Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Βελτίωση ενεργειακής απόδοσης 40.000 κατοικιών με κρατική επιδότηση – Με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια η ενίσχυση

Βελτίωση ενεργειακής απόδοσης 40.000 κατοικιών με κρατική επιδότηση –  Με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια η ενίσχυση
Μετά από συνεχείς αναβολές, το νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» προγραμματίζεται να κάνει πρεμιέρα μέσα στο καλοκαίρι
Εξωτερική θερμομόνωση, νέα κουφώματα με θερμοδιακοπή, σύγχρονο σύστημα οικονομικής θέρμανσης, αλλά και φωτοβολταϊκό σύστημα για την παραγωγή δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας είναι δυνατόν να εξασφαλίσει από το προσεχές καλοκαίρι – και μάλιστα με κρατική επιδότηση που μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 70% της συνολικής δαπάνης –  ο ιδιοκτήτης μονοκατοικίας ή διαμερίσματος που θα ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».
Και μπορεί η έναρξη του προγράμματος να μετατίθεται διαρκώς χρονικά (αρχικά επρόκειτο να ξεκινήσει εντός του 2016, στη συνέχεια εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, ενώ πλέον οι αρμόδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για το φετινό καλοκαίρι), ωστόσο το ενδιαφέρον για συμμετοχή παραμένει αμείωτο παρά την πρόσκαιρη απογοήτευση των ενδιαφερομένων από τις συνεχείς αναβολές.  
Και όχι τυχαία, αφού μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος μπορούν να προβούν σε ουσιαστική ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους με σαφώς λιγότερα χρήματα από εκείνα που θα έπρεπε να δαπανήσουν στην περίπτωση που υλοποιούσαν μόνοι τους τις ίδιες εργασίες.
Σημειώνεται πως το ποσό που θα διατεθεί ως κρατική επιδότηση θα ανέλθει συνολικά στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 120 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν την συμμετοχή της τράπεζας ή των τραπεζών που θα αναλάβουν την σύναψη των δανείων για τη χρηματοδότηση της επιπλέον δαπάνης.    
Αυτή την περίοδο η προετοιμασία του νέου «Εξοικονομώ» εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται στο στάδιο της επιλογής ενός ή περισσοτέρων τραπεζικών ιδρυμάτων που θα συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσης του έργου οργάνωσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής και παρακολούθησης των αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα.
Επιπλέον, το αρμόδιο υπουργείο έχει ξεκινήσει την δημιουργία και οργάνωση του απαραίτητου τμήματος για την τηλεφωνική εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου, οι διαδικασίες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, ώστε να ακολουθήσει άμεσα η έναρξη της υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο νέο πρόγραμμα.
Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου, περίπου 40.000 σπίτια θα μπορέσουν να λάβουν την κρατική ενίσχυση ώστε να υλοποιήσουν τα αναγκαία έργα για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης.

Οι παρεμβάσεις που θα επιδοτούνται από το πρόγραμμα

Τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης μιας κατοικίας που μπορούν να εξασφαλίσουν την κρατική επιδότηση από το επικείμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» είναι τα εξής:
•    Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος της κατοικίας ή του κτιρίου, καθώς επίσης στη στέγη – ταράτσα και στη πιλοτή. Σε περίπτωση που η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης είτε είναι τεχνικά αδύνατη είτε δεν επιτρέπεται από την πολεοδομική νομοθεσία (π.χ. πρόκειται για διατηρητέο κτίριο ή σπίτι που ανήκει σε παραδοσιακό οικισμό), τότε είναι δυνατόν να επιδοτηθεί η τοποθέτηση εσωτερικής θερμομόνωσης στο συγκεκριμένο ακίνητο. Αντίθετα, εάν σε ένα ακίνητο δεν ισχύουν αυτοί οι περιορισμοί, η εσωτερική θερμομόνωση δεν είναι επιλέξιμη για χρηματοδότηση παρέμβαση ενεργειακής αναβάθμισης.
•    Αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων, καθώς και τοποθέτηση νέων συστημάτων σκίασης. Οι παλαιές πόρτες και παράθυρα είναι δυνατόν να αντικατασταθούν με σύγχρονα θερμομονωτικά ή και θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες, είτε πρόκειται για κουφώματα αλουμινίου, είτε ξύλου είτε συνθετικά. Θα επιδοτείται, επίσης, η αλλαγή μόνο του υαλοπίνακα και όχι ολόκληρου του κουφώματος, αρκεί η συγκεκριμένη παρέμβαση να οδηγεί σε ουσιαστική εξοικονόμηση ενέργειας. Οι ιδιοκτήτες μονοκατοικιών θα μπορούν να λάβουν επιδότηση για την αντικατάσταση της εξωτερικής πόρτας του σπιτιού τους, κάτι που δεν θα επιτρέπεται σε ότι αφορά στην εξώπορτα των διαμερισμάτων. Πάντως, το πρόγραμμα δεν θα χρηματοδοτεί την αλλαγή των εσωτερικών κουφωμάτων των κατοικιών. Αντίθετα, επιδότησης θα τυγχάνει η τοποθέτηση καινούργιων εξωτερικών σκιάστρων και κινητών προστατευτικών εξωφύλλων σε πόρτες και παράθυρα (παντζούρια, ρολά), καθώς και η τοποθέτηση τεντών.


•    Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης. Το νέο πρόγραμμα θα καλύπτει μέρος του κόστους για την εγκατάσταση νέου ή την αντικατάσταση του παλαιού συστήματος καυστήρα ή λέβητα με καινούριο σύστημα πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Επίσης, θα χρηματοδοτείται η αγορά και εγκατάσταση συστήματος που λειτουργεί με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (καυστήρας βιομάζας, αντλία θερμότητας, ηλιοθερμικό σύστημα), αλλά και συστήματος  συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ). Σημειώνεται πως η επιδότηση θα αφορά στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του λεβητοστασίου στο σύνολό του, στο δίκτυο διανομής (αυτοματισμοί, κυκλοφορητές, καμινάδα, μόνωση σωληνώσεων), καθώς και  στην τοποθέτηση διατάξεων αυτομάτου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης (χρονοδιακόπτες, αυτοματισμοί αντιστάθμισης και υδραυλικής ισορροπίας, θερμοστάτες χώρων κ.α.). Ωστόσο, δεν θα είναι επιλέξιμες οι δαπάνες που σχετίζονται με τη δεξαμενή πετρελαίου και τις τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας, δηλαδή τα καλοριφέρ ή το ενδοδαπέδιο σύστημα.
•    Εγκατάσταση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης. Ο ιδιοκτήτης της κατοικίας θα έχει τη δυνατότητα να λάβει επιδότηση προκειμένου να τοποθετήσει ένα ολοκληρωμένο ηλιακό σύστημα για την εξασφάλιση ζεστού νερού χρήσης (συλλέκτης, δοχείο αποθήκευσης νερού, βάση στήριξης, σωληνώσεις).
Κατά πάσα πιθανότητα, επιδότηση θα δίνεται και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, όπως επίσης και για την τοποθέτηση συστήματος αυτοματισμού της λειτουργίας των ηλεκτρικών συστημάτων της κατοικίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, για να τύχουν χρηματοδότησης οι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν προταθεί από τον ενεργειακό επιθεωρητή που θα μελετήσει την ενεργειακή «συμπεριφορά» του ακινήτου και θα έχει εκδώσει το σχετικό πιστοποιητικό.

Ποσοστό επιδότησης με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια   

Στο νέο «Εξοικονομώ» θα μπορούν να ενταχθούν οικιστικά ακίνητα (μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, πολυκατοικίες, αλλά και μεμονωμένα διαμερίσματα) ανεξάρτητα της τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκονται.
Στο πρώτο αντίστοιχο πρόγραμμα είχε οριστεί πως τα επιλέξιμα ακίνητα θα έπρεπε να βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω των 2.100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Σε ότι αφορά στην επιδότηση, το ακριβές ποσοστό που θα καλύπτει αυτή επί της συνολικής δαπάνης των έργων ενεργειακής αναβάθμισης θα εξαρτάται τόσο από το ύψος του εισοδήματος (κάτι που είχε ισχύει εξάλλου και στο προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα), όσο και από την οικογενειακή κατάσταση του ενδιαφερόμενου.  
Τα εισοδηματικά κριτήρια θα τίθενται με τέτοιο τρόπο, ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προβούν σε ουσιαστικές παρεμβάσεις που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να υλοποιήσουν.
Πιο συγκεκριμένα, ένας ιδιοκτήτης ακινήτου με σχετικά χαμηλό ατομικό και οικογενειακό ετήσιο εισόδημα και προστατευόμενα μέλη θα λαμβάνει έως και το 70% της δαπάνης αναβάθμισης με τη μορφή κρατικής επιχορήγησης και το υπόλοιπο 30% ως άτοκο τραπεζικό δάνειο.
Το ποσοστό συμμετοχής της επιδότησης θα μειώνεται σταδιακά όσο αντίστοιχα αυξάνεται το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, σε συνάρτηση πάντα και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικογενειακής κατάστασης του δικαιούχου (αριθμός παιδιών, αναπηρίες κτλ).
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ποσοστό της κρατικής επιχορήγησης δεν θα πέφτει κάτω του 15% της συνολικής δαπάνης των έργων.  
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως στο νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» δεν θα είναι υποχρεωτική η λήψη δανείου από την ή τις τράπεζες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, προϋπόθεση που ίσχυσε στο παρελθόν.
Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν, εφόσον διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια, να καλύψουν με δικά τους οικονομικά μέσα το κόστος των έργων πέραν του ποσού της επιχορήγησης.
Σημειώνεται, τέλος, πως ο μέγιστος προϋπολογισμός των έργων ενεργειακής αναβάθμισης μιας κατοικίας αναμένεται να οριστεί στις 25.000 ευρώ, έναντι 15.000 ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό στο πρώτο πρόγραμμα του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».
Η αύξηση αυτή κρίθηκε αναγκαία, καθώς έτσι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να υλοποιηθούν ολοκληρωμένες λύσεις ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών και όχι αποσπασματικές όπως συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις με την πρώτη βερσιόν του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης