Ενέργεια

Η Exxon Mobil ολοκληρώνει την εξαγορά των 60 δισ. δολ. της Pioneer - θα χρειαστεί 18-24 μήνες για να πετύχει συνέργειες   

Η Exxon Mobil ολοκληρώνει την εξαγορά των 60 δισ. δολ. της Pioneer - θα χρειαστεί 18-24 μήνες για να πετύχει συνέργειες    

 Η εξαγορά υπερδιπλασιάζει την παραγωγή της Exxon στην Permian, σε περίπου 1,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου την ημέρα

 

Η Exxon Mobil  έκλεισε την αγορά  των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Pioneer Natural Resources ανακοίνωσε  την Παρασκευή η εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, μια ημέρα μετά την έγκριση από την  Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) για τη συμφωνία.

 Η Exxon Mobil  θα χρειαστεί 18 έως 24 μήνες για να επιτύχει τις πλήρεις συνέργειες παραγωγής της από την εξαγορά  της  κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου Pioneer Natural Resources,  σύμφωνα με ανακοίνωση την Παρασκευή.

Η Exxon έκλεισε αυτήν την εβδομάδα την εξαγορά όλων των μετοχών αφού συμφώνησε σε μια αντιμονοπωλιακή εντολή που απαγόρευε στον πρώην CEO της Pioneer να ενταχθεί στο διοικητικό της συμβούλιο και τις επόμενες εβδομάδες  προχωρεί στον συνδυασμό των δραστηριοτήτων που θα αποτελέσουν τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στη λεκάνη της Permian.

 

Αύξηση της παραγωγής

 «Θα δείτε (την παραγωγή πετρελαίου) να αυξάνεται αρκετά γρήγορα, χρόνο με το χρόνο», δήλωσε ο Bart Cahir, ανώτερος αντιπρόεδρος  της Exxon, καθώς η εταιρεία εφαρμόζει την τρέχουσα αναπτυξιακή στρατηγική της στους πόρους που ενσωματώνει η Pioneer.

Η αγορά υπερδιπλασιάζει την παραγωγή της Exxon στην Permian, το κορυφαίο κοίτασμα σχιστόλιθου των ΗΠΑ, σε περίπου 1,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου την ημέρα.

Πρόσθετα 700.000 βαρέλια την ημέρα προβλέπονται μέχρι το 2027, καθώς η Exxon συνδυάζει τις αποκλειστικές τεχνολογίες της με το απόθεμα της Pioneer - μια συγχώνευση που ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon, Darren Woods, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα «δημιουργούσε μαγεία».

Αυτά τα νέα πηγάδια θα τεθούν σε λειτουργία σε 12-18 μήνες, με τυπικά άλλους έξι μήνες για την ανάπτυξη της παραγωγής, δήλωσε.

«Ο χρονικός ορίζοντας ανάπτυξης όταν αναπτύσσεστε σε κλίμακα είναι περίπου 18 έως 24 μήνες», είπε ο Cahir. «Θα ακολουθήσουμε την καλύτερη προσέγγιση για να  τα συνδυάσουμε ».Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια για προσθήκη πληρωμάτων fracking στη Permian φέτος, ο Cahir είπε ότι «δεν πρόκειται να αναφερθεί στις λεπτομέρειες.

 

Νέες τεχνολογίες στις γεωτρήσεις

 Με την έκταση της Pioneer, η Exxon ελέγχει 1,4 εκατομμύρια στρέμματα (566.560 εκτάρια) περιοχών που θα της επιτρέψουν να διατρήσει μεγαλύτερα και πιο κοντινά πηγάδια επεσήμανε.

Η Exxon διαθέτει αποκλειστικές τεχνολογίες που της επιτρέπουν να είναι "πολύ, πολύ αυστηρά και στοχευμένα στα σχέδιά μας. Αυτό είναι κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα", είπε.

Η εταιρεία αναμένει να προσφέρει θέσεις στη «συντριπτική πλειοψηφία» των εργαζομένων της Pioneer τους επόμενους δύο μήνες, δήλωσε , αρνούμενος να διευκρινίσει τυχόν περικοπές στους περίπου 2.200 εργαζόμενους της Pioneer.

Ομάδες ολοκλήρωσης και από τις δύο εταιρείες εργάζονται εδώ και έξι μήνες για να εξομαλύνουν τη διαδικασία μετάβασης. Ο Cahir είπε ότι η ομάδα εμπορίας αργού πετρελαίου της Pioneer ταιριάζει καλά στον παγκόσμιο εμπορικό οργανισμό της Exxon, που δημιουργήθηκε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Η Exxon θα μεταφέρει επίσης το πετρέλαιο της Pioneer στον αγωγό και την επιμελητεία της Exxon, συνδέοντας τους όγκους με τα εργοστάσια της Ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ που παράγουν καύσιμα και πλαστικά.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης