κατοικίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
Οι ηλιαχτίδες, μία οπή στη στέγη ή τον τοίχο και ένας σωλήνας αλουμινίου υψηλής αντανάκλασης είναι τα τρία στοιχεία που μπορούν να μηδενίσουν άμεσα την κατανάλωση ρεύματος για φωτισμό στο σπίτι ή τον επαγγελματικό χώρο.  
Μάλιστα, ο φωτισμός που εξασφαλίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα συστήματα διάχυσης φυσικού φωτός στους εσωτερικούς χώρους ενός ακινήτου είναι πολύ καλύτερος ποιοτικά από τον τεχνητό (έχει μεγαλύτερη φωτεινότητα, δεν «τρεμοπαίζει») και, επιπλέον, είναι εντελώς δωρεάν.  
Τα εν λόγω συστήματα, γνωστά και ως φωτοσωλήνες, εξοικονομούν το 100%  της ηλεκτρικής ενέργειας που σπαταλά το κάθε νοικοκυριό για τις ανάγκες φωτισμού από νωρίς το πρωί μέχρι τις απογευματινές ώρες, ενώ συμβάλουν στη μείωση του  κόστους συντήρησης και επισκευών των κλασικών συστημάτων ηλεκτροφωτισμού (αντικατάσταση λαμπτήρων, βλάβες στους πίνακες φωτισμού, φθορές καλωδιώσεων κ.α.).
Οι φωτοσωλήνες μπορούν να εγκατασταθούν τόσο σε νέα όσο και σε υφιστάμενα κτίρια χωρίς να απαιτούν την ύπαρξη ιδιαίτερης υποδομής.
Τα συγκεκριμένα συστήματα μπορούν να εξασφαλίσουν φυσικό φωτισμό σε όλους τους χώρους μιας κατοικίας, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις προτιμώνται ως λύση σε σοφίτες και κυρίως στα «τυφλά» δωμάτια του σπιτιού και στα υπόγεια.
Επίσης, στα «τυφλά» μπάνια η εγκατάσταση φωτοσωλήνα μπορεί άνετα να συνδυαστεί με τον εξαερισμό.
Η τοποθέτηση του συστήματος γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία που συνήθως διαθέτουν οι εταιρίες προμήθειας των υλικών.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει στο World Energy News ο επικεφαλής της εταιρίας Solarlight Hellas Αδαμάντιος Τζιράκης, όταν πρόκειται για μια απλού τύπου εγκατάσταση είναι πολύ εύκολο την τοποθέτηση του φωτοσωλήνα να κάνει μόνος του ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, ακολουθώντας φυσικά τις σχετικές οδηγίες που θα του δοθούν.    


Ασφαλώς, η εγκατάσταση του συστήματος είναι πολύ πιο εύκολη, όταν δεν υπάρχει άλλος όροφος πάνω από το χώρο που θέλουμε να φωτίσουμε με φυσικό τρόπο.  
Σημειώνεται πως η μεταφορά του φωτός γίνεται είτε από την στέγη (κεκλιμένη ή επίπεδη) είτε από τους πλαϊνούς τοίχους μέσω της οπής που διανοίγεται για να περάσει ο φωτοσωλήνας, εξασφαλίζοντας βέβαια απόλυτη στεγανότητα και χωρίς να επηρεαστεί στο παραμικρό η στατική επάρκεια του ακινήτου.
Η οπή μπορεί να γίνει εύκολα με ειδικό μηχάνημα σε κάθε είδους υλικό, είτε πρόκειται για μπετόν, είτε για πάνελ είτε για μέταλλο.

Βελτίωση φωτεινότητας με μηδενικό κόστος λειτουργίας

Εκτός από τη μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, τα συστήματα διάχυσης φυσικού φωτός στους χώρους μιας κατοικίας εξασφαλίζουν αρκετά ακόμη πλεονεκτήματα στα νοικοκυριά. Οι βασικές θετικές επιδράσεις είναι:  
•    Υγιεινές συνθήκες διαβίωσης. Το φυσικό ηλιακό φως που παρέχεται ελεγχόμενα και ομοιόμορφα στο χώρο μέσω των φωτοσωλήνων επιδρά θετικά στον ανθρώπινο οργανισμό, δημιουργώντας αίσθημα άνεσης και ευεξίας. Δεν προκαλεί κόπωση στα μάτια όπως συμβαίνει με τον τεχνητό φωτισμό, ενώ αναδεικνύει τα πραγματικά φυσικά χρώματα των αντικειμένων προσφέροντας οικείο, φιλικό και υγιεινό περιβάλλον διαβίωσης
•    Ελαχιστοποίηση της μεταφοράς θερμότητας. Οι φωτοσωλήνες ελαχιστοποιούν ή ακόμη και εκμηδενίζουν τη μεταφορά θερμότητας στο εσωτερικό του ακινήτου, καθώς το εν λόγω σύστημα εκμεταλλεύεται το φως που προέρχεται μόνο από το ορατό μέρος του φάσματος. Αυτό σημαίνει ότι παράλληλα με το φως δεν μεταφέρονται η υπεριώδης και η υπέρυθρη ακτινοβολία και κυρίως η θερμότητα. Έτσι, επιλύονται τυχόν προβλήματα υπερθέρμανσης που προκύπτουν με τη χρήση άλλων μεθόδων φυσικού φωτισμού, όπως είναι τα μεγάλα παράθυρα, τα διαφανή πλαστικά panel, οι φεγγίτες
•    Εξοικονόμηση ενέργειας κατά τις νυχτερινές ώρες. Υπάρχει η δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας ειδικού συστήματος χρήσης ηλεκτρικού λαμπτήρα χαμηλής κατανάλωσης ή τύπου Led, το οποίο εγκαθίσταται στο εσωτερικό του φωτοσωλήνα και καλύπτει τις ανάγκες φωτισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας.
•    Μεγάλη διάρκεια ζωής. Οι φωτοσωλήνες λειτουργούν χωρίς καμία  απολύτως μείωση της απόδοσής τους για πολλά χρόνια, κάτι που εγγυάται εξάλλου η εργοστασιακή τους εγγύηση που παρέχεται για τουλάχιστον 25 χρόνια
•    Μηδενικό κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Τα συστήματα δεν καλύπτονται από σκόνη καθώς είναι αυτοπλενόμενα (ο αέρας απομακρύνει τη σκόνη και η βροχή την ξεπλένει), ούτε επιτρέπουν τη συσσώρευση χιονιού στον εξωτερικό τμήμα τους (θόλος). Επομένως δεν μειώνεται η απόδοσή τους ούτε αλλοιώνεται η ποιότητα του ηλιακού φωτός που διαχέεται στο εσωτερικό της κατοικίας. Επιπλέον, ο θόλος αντέχει στο δυνατό χαλάζι, την πτώση άλλων βαριών αντικειμένων, τη σφοδρή βροχόπτωση και τους ισχυρούς ανέμους.
Ειδικά σε ότι αφορά στην εγκατάσταση των εν λόγω συστημάτων σε επαγγελματικούς χώρους (γραφεία, καταστήματα, βιοτεχνικούς – βιομηχανικούς χώρους, αποθήκες - logistics), έχει αποδειχθεί πως ο φυσικός φωτισμός συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων.
Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που σταδιακά αυξάνονται οι επιχειρήσεις εκείνες που προχωρούν στην τοποθέτηση φωτοσωλήνων στους χώρους εργασίας, καθώς με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουν ταυτόχρονα μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και αύξησης της παραγωγικότητας.

«Παγίδευση» των ηλιακών ακτινών

Ένα σύστημα φωτοσωλήνα αποτελείται από τρία κύρια μέρη και συγκεκριμένα από τον εξωτερικό θόλο με το ενσωματωμένο κάτοπτρο, τον σωλήνα μεταφοράς του φυσικού φωτισμού και, τέλος, τον διαχύτη που βρίσκεται στο εσωτερικό της κατοικίας ή του επαγγελματικού χώρου.
Ο εξωτερικός θόλος, όπως αναφέρει ο κ. Τζιράκης, είναι κατασκευασμένος από κρύσταλλο σε περίπτωση που το σύστημα εφαρμόζεται σε κάποιο οικιστικό ακίνητο, μιας και η διάμετρός του δεν χρειάζεται να είναι μεγαλύτερη των 350 χιλιοστών (35 εκατοστά).
«Όταν όμως το σύστημα πρόκειται να τοποθετηθεί σε έναν σημαντικής επιφάνειας  αποθηκευτικό ή βιομηχανικό χώρο όπου οι ανάγκες φωτισμού είναι σαφώς μεγαλύτερες, τότε η διάμετρος του εξωτερικού θόλου πρέπει να είναι πολύ πιο μεγάλη από 350 χιλιοστά και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ως καταλληλότερο υλικό κατασκευής το ακρυλικό – plexiglass», σημειώνει ο επικεφαλής της εταιρίας Solarlight Hellas.
Εσωτερικά του θόλου βρίσκεται το κάτοπτρο, το οποίο συνήθως είναι προσανατολισμένο νοτιοανατολικά για μέγιστη απόδοση στον ελλαδικό χώρο και το οποίο «παγιδεύει» τις ηλιακές ακτίνες που φτάνουν είτε απευθείας στην επιφάνεια του είτε προέρχονται από έμμεσες αντανακλάσεις από όλα τα σημεία του ορίζοντα.
Το κάτοπτρο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο τις πρωινές και απογευματινές ώρες, όταν ο ήλιος είναι σε χαμηλή κλίση, καθώς και όταν υπάρχει συννεφιά όπου το φως είναι διάχυτο στην ατμόσφαιρα.
Ο εξωτερικός θόλος τοποθετείται σε διαφορετικές στεγανοποιητικές βάσεις ανάλογα με την ύπαρξη δώματος, στέγης ή μεταλλικού στεγάστρου.
Η μεταφορά του φωτός γίνεται μέσω μιας απλής ή περισσότερο περίπλοκης διαδρομής από σωλήνες διαμέτρου 250 - 650 χιλιοστών.
Οι σωλήνες αυτοί κατασκευάζονται από τεχνολογικά προηγμένα υλικά αλουμινίου, εξαιρετικά υψηλής αντανάκλασης που αγγίζει σε ποσοστό το 99,8%.
Η τελική δίοδος του φωτός στον εσωτερικό χώρο γίνεται μέσω του διαχύτη, ο οποίος το διανέμει ομοιόμορφα.
Αυτός είναι κυκλικής ή τετραγωνικής διατομής, ανάλογα με την μελέτη φωτισμού και τις αρχιτεκτονικές απαιτήσεις - επιλογές.
Επισημαίνεται επίσης πως στα κιτ φωτοσωλήνα για οικιακή χρήση, ο διαχύτης συνοδεύεται με διακοσμητικό δαχτυλίδι οροφής.

Επιδότηση μέχρι 50% του κόστους από το ΕΣΠΑ

Σχετικά με το κόστος για την αγορά και εγκατάσταση συστήματος διάχυσης φυσικού φωτός σε μια κατοικία, σημειώνεται πως αυτό είναι μάλλον προσιτό για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό.
Μάλιστα, μια τέτοια παρέμβαση μπορεί να τύχει επιδότησης της τάξεως του 50% από το ΕΣΠΑ, ενώ θεωρείται σίγουρο πως τα συστήματα φωτοσωλήνων θα ενταχθούν για χρηματοδότηση από το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στην Άνοιξη του 2017.
Έτσι, η οικονομική επιβάρυνση γίνεται ακόμη μικρότερη, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη επένδυση να κάνει απόσβεση εντός ενός σχετικά σύντομου χρονικού διαστήματος (δύο με τρία χρόνια).
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν πως για μια κατοικία με εμβαδόν 100 τ.μ. θα χρειαστούν περίπου 4 – 6 φωτοσωλήνες, με το μέσο κόστος του καθενός να κυμαίνεται από 250 (για διάμετρο 250 χιλιοστών) έως και 400 ευρώ (για διάμετρο 350 χιλιοστών).
Δηλαδή, για πέντε φωτοσωλήνες το συνολικό κόστος ανέρχεται σήμερα στα 1.250 – 2.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η δαπάνη της εγκατάστασης που όμως δεν είναι σημαντική (περί τα 50 ευρώ ανά τεμάχιο).
Σημειώνεται πως το κόστος εξαρτάται – εκτός από τη διάμετρο του σωλήνα – και από το μήκος του.  
Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν συστήματα σε όλους τους χώρους της κατοικίας παρά μόνο στα δωμάτια που χρησιμοποιούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως είναι το καθιστικό και η κουζίνα.
Ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης μπορεί, επίσης, να τοποθετήσει αρχικά μόνο ένα φωτοσωλήνα και αφού μείνει ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα να προβεί στην εγκατάσταση και άλλων στη συνέχεια.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης