Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

BNEF: Απαιτείται τριπλασιασμός των ΑΠΕ έως το 2030 για την απανθρακοποίηση

BNEF: Απαιτείται τριπλασιασμός των ΑΠΕ έως το 2030 για την απανθρακοποίηση

Ζωτικής σημασίας η ταχύτητα με την οποία κλιμακώνονται οι καθαρές τεχνολογίες και η απεξάρτηση από τον άνθρακα στον τομέα της ενέργειας, βάσει της έκθεσης του BloombergNEF

Ο κρίσιμος ρόλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) τονίζεται στην  τελευταία έκθεση του BloombergNEF (γνωστός ερευνητικός οίκος που βοηθά τους επαγγελματίες της ενέργειας να δημιουργήσουν ευκαιρίες) μέσω της οποίας προτείνεται ο τρόπος επίτευξης της ενεργειακής μετάβασης.

 

Αν και ο χρόνος τελειώνει, ο κόσμος θα μπορούσε να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη πολύ κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου και να αποφύγει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το New Energy Outlook 2024 του οργανισμού.

Η νέα έκθεση αναφέρει ότι η ταχύτητα με την οποία κλιμακώνονται οι καθαρές τεχνολογίες και η απεξάρτηση από τον άνθρακα στον τομέα της ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας.

 

Τα 2 ενημερωμένα σενάρια για το κλίμα

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 22/5/2024 από τον πάροχο έρευνας BloombergNEF (BNEF), παρουσιάζει 2 ενημερωμένα σενάρια για το κλίμα.

Αυτά αφορούν το Καθαρό Μηδενικό Σενάριο (NZS) και ένα βασικό σενάριο οικονομικής μετάβασης (ETS).

Έχουν σχεδιαστεί για να ενημερώνουν τη χάραξη δημόσιας πολιτικής, τις φιλοδοξίες για το κλίμα της χώρας και τις στρατηγικές μετάβασης με χαμηλές εκπομπές άνθρακα των εταιρειών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Το NZS της έκθεσης η οποία είναι συνεπής με την πιθανότητα 67% να συγκρατήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,75 βαθμούς Κελσίου, προβλέπει τη ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα να φτάνει σε άμεση κορύφωση και να πέφτει απότομα ξεκινώντας από το 2025.

Οι τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της βιομηχανίας και των κτιρίων μεταβαίνουν με διαφορετικές ταχύτητες με βάση τις διαθέσιμες τεχνολογίες για την απαλλαγή από τον άνθρακα, αλλά όλοι βλέπουν ότι οι εκπομπές αρχίζουν να μειώνονται αμέσως.

Αυτές οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές επέρχονται μόνο χάρη στην ταχεία κλιμάκωση των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, ιδίως στον τριπλασιασμό της παγκόσμιας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) έως το 2030, στην ταχεία απορρόφηση ηλεκτρικών οχημάτων που οδηγεί σε πλήρη παγκόσμια σταδιακή κατάργηση των κινητήρων καύσης πωλήσεις οχημάτων έως το 2034 και μια σημαντική επέκταση της τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα, παράλληλα με την αποθήκευση ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια, πριν από το 2030.

 

Η οικονομική προσιτότητα των ΑΠΕ είναι πλεονέκτημα   

Η εκκαθάριση του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας ευθύνεται για το ήμισυ (σχεδόν) των εκπομπών που αποφεύχθηκαν από σήμερα έως το 2050, σε σύγκριση με ένα σενάριο μη μετάβασης όπου δεν υπάρχει περαιτέρω δράση για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, σύμφωνα με την έκθεση.

Το New Energy Outlook περιγράφει επίσης μια βασική περίπτωση ETS, στην οποία οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας αναπτύσσονται μόνο όπου είναι οικονομικά ανταγωνιστικές ή υιοθετούνται από την επιλογή των καταναλωτών, χωρίς περαιτέρω υποστήριξη πολιτικής για καθαρές τεχνολογίες.

Η οικονομική προσιτότητα των ΑΠΕ (ειδικά της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας), σημαίνει ότι αυξάνονται γρήγορα σε αυτό το σενάριο, δηλ. στο 51% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 και στο 70% έως το 2050.

Το παγκόσμιο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας μεταμορφώνεται και γίνεται πολύ πιο ευέλικτο προκειμένου να φιλοξενήσει υψηλές διεισδύσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

 

Δηλώσεις

Ο Ντέιβιντ Χόστερτ (επικεφαλής οικονομικών και μοντέλων στο BNEF και ο κύριος συντάκτης της έκθεσης), δήλωσε:

«Ο δρόμος για να παραμείνουμε πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς στενεύει.

Στους 18 μήνες από την τελευταία φορά που ενημερώσαμε τα παγκόσμια σενάρια μας, η ενεργειακή μετάβαση έχει σίγουρα επιταχυνθεί, αλλά όχι αρκετά.

Αυτή η έκθεση θα πρέπει να χρησιμεύσει ως μια κλήση αφύπνισης: χρειαζόμαστε μια ταχεία μείωση των εκπομπών από τώρα (όχι σε 5 χρόνια) εάν το καθαρό μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα θα παραμείνει μια πιθανότητα».

 

Ο Ian Berryman (επικεφαλής μοντελιστής ενεργειακών συστημάτων στο BNEF) δήλωσε:

«Η ωριαία μοντελοποίησή μας δείχνει ότι τα συστήματα ισχύος μπορούν να φιλοξενήσουν πολύ υψηλές διεισδύσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας χωρίς υψηλότερο κόστος.

Με τη βοήθεια της έξυπνης φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, της αποθήκευσης μπαταριών και των ευέλικτων γεννητριών, το πιο προσιτό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας του μέλλοντος θα είναι αυτό που θα βασίζεται σε φθηνές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης