Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Εκτός σπιτιού κρύο, ζέστη και θόρυβος χάρη στα ενεργειακά κουφώματα – Μέχρι 25% η εξοικονόμηση ενέργειας

Εκτός σπιτιού κρύο, ζέστη και θόρυβος χάρη στα ενεργειακά κουφώματα – Μέχρι 25% η εξοικονόμηση ενέργειας
Τα σύγχρονα συστήματα κουφωμάτων αποτελούν βασικό στοιχείο της αναβάθμισης μιας κατοικίας, αυξάνοντας επί της ουσίας την αξία της μέσω της κατάταξής της σε υψηλότερη ενεργειακή κλάση
«Μπλόκο» στο κρύο το χειμώνα, τη ζέστη το καλοκαίρι και τους ενοχλητικούς θορύβους της πόλης μέρα και νύχτα βάζουν τα σύγχρονα ενεργειακά κουφώματα, εμποδίζοντάς τα να εισέλθουν στο εσωτερικό της κατοικίας.
Παράλληλα, συμβάλλουν καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς υπολογίζεται πως τα κουφώματα με θερμομονωτικό πλαίσιο (είτε από αλουμίνιο με θερμοδιακοπή είτε από συνθετικό πλαστικό PVC) και με διπλούς ή τριπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες μπορούν να μειώσουν κατά 20 – 25% τις δαπάνες για τη θέρμανση και τον κλιματισμό ενός ακινήτου.  
Ασφαλώς η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, αν τα  ενεργειακά κουφώματα συνδυαστούν παράλληλα με τοιχοποιία που έχει μόνωση και ιδανικά αν το ακίνητο διαθέτει θερμοπρόσοψη.
Τα εξωτερικά κουφώματα μιας κατοικίας ή οποιασδήποτε άλλης χρήσης ακινήτου διακρίνονται στα παράθυρα, τις μπαλκονόπορτες και στις πόρτες εισόδου.
Εξωτερικά σχετίζονται άμεσα με την αισθητική και την ασφάλεια, ενώ εσωτερικά εξυπηρετούν τον φυσικό φωτισμό, την ηχομόνωση και κυρίως την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και το ψύχος.
Επιπλέον, αποτελούν σημαντικό παράγοντα σε ότι αφορά στην κατανάλωση ενέργειας γι’ αυτό και η σωστή επιλογή τους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση του ακινήτου.
Σίγουρα τα σύγχρονα συστήματα, ιδίως τα πλέον ποιοτικά, έχουν αυξημένο κόστος αγοράς, όμως μακροπρόθεσμα εξασφαλίζουν χρηματικό όφελος λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνουν επί πολλά χρόνια στη συνέχεια.

Η πεντάδα των ωφελημάτων

Τα βασικά οφέλη που προσφέρουν σε μια κατοικία τα σύγχρονα ενεργειακά κουφώματα μπορούν να συνοψιστούν στα εξής πέντε στοιχεία:
•    Βελτίωση της θερμομόνωσης του ακινήτου και ως εκ τούτου εξοικονόμηση ενέργειας. Η αντικατάσταση των παλαιών παραθύρων και πορτών συμβάλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας τόσο για θέρμανση το χειμώνα όσο και για δροσισμό το καλοκαίρι, καθώς τα ενεργειακά κουφώματα ουσιαστικά «απομονώνουν» το εσωτερικό της κατοικίας από το εξωτερικό περιβάλλον, μη επιτρέποντας τη μεταφορά του κρύου ή της ζέστης. Επιπλέον επιτυγχάνεται μείωση και - υπό ορισμένες συνθήκες - εξάλειψη του φαινομένου της υγροποίησης, δηλαδή της δημιουργίας υδρατμών στο εσωτερικό τμήμα των παραθύρων.
•    Ηχομόνωση. Οι διπλοί υαλοπίνακες και η ύπαρξη κεντρικών και περιμετρικών ελαστικών στα σύγχρονα κουφώματα που τα στεγανοποιούν, εμποδίζουν τη μεταφορά του ήχου από το εξωτερικό περιβάλλον στο εσωτερικό της κατοικίας και το αντίστροφο. Ειδικά, στα σημερινά θορυβώδη αστικά κέντρα, η ηχομόνωση αποτελεί σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την ποιότητα ζωής.
•    Αύξηση της αξίας του ακινήτου. Η εγκατάσταση ενεργειακών κουφωμάτων συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση της αξίας του ακινήτου, ενισχύοντας παράλληλα τις πιθανότητες ενοικίασης ή πώλησής του. Και αυτό, γιατί το ακίνητο κατατάσσεται σε πολύ υψηλότερη ενεργειακή κλάση σε σχέση με εκείνη στην οποία ανήκε πριν την αντικατάσταση των κουφωμάτων.
•    Ασφάλεια. Οι σύγχρονοι μηχανισμοί κίνησης και ασφάλισης των κουφωμάτων διαθέτουν κλειστικές διατάξεις που εξασφαλίζουν αυξημένη αντικλεπτική προστασία, αποτρέποντας την παραβίαση των πορτοπαραθύρων. 


•    Αισθητική στο χώρο, εσωτερικά και εξωτερικά. Τα σύγχρονα συστήματα κουφωμάτων διακρίνονται για την αισθητική τους, ενώ διατίθενται σε διάφορες μορφές, μεγέθη και χρωματικές αποχρώσεις. Έτσι, ενισχύουν και βελτιώνουν την αισθητική της κατοικίας, τόσο όσον αφορά στο εσωτερικό της όσο και σε σχέση με την εξωτερική της όψη.  
Πέρα, όμως, από τα γενικά πλεονεκτήματα, τα σύγχρονα κουφώματα διαφοροποιούνται ως προς τις ιδιότητές τους ανάλογα με το υλικό με το οποίο είναι κατασκευασμένα.

Κουφώματα αλουμινίου: Μεγάλη αντοχή και απεριόριστη διάρκεια «ζωής»

Στην αγορά υπάρχουν σήμερα δύο βασικές κατηγορίες ενεργειακών κουφωμάτων: τα κουφώματα αλουμινίου και εκείνα που είναι κατασκευασμένα από συνθετικό πλαστικό PVC.
Tα προϊόντα που έχουν ως βασικό τους υλικό το αλουμίνιο, τα οποία είναι και τα πλέον δημοφιλή στη χώρα μας με μερίδιο αγοράς που ανέρχεται στο 75%, προτιμώνται λόγω της μεγάλης αντοχής τους σε δύσκολες συνθήκες (π.χ. πυρκαγιά) και της ευελιξίας σε ότι αφορά στο σχεδιασμό τους.    
Επιπλέον, προσδίδουν μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας σε μια κατοικία, έχουν σχεδόν απεριόριστη διάρκεια ζωής και παράλληλα δεν χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση.
Από την άλλη, ως κύριο μειονέκτημα των κουφωμάτων αλουμινίου θεωρείται το κόστος τους, το οποίο είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τα συνθετικά κουφώματα.
Συγκεκριμένα, οι τιμές τους είναι κατά περίπου 20 – 25% πιο υψηλές, ενώ η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη στην περίπτωση που τα κουφώματα αλουμινίου διαθέτουν θερμοδιακοπή.
Σημειώνεται πως η θερμοδιακοπή είναι το καθοριστικό εκείνο στοιχείο που καθιστά ένα κούφωμα αλουμινίου «ενεργειακά αποδοτικό», καθώς το αλουμίνιο από μόνο του δεν έχει θερμομονωτικές ιδιότητες.
Δηλαδή, το αλουμίνιο ως υλικό επιτρέπει τη μεταφορά του κρύου και της ζέστης του εξωτερικού περιβάλλοντος στο εσωτερικό του σπιτιού και αντίστροφα.
Με το σύστημα της θερμοδιακοπής, ωστόσο, το πρόβλημα αυτό επιλύεται.  
Η θερμοδιακοπή είναι ουσιαστικά η παρεμβολή μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού προφίλ αλουμινίου του κουφώματος ενός ειδικού θερμομονωτικού υλικού, του πολυαμιδίου, το οποίο αποτελεί κακό αγωγό της θερμότητας.


Το πάχος του πολυαμιδίου κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 18 – 38 mm ανάλογα με τον τύπο του προφίλ και έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των απωλειών ενέργειας.
Ουσιαστικά, το πολυαμίδιο είναι ένα είδος πλαστικού PVC που τοποθετείται μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού τμήματος του κουφώματος ώστε να μειωθεί δραστικά η θερμική διαπερατότητα του παραθύρου ή της μπαλκονόπορτας.

Συνθετικά κουφώματα: Μικρότερο κόστος και υψηλή θερμοηχομονωτική ικανότητα  

Τα κουφώματα που έχουν κατασκευαστεί από συνθετικό πλαστικό PVC έχουν, από την άλλη πλευρά, μικρότερο κόστος αγοράς και παράλληλα μεγάλη θερμομονωτική ικανότητα.
Αυτό σημαίνει ότι συνθετικά κουφώματα δεν μεταφέρουν τη θερμότητας ή το ψύχος από το εξωτερικό περιβάλλον προς το εσωτερικό του σπιτιού και αντίστροφα, κάτι που συνεπάγεται εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση χρημάτων.
Παράλληλα, τα συγκεκριμένα κουφώματα έχουν και αξιόλογες ηχομονωτικές ιδιότητες, καθώς - σύμφωνα με μελέτες - μειώνουν κατά 70% την ένταση των εξωτερικών θορύβων.
Επιπλέον, είναι εύκολα στη τοποθέτηση και έχουν σχετικά μεγάλη διάρκεια «ζωής».
Ωστόσο, μετά από μερικά χρόνια ενδέχεται να αλλοιωθεί το χρώμα τους (να κιτρινίσουν), καθώς το υλικό κατασκευής τους είναι γενικά ευάλωτο στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
Πάντως, η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται πλέον έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν και επομένως η χρωματική αλλοίωση είναι περιορισμένη.  
Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, πως τα κουφώματα από PVC δεν δημιουργούν την ίδια αίσθηση ασφάλειας με τα αντίστοιχα από αλουμίνιου, αφού επικρατεί η άποψη πως πρόκειται για ένα υλικό που είναι εύκολο να παραβιαστεί.
Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό, τα τελευταία χρόνια τοποθετείται προφίλ αλουμινίου στο εσωτερικό των συνθετικών κουφωμάτων, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας.

Ποικιλία ποιοτήτων και τιμών

Το κόστος αγοράς των σύγχρονων ενεργειακά αποδοτικών κουφωμάτων εμφανίζει μεγάλες αποκλίσεις, ανάλογα με το υλικό κατασκευής, την ποιότητα, τις διαστάσεις, την ύπαρξη θερμοδιακοπής και τον τρόπο «λειτουργίας».
Ως προς το τελευταίο, σημειώνεται πως υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες κουφωμάτων: Τα ανοιγόμενα και τα συρόμενα.
Τα ανοιγόμενα κουφώματα προτείνονται κυρίως για μονοκατοικίες και εξοχικά σπίτια, όπου συνήθως υπάρχει διαθέσιμος χώρος για το άνοιγμά τους (συνήθως προς το εσωτερικό της κατοικίας).
Τα συρόμενα τοποθετούνται κατά κύριο λόγο σε διαμερίσματα πολυκατοικιών, όπου η οικονομία χώρου είναι βασικό ζητούμενο.
Τα εν λόγω κουφώματα μπορούν να τοποθετηθούν είτε εξωτερικά του τοίχου είτε μέσα σ’ αυτόν (τα λεγόμενα «χωνευτά» κουφώματα).




Οι τιμές των κουφωμάτων από PVC ξεκινούν ακόμη και από τα 150 ευρώ και μπορούν να φτάσουν περί τα 500 ευρώ, αναλόγως των διαστάσεων και της ποιότητάς τους.
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως η ποιότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα διασφάλισης των πλεονεκτημάτων των ενεργειακών κουφωμάτων και γι’ αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δείχνουν τη δέουσα προσοχή.
Σε ότι αφορά στα κουφώματα αλουμινίου, αυτά έχουν κόστος που ξεκινά από τα 300 ευρώ και μπορεί να ανέλθει μέχρι και του ποσού των 800 – 1000 ευρώ το ένα.
Για ένα μεσαίου μεγέθους σπίτι με τέσσερα παράθυρα και δυο μπαλκονόπορτες το κόστος αντικατάστασης των παλαιών κουφωμάτων με νέα συνθετικού πλαστικού ενδέχεται να φτάσει τα 1.500 – 2.000 ευρώ, ενώ η δαπάνη θα είναι τουλάχιστον διπλάσια αν η αντικατάσταση αφορά σε κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή.  
Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, πως μια τέτοια «επένδυση» μπορεί να εξασφαλίσει επιδότηση μέχρι και 70% καθώς και άτοκη τραπεζική χρηματοδότηση μέσω του επικείμενου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» που σκοπεύει να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας.  
Το νέο "Εξοικονομώ" επρόκειτο μετά από συνεχείς αναβολές να τεθεί σε εφαρμογή τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο η έναρξή του φαίνεται πως μετατίθεται πλέον για το 2018.
Μέχρι τότε, πάντως, οι ενδιαφερόμενοι εχουν την ευκαιρία να κάνουν την απαραίτητη προεργασία (έρευνα αγοράς, επιλογή συστημάτων κτλ), έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να προωθήσουν άμεσα τα σχέδιά του με την έναρξη του προγράμματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης