Ενέργεια

Κάθετος Διάδρομος: Σήμερα στη Βουλιαγμένη η συνάντηση των Διαχειριστών επτά χωρών, της Gastrade και της ICGB

Κάθετος Διάδρομος: Σήμερα στη Βουλιαγμένη η συνάντηση των Διαχειριστών επτά χωρών, της Gastrade και της ICGB

Στο επίκεντρο η υλοποίηση των έργων επέκτασης

 

Στη Βουλιαγμένη θα συναντηθούν σήμερα το πρωί, οι Διαχειριστές και όλοι οι εμπλεκόμενοι που συνεργάζονται με τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) ώστε να γίνει πραγματικότητα ο Κάθετος Διάδρομος φυσικού αερίου (Vertical Corridor), ένα έργο που έχει τη στήριξη και της Κομισιόν.


Στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Διαχειριστών από τη Βουλγαρία (Bulgartransgaz), τη Ρουμανία (Transgaz), την Ουγγαρία (FGSZ), τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Σλοβακία, όπως επίσης και της εταιρείας Gastrade που αναπτύσσει το FSRU Αλεξανδρούπολης και της κοινοπραξίας ICGB του ελληνοβουλγαρικού αγωγού.

Το meeting αφορά τη δεσμευτική φάση για την υλοποίηση των κομβικών έργων επέκτασης που πρέπει να υλοποιηθούν με επίκεντρο το οικονομικό τους σκέλος, αλλά και πολύπλοκα διαδικαστικά ζητήματα με δεδομένο ότι η διαμόρφωση κοινών κανόνων λειτουργίας των δικτύων δεν αποτελεί μια εύκολη υπόθεση.


Στήριξη από τον ΔΕΣΦΑ

Πάντως, το έργο έχει την ισχυρή στήριξη του ΔΕΣΦΑ. Όπως είχε αναφέρει και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κυρία Μαρία Ρίτα Γκάλι στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το Κέντρο Καινοτομίας του Διαχειριστή, η προσπάθεια υλοποίησης του Κάθετου Διαδρόμου θα συνεχιστεί και από τους υπόλοιπες εμπλεκόμενες χώρες. Άλλωστε το σκέλος που αφορά στον ΔΕΣΦΑ έχει ήδη δρομολογηθεί.

Η κυρία Γκάλι μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στις συζητήσεις που γίνονται για πιθανή γραμμή χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ και στις επαφές με στελέχη της Κομισιόν.

Στις αρχές Μαΐου ο ΔΕΣΦΑ είχε ανακοινώσει την έναρξη της δεύτερης φάσης του market test για την επαύξηση της δυναμικότητας και την αναβάθμιση του ελληνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου. Οι συμμετέχοντες μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να λάβουν μέρος στη διαδικασία έως τις 24 Ιουνίου με περιθώριο δέκα ημερών (2-12 Ιουλίου) για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Σε εξέλιξη βρίσκονται και τα δεσμευτικά market tests των Διαχειριστών στις χώρες των Βαλκανίων.


Ενεργειακή ασφάλεια

Ο κάθετος διάδρομος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφεί στα τέλη του 2022, το πλαίσιο συνεργασίας των εμπλεκόμενων προβλέπει ότι οι εταιρείες θα διερευνήσουν τις τεχνικές προδιαγραφές νέων συνδέσεων, αγωγών, διασυνδέσεων ή ενισχύσεων των υφιστάμενων δικτύων και θα αναπτύξουν τα σχεδιαζόμενα έργα στην περιοχή λαμβάνοντας υπόψη τις ενεργειακές στρατηγικές και πολιτικές της ΕΕ, καθώς και τις σχετικές εξελίξεις στην περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου.

Ο κεντρικός άξονας του Κάθετου Διαδρόμου περνά από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ενώ δύο δευτερεύοντες κλάδοι θα διασχίζουν τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Οι οριστικές αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ για το έργο αναμένεται να ληφθούν μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και αφού συσταθεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης