Στο ΕΣΠΑ πέρασαν τέσσερα αντιπλημμυρικά 184,48 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στο ΕΣΠΑ πέρασαν τέσσερα αντιπλημμυρικά 184,48 εκατ. ευρώ  από το Ταμείο Ανάκαμψης
Εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» με  συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη  124 εκατ. ευρώ.

Την πόρτα του ΕΣΠΑ άνοιξαν τα τέσσερα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, συνολικής αξίας 184,48 εκατ. ευρώ,  που αποσπάσθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην πρόσφατη αναθεώρηση. Με τους τέσσερις διαγωνισμούς να βρίσκονται σε εξέλιξη, η εξασφάλιση χρηματοδότησης αποτελεί το «κλειδί» για τη συνέχιση των διαδικασιών.

Σε συνέχεια της διαβεβαίωσης, μετά την ανησυχία που δημιουργήθηκε στις τοπικές κοινωνίες όταν τα έργα βγήκαν από το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και αναθεκτικότητας, εχθές, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ανακοίνωσε την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027». Η συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη ανέρχεται σε 124 εκατ. ευρώ.

Τα τέσσερα αντιπλημμυρικά έργα που θα υλοποιηθούν μέσω ΕΣΠΑ είναι τα εξής:

  • Εγγειοβελτιωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις παραλίμνιες περιοχές Αμβρακίας - Αμφιλοχίας και Βάλτο του Ν. Αιτωλοακαρνανίας (Α’ Φάση), προϋπολογισμού 66,81 εκατ. ευρώ συν 12,2 εκατ. ευρώ για τις απαλλοτριώσεις
  • Κατασκευή Αντιπλημμυρικών στην περιοχή Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων (Β' Φάση), προϋπολογισμού 23,5 εκατ. ευρώ κι επιπλέον 4 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις
  • Κατασκευή έργων διευθέτησης ρεμάτων στην περιοχή Ωραιοκάστρου και των απαραίτητων δικτύων ομβρίων, προϋπολογισμού 15,85 εκατ. ευρώ συν 2 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις
  • Συμπληρωματικά έργα ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικά έργα Γρα Λυγιάς και φράγματος Μύρτου στον νομό Λασιθίου Κρήτης, προϋπολογισμού 55,92 εκατ. ευρώ συν 4,2 εκατ. ευρώ για τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις

Οι σημαντικές και απρόβλεπτες καθυστερήσεις, που προέκυψαν κατά την ωρίμανση των έργων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έθεσαν εν αμφιβόλω τη δυνατότητα ανταπόκρισης στα αυστηρά ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης. Για αυτό και αποφασίστηκε η απένταξή τους, προκειμένου να μην χαθούν πολύτιμοι πόροι για τη χώρα.

Στόχος η θωράκιση απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Στο πλαίσιο της δράσης «Κατασκευή Νέων Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας», θα υλοποιηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορούν σε παρεμβάσεις διευθέτησης ρεμάτων και χειμάρρων, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.

Επίσης, θα θωρακισθούν αντιπλημμυρικά οι περιοχές μελέτης, οι οποίες έχουν πληγεί αφενός από καταστροφικά γεγονότα (π.χ. πλημμύρες, πυρκαγιές, λοιπά έντονα μετεωρολογικά φαινόμενα) και αφετέρου εξαιτίας ανθρωπογενούς παρέμβασης (για παράδειγμα αυθαίρετη δόμηση), και που εξαιτίας της απώλειας δασικών εκτάσεων, της κλιματικής αλλαγής και του άναρχου τρόπου οικιστικής ανάπτυξης, καθίστανται εξαιρετικά ευάλωτες έναντι του πλημμυρικού κινδύνου.

Στην προγραμματική περίοδο 2021-2027, έργα υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας δύνανται να συγχρηματοδοτηθούν με πόρους συνολικού ύψους 886 εκατ. ευρώ. Μέσω του τομεακού προγράμματος «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή - ΠΕΚΑ» για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, διατίθενται 444 εκατ. ευρώ, δεξαμενή στην οποία στοχεύουν τα παραπάνω τέσσερα έργα.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης