Εξοικονομώ

Μείωση κατά 26% στην κατανάλωση καυσίμου από τα οχήματα που χρησιμοποιούν την Αττική Οδό

Μείωση κατά 26% στην κατανάλωση καυσίμου από τα οχήματα που χρησιμοποιούν την Αττική Οδό
Όφελος προκύπτει για τους οδηγούς και από τις μικρότερες φθορές στα ελαστικά και τις αναρτήσεις των οχημάτων λόγω της υψηλής ποιότητας του οδοστρώματος
Όλοι αναγνωρίζουν πως η Αττική Οδός εξασφαλίζει ταχύτητα και ευκολία στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο εντός του λεκανοπεδίου.
Πολλοί είναι εκείνοι που γνωρίζουν, επιπλέον, πως αποτελεί τον πιο ασφαλή αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας της χώρας, έχοντας τον χαμηλότερο δείκτη ατυχημάτων, και έναν από τους ασφαλέστερους οδικούς άξονες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Λίγοι, όμως, ξέρουν πως η Αττική Οδός συμβάλει ουσιαστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς τα οχήματα που τη διασχίζουν καταναλώνουν κατά το ¼ λιγότερα καύσιμα σε σύγκριση με όσα επιλέγουν για παρόμοιες αποστάσεις άλλους δρόμους διέλευσης.
Μάλιστα, αν ο οδηγός που διασχίζει τον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο ακολουθεί παράλληλα τις αρχές του eco driving, τότε είναι δυνατόν η κατανάλωση καυσίμου του οχήματός του να μειωθεί ακόμη και στο μισό!  
Με βάση μελέτες που έγιναν κατά καιρούς τα τελευταία 15 χρόνια που λειτουργεί η Αττική Οδός, ο οδηγός ενός τυπικού αυτοκινήτου μεσαίου κυβισμού 1.400 κυβικών εκατοστών σε ένα κορεσμένο αστικό περιβάλλον, μπορεί να μειώσει σημαντικά τη δαπάνη για την αγορά υγρών καυσίμων σε περίπτωση που χρησιμοποιεί στις οδικές του μετακινήσεις τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Ελευσίνα με τα Σπάτα.

Άμεσα και έμμεσα οφέλη

Σύμφωνα λοιπόν με μία από αυτές τις έρευνες, την οποία εκπόνησε το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ και καταγράφει τις οικονομικές και τις κοινωνικές επιπτώσεις από τη λειτουργία της Αττικής Οδού, ένας οδηγός που χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο για τις μετακινήσεις του περιορίζει αισθητά την κατανάλωση καυσίμου του οχήματός του.
Ειδικότερα, η χρήση της Αττικής Οδού – συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες εναλλακτικές διαδρομές – συντελεί στη μείωση κατά μέσο όρο 1,5 λίτρου της ποσότητας υγρού καυσίμου που «καίει» ένα  αυτοκίνητο προκειμένου να διανύσει απόσταση 100 χιλιομέτρων.
Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση καυσίμου της τάξεως του 26%.
«Αν μάλιστα ο κάθε οδηγός που χρησιμοποιεί την Αττική Οδό εφαρμόσει παράλληλα τις αρχές της οικονομικής – οικολογικής οδήγησης, τότε το ποσοστό της εξοικονόμησης αυξάνεται περαιτέρω», αναφέρει στο World Energy News η κ. Άννα Πετρίδου, επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας της εταιρίας Αττικές Διαδρομές ΑΕ που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο.


Η ίδια σημειώνει, επίσης, πως τα οφέλη για τους χρήστες της Αττικής Οδού δεν είναι μόνο άμεσα, καθώς αυτοί επωφελούνται και εμμέσως.  
«Επειδή τα οχήματα στην Αττική Οδό κυκλοφορούν σε ενδεδειγμένες ταχύτητες σε πολύ καλής ποιότητας οδόστρωμα, παρατηρείται σημαντική μείωση στη φθορά των ελαστικών και των αναρτήσεων, γεγονός που συμβάλλει επιπλέον στη μείωση της παραγωγής καυσαερίων», διευκρινίζει η κ. Πετρίδου.
Επισημαίνεται πως η μείωση στις εκπομπές ρύπων δεν έχει ερευνηθεί μόνον σε ότι αφορά στα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, αλλά και σε σχέση με τα υπηρεσιακά οχήματα που κινούνται στον αυτοκινητόδρομο.
Μάλιστα, βάσει έρευνας που έχει πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Berkeley των ΗΠΑ και αφορά στα οφέλη που προκύπτουν από τις Υπηρεσίες Περιπολίας και Επέμβασης (ΥΠΕ) της Αττικής Οδού, προέκυψε ότι χάρη στην άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των διαφόρων συμβάντων, επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση οχηματοωρών καθυστέρησης κατ’ έτος, με άμεσο αποτέλεσμα τη μεγάλη εξοικονόμηση σε καύσιμα.
Παράλληλα, λόγω της αποφυγής κυκλοφοριακής συμφόρησης και της διατήρησης της ταχύτητας στις περιοχές των συμβάντων, μειώνονται σημαντικά οι εκπομπές καυσαερίων (μονοξειδίου του άνθρακα, οξειδίων του αζώτου και υδρογονανθράκων).

Κέρδος σε χρόνο και ασφάλεια

Ασφαλώς, η διέλευση της Αττικής Οδού δεν είναι δωρεάν, αφού οι οδηγοί υποχρεούνται στην καταβολή διοδίου κατά την είσοδό τους σ’ αυτή.  
Το ύψος του διοδίου για τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα ανέρχεται σήμερα στα 2,8 ευρώ ανά διέλευση, ποσό που ωστόσο μπορεί να μειωθεί ακόμη και στα 2,05 ευρώ σε περίπτωση ένταξης στα ειδικά συνδρομητικά προγράμματα της εταιρίας διαχείρισης του οδικού άξονα.
Σημειώνεται πως τα εν λόγω προγράμματα προσφέρουν εκπτώσεις καθώς  και έναν αριθμό δωρεάν διελεύσεων, με αποτέλεσμα η χρήση του αυτοκινητόδρομου να καθίσταται οικονομικότερη για τους οδηγούς.
Ωστόσο, ο οδηγός που θα προτιμήσει την Αττική Οδό πιθανότατα δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά, αφού η δεδομένη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου εξισορροπεί σε ένα βαθμό το κόστος του διοδίου.   


«Δεν είναι όμως μόνο η εξοικονόμηση καυσίμου που αντισταθμίζει το αντίτιμο του διοδίου», υποστηρίζει η κ. Πετρίδου και διευκρινίζει: «Είναι και η εξοικονόμηση χρόνου, όπως επίσης και η οδική ασφάλεια».
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των Invision / Metron Analysis, οι χρήστες της Αττικής Οδού κερδίζουν περί τα 28 λεπτά της ώρας κατά μέσο όρο, σε κάθε τους μετακίνηση, ενώ το 87% δηλώνει ότι κερδίζει από ένα τέταρτο έως και πάνω από μία ώρα.
«Μέγιστης σημασίας είναι και η οδική ασφάλεια που απολαμβάνει ο οδηγός,  αφενός λόγω της βέλτιστης υποδομής, αφετέρου λόγω της 24ωρης οδικής βοήθειας που παρέχεται σε κάθε συμβάν, μέσω των ομάδων περιπολίας και επέμβασης», αναφέρει η κ. Πετρίδου.  

Οικονομική οδήγηση για ακόμη πιο χαμηλή κατανάλωση καυσίμου

Η οδήγηση στην Αττική Οδό μπορεί να γίνει περισσότερο οικονομική αν γίνεται με βάση τις αρχές του eco driving.
Και αυτό γιατί η οικονομική - οικολογική οδήγηση υπολογίζεται πως συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου σε ποσοστό μέχρι και 25% (ποσοστό που προστίθεται στην εξοικονόμηση καυσίμου που έτσι κι αλλιώς εξασφαλίζει ο χρήστης του αυτοκινητόδρομου), στη μείωση των εκπομπών ρύπων και των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς και στον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων.
Τα βασικά σημεία του eco driving έχουν ως εξής:
•    Οδηγούμε ήρεμα, αποφεύγοντας απότομες επιταχύνσεις ή φρεναρίσματα.
•    Διατηρούμε σταθερή ταχύτητα, χρησιμοποιώντας την υψηλότερη, κατά το δυνατόν, σχέση μετάδοσης.
•    Αλλάζουμε γρήγορα σε υψηλότερη σχέση μετάδοσης, καθώς επιταχύνουμε, διατηρώντας χαμηλό αριθμό στροφών (2.000  -2.500 στροφές). Προσπαθούμε να μην ξεπερνάμε τις 3.000 στροφές.
•    Επιβραδύνουμε ήπια, αφήνοντας νωρίς το γκάζι και διατηρώντας την υπάρχουσα σχέση μετάδοσης.
•    Επιβραδύνουμε ομαλά στις στροφές.
•    Στις ανηφόρες, χρησιμοποιούμε το γκάζι με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα στο κιβώτιο, ενώ στις κατηφόρες εκμεταλλευόμαστε την ταχύτητα που αποκτά το όχημα χωρίς να χρησιμοποιούμε γκάζι.
•    Αποφεύγουμε την άσκοπη διατήρηση του κινητήρα στο ρελαντί και τον σβήνουμε σε στάσεις μεγάλης διάρκειας.
•    Παρατηρούμε και προβλέπουμε τις συνθήκες κυκλοφορίας (αποφεύγουμε αναίτιες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις).
•    Κάνουμε σωστή και τακτική συντήρηση του οχήματος.
•    Ρυθμίζουμε την πίεση των ελαστικών του οχήματος σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και ελέγχουμε τακτικά, μια φορά το μήνα.
•    Δεν αφήνουμε περιττά φορτία στο όχημά μας και αφαιρούμε τις σχάρες οροφής όταν δεν χρησιμοποιούνται.
•    Κάνουμε συνετή χρήση του κλιματισμού.
•    Χρησιμοποιούμε το βοηθητικό εξοπλισμό του οχήματος (στροφόμετρο, trip computer, cruise control).
•    Σχεδιάζουμε τη διαδρομή εκ των προτέρων για μεγαλύτερη οικονομία.
•    Αποφεύγουμε τη χρήση του οχήματος για πολύ σύντομες διαδρομές.
•    Αναζητούμε την ετικέτα οικονομίας καυσίμου και επιλέγουμε το αποδοτικότερο όχημα.
Την Αττική Οδό διασχίζουν καθημερινά περισσότερα από 200 χιλιάδες οχήματα.
To 2016 οι διελεύσεις των οχημάτων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά παρουσίασαν μέση αύξηση της τάξεως του 4,3%.
Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 77,04 εκατομμύρια διελεύσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε μέσο όρο 210.492 ημερήσιων διελεύσεων.
Ο μήνας με τις περισσότερες διελεύσεις πέρυσι ήταν ο Ιούλιος, με μέσο ημερήσιο όρο τις 234.888 διελεύσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας Αττικές Διαδρομές ΑΕ, τα εισερχόμενα στον αυτοκινητόδρομο οχήματα διήνυσαν πέρυσι 1.270.592.183 χιλιόμετρα, με τον υψηλότερο κυκλοφοριακό φόρτο να παρατηρείται στο τμήμα μεταξύ των κόμβων Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας (κόμβος Μεταμόρφωσης) και Δουκίσσης Πλακεντίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης