Εξοικονομώ

Ορθολογική χρήση του νερού για μείωση έως 50% του λογαριασμού - Τρόποι εξοικονόμησης χωρίς περιορισμούς στην καθαριότητα

Ορθολογική χρήση του νερού για μείωση έως 50% του λογαριασμού - Τρόποι εξοικονόμησης χωρίς περιορισμούς στην καθαριότητα
Μια βρύση που «στάζει» μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μέχρι και μισού κυβικού νερού το μήνα, ενώ ένα μόλις λεπτό επιπλέον παραμονής στο ντους αυξάνει κατά τουλάχιστον ένα κυβικό την μηνιαία κατανάλωση νερού
Η καθαριότητα - σύμφωνα με τη γνωστή ρήση - είναι μισή αρχοντιά, όμως σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να γίνεται υπερβολή στην χρήση του νερού για να το αποδείξουμε στην πράξη.
Κι αυτό, γιατί ο καθένας μπορεί σχεδόν με τη μισή ποσότητα του νερού που συνήθως καταναλώνει, να πετύχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα.
Έτσι, εφαρμόζοντας ορισμένες απλές τεχνικές και χωρίς να χρειαστεί να περιορίσει τις καθημερινές του συνήθειες και ανάγκες, είναι δυνατόν να μειώσει 30 - 50% το ποσό που πληρώνει στην εταιρία ύδρευσης – αποχέτευσης της περιοχής του για την κατανάλωση νερού στο σπίτι του.
Επισημαίνεται πως σε αρκετές περιπτώσεις ο λογαριασμός του νερού είναι «φουσκωμένος» λόγω διαρροών που είτε δεν αντιλαμβάνονται έγκαιρα οι ιδιοκτήτες (η διαρροή γίνεται στο εξωτερικό τμήμα του δικτύου ύδρευσης της κατοικίας) είτε δεν δίνουν την δέουσα σημασία (όταν π.χ. στάζει μια βρύση).
Μια βρύση που στάζει, όσο κι αν δείχνει…αθώο, είναι δυνατόν να επιβαρύνει την κατανάλωση με τουλάχιστον μισό κυβικό νερού το μήνα.
Για να προλάβουμε λοιπόν δυσάρεστες καταστάσεις, ιδίως στην περίπτωση μεγάλων διαρροών, είναι σκόπιμο να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχος.
Ο έλεγχος αυτός μπορεί να γίνει κοιτώντας την ένδειξη του μετρητή του νερού πριν και μετά από ένα χρονικό διάστημα δύο ή περισσοτέρων ωρών, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν κάνουμε καμία απολύτως κατανάλωση νερού.
Εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης ένδειξης του μετρητή, τότε είναι σαφές πως υπάρχει διαρροή.
Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση νερού μπορεί να περιοριστεί σημαντικά μέσω συγκεκριμένων τρόπων ορθολογικής χρήσης του νερού στη κουζίνα, το λουτρό και το μπαλκόνι, τους χώρους δηλαδή όπου και βρίσκονται οι παροχές ύδρευσης σε μια κατοικία.     

Στο λουτρό

Περισσότερο από το 50% της κατανάλωσης νερού ενός νοικοκυριού γίνεται στο χώρο του μπάνιου, με τη χρήση της τουαλέτας κατά κύριο λόγο και της μπανιέρας ή ντουζιέρας κατά δεύτερο να αποτελούν τους βασικούς «υπεύθυνους».
Σημειώνεται πως μία σημαντική ποσότητα του νερού που χρησιμοποιούμε στο λουτρό σπαταλιέται επί της ουσίας άσκοπα (ανοιχτές βρύσες, διαρροή στο καζανάκι, μεγάλη διάρκεια ντους κ.α.), κάτι που μπορούμε να περιορίσουμε σχετικά εύκολα και έτσι να επιτύχουμε μεγάλη εξοικονόμηση χωρίς παράλληλα να χρειαστεί να περιορίσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες.
Ειδικότερα:
•    Ελέγχουμε για τυχόν διαρροή στο καζανάκι της τουαλέτας και αντικαθιστούμε τα φθαρμένα ή διαβρωμένα μέρη. Τα περισσότερα εξαρτήματα εγκαθίστανται εύκολα, ενώ το κόστος τους είναι μικρό. Επίσης, ελέγχουμε αν στάζουν οι υπόλοιπες βρύσες που βρίσκονται στο λουτρό (νιπτήρα και μπάνιου).  
•    Δεν πετάμε διάφορα απορρίμματα στη τουαλέτα (π.χ. αποτσίγαρα), αναγκάζοντάς μας να χρησιμοποιούμε συχνότερα το καζανάκι.
•    Εάν το καζανάκι είναι παλιό, το αντικαθιστούμε με κάποιο που να διαθέτει σύστημα διπλής ροής. Τα καζανάκια αυτά έχουν δύο κουμπιά και συγκεκριμένα ένα για μικρή και ένα για μεγαλύτερη ροή νερού, ανάλογα με την ανάγκη. Εάν δεν είναι εύκολη η αντικατάσταση, μπορούμε να τοποθετήσουμε μέσα στη δεξαμενή από το καζανάκι ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό, έτσι ώστε να μειωθεί ο όγκος του νερού.


•    Αποφεύγουμε το μπάνιο σε μπανιέρα γεμάτη με νερό, προτιμώντας τα  σύντομα ντους. Επίσης, μπορούμε να συγκεντρώνουμε σε ένα κουβά το κρύο νερό που βγάζει η βρύση μέχρι να έρθει το ζεστό. Το νερό που συγκεντρώνουμε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα στην τουαλέτα ή σε άλλες δουλειές του σπιτιού (π.χ. σφουγγάρισμα).
•    Μειώνουμε ένα με δύο λεπτά τη διάρκεια χρήσης του ντους. Σημειώνεται πως για κάθε ένα λεπτό χρήσης του ντους γίνεται κατανάλωση περίπου 20 λίτρων νερού.
•    Αντικαθιστούμε το «τηλέφωνο» της ντουζιέρας με κάποιο άλλο χαμηλότερης ροής. Στο εμπόριο κυκλοφορούν βρύσες στις οποίες μπορεί να ρυθμιστεί η ροή, χωρίς να επηρεαστεί η αναλογία ζεστού και κρύου νερού.
•    Όταν σαπουνίζουμε τα χέρια, βουρτσίζουμε τα δόντια ή ξυριζόμαστε, κλείνουμε τη βρύση για να μην τρέχει άσκοπα το νερό και την ανοίγουμε μόνο όταν χρειαζόμαστε νερό για το ξέπλυμα.
•    Επαναχρησιμοποιούμε τις πετσέτες σώματος και προσώπου. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο όγκος των άπλυτων ρούχων και κατά συνέπεια η χρήση του πλυντηρίου. Χρησιμοποιούμε δε το πλυντήριο ρούχων μόνο όταν γεμίζει με άπλυτα.
Επιπλέον, στην αγορά υπάρχουν συστήματα που βοηθούν στο να συγκεντρώνουμε το νερό από το νιπτήρα και το μπάνιο σε ειδική δεξαμενή, από την οποία θα τροφοδοτείται το καζανάκι, περιορίζοντας έτσι αισθητά την κατανάλωση νερού.

Στην κουζίνα

Για το μαγείρεμα και κυρίως για το πλύσιμο των πιάτων – οικιακών συσκευών καταναλώνεται περίπου το 30% του νερού που χρησιμοποιεί ένα μέσο νοικοκυριό. Όπως συμβαίνει στο λουτρό, έτσι και στην περίπτωση της κουζίνας μπορεί να γίνει σημαντική εξοικονόμηση στη χρήση του νερού με τους εξής τρόπους:
•    Τοποθετούμε έναν ταχυθερμοσίφωνα στο νεροχύτη της κουζίνας, ώστε να τρέχει άμεσα το ζεστό νερό για το πλύσιμο των πιάτων. Η ενέργεια αυτή μειώνει παράλληλα τη δαπάνη σε ότι αφορά στην κατανάλωση ρεύματος.
•    Επιλέγουμε το κατάλληλο σε χωρητικότητα σκεύος όταν μαγειρεύουμε. Όσο μεγαλύτερο είναι το σκεύος, τόσο περισσότερο νερό σπαταλούμε για το πλύσιμό του.
•    Όταν πλένουμε τα πιάτα με το χέρι, πρέπει το πλύσιμο με το απορρυπαντικό να το κάνουμε είτε σε μια λεκάνη είτε στον ένα από τους δύο νεροχύτες και το ξέβγαλμα στον άλλο νεροχύτη με χαμηλή ροή νερού.
•    Αφήνουμε τα λερωμένα πιάτα και σκεύη πρώτα να μουλιάσουν στο νερό, αντί να προσπαθούμε να τα καθαρίσουμε κατευθείαν κάτω από τρεχούμενη βρύση.
•    Χρησιμοποιούμε το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν γεμίσει πλήρως.
•    Πλένουμε τα φρούτα, τα χόρτα και τα λαχανικά σε μία λεκάνη με νερό και όχι κάτω από συνεχώς ανοιχτή βρύση.
•    Δεν χρησιμοποιούμε το τρεχούμενο νερό για να ξεπαγώσει το κρέας ή άλλα παγωμένα τρόφιμα. Ξεπαγώνουμε τα τρόφιμα σταδιακά, τοποθετώντας τα στη συντήρηση του ψυγείου από το προηγούμενο βράδυ και αφήνοντάς τα στη συνέχεια εκτός ψυγείου για λίγο.
•    Χρησιμοποιούμε το ίδιο ποτήρι για το πόσιμο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τον τρόπο περιορίζουμε τον αριθμό των ποτηριών που πρέπει στη συνέχεια να πλυθούν.
•    Ειδικά το καλοκαίρι έχουμε κρύο νερό σε μπουκάλια στο ψυγείο. Έτσι, δεν  αφήνουμε τη βρύση να τρέχει κάθε φορά που θέλουμε ένα δροσερό ποτήρι νερό.
Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, πως μπορούμε να συγκεντρώνουμε το νερό που χρησιμοποιούμε στη κουζίνα και το οποίο δεν περιέχει απορρυπαντικά (π.χ. το νερό από το πλύσιμο των λαχανικών) για να ποτίσουμε τα φυτά στις γλάστρες ή τον κήπο.

Στο μπαλκόνι και τον κήπο

Οι ανάγκες για το πότισμα των φυτών στο μπαλκόνι – για όσους τουλάχιστον διαθέτουν πράσινο στους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας τους – και για την καθαριότητά του απαιτούν περί το 20% του νερού που καταναλώνει ένα σπίτι.
Μάλιστα, εκτιμάται πως σπαταλώντας το νερό με μέτρο για το πότισμα – καθάρισμα μπαλονιών ή κήπων μπορεί να γίνει εξοικονόμηση μεγαλύτερη των 1.000 λίτρων ή του ενός κυβικού μέτρου πόσιμου νερού.
Οι βασικές πρακτικές εξοικονόμησης νερού για χρήση ποτίσματος και καθαρισμού είναι οι εξής:
•    Ποτίζουμε τον κήπο νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα όταν η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι χαμηλότερες. Αυτό μειώνει τις απώλειες νερού από την εξάτμιση.
•    Χρησιμοποιούμε ποτιστήρι και όχι λάστιχο για το πότισμα, καθώς έτσι δεν ξοδεύουμε άσκοπα περισσότερη ποσότητα νερού από εκείνη που χρειάζονται τα φυτά.


•    Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα των φυτών. Κατά γενικό κανόνα, τα φυτά στις γλάστρες χρειάζονται πότισμα κάθε δύο με τρεις μέρες το καλοκαίρι και περίπου μία φορά την εβδομάδα το χειμώνα. Επίσης, το γκαζόν χρειάζεται πότισμα μόνο κάθε πέντε με επτά ημέρες το καλοκαίρι και κάθε 10 έως 14 ημέρες το χειμώνα.
•    Είναι προτιμότερη η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος, καθώς έτσι γίνεται οικονομία στη χρήση του νερού. Φυσικά, ελέγχουμε ότι το σύστημα  λειτουργεί σωστά και ότι δεν υπάρχουν διαρροές.
•    Αποφεύγουμε την υπερβολική χρήση λιπασμάτων, η οποία αυξάνει τις ανάγκες των φυτών για νερό.
•    Επιλέγουμε φυτά που είναι ανθεκτικά στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τα οποία δεν έχουν μεγάλες ανάγκες σε νερό.
•    Για τον καθαρισμό του μπαλκονιού ή της αυλής χρησιμοποιούμε σκούπα αντί για τρεχούμενο νερό. Επίσης, αποφεύγουμε την εγκατάσταση σιντριβανιών στον κήπο, εκτός κι αν το νερό που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη διακοσμητική κατασκευή ανακυκλώνεται.
Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως σημαντικές απώλειες νερού παρατηρούνται στην περίπτωση που κάποιος πλένει το αυτοκίνητό του με τη χρήση λάστιχου.
Εξοικονόμηση επιτυγχάνεται αν το σαπούνισμα και κατόπιν το ξέπλυμα του οχήματος γίνεται με έναν κουβά και σφουγγάρι και όχι με τρεχούμενο νερό από τη βρύση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης