Ενέργεια

Οι επενδύσεις στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο πρέπει να διπλασιαστούν λένε ειδικοί (Montel)

Οι επενδύσεις στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο πρέπει να διπλασιαστούν λένε ειδικοί (Montel)
Η Ευρώπη πρέπει να ενσωματώσει καλύτερα την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και να τα ενισχύσει
Η Ευρώπη πρέπει να διπλασιάσει τις ετήσιες επενδύσεις που πραγματοποιεί στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 25 χρόνια εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης, αλλιώς κινδυνεύει να χάσει τους στόχους της για την απαλλαγή από τον άνθρακα, δήλωσε η ένωση της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας Eurelectric.

Όπως γράφει το Montel, oι επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να αγγίξουν τα 67 δισ. ευρώ ετησίως την περίοδο 2025-2050, από 33 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη Grids for Speed της Eurelectric.

Η αύξηση των επενδύσεων θα δημιουργήσει συνολικά μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και θα επιτρέψει την πιο αξιόπιστη διανομή της, όπως επίσης και θα επιταχύνει την απαλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Στον αντίποδα, η έλλειψη επενδύσεων «θα έθετε σε κίνδυνο το 74% των μελλοντικών συνδέσεων σε βασικές τεχνολογίες απαλλαγής από τον άνθρακα, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα (EV), οι αντλίες θερμότητας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», προστίθεται.

Το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης αλλάζει με «ανατρεπτική ταχύτητα» λόγω των κοινωνικών αλλαγών, με την ηλεκτρική ενέργεια να αναμένεται να αποτελεί το 60% της ενέργειας το 2050, από 23% που είναι σήμερα.

Εξαπλασιασμός των ΑΠΕ

Ταυτόχρονα, η δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρόκειται να εξαπλασιαστεί σε σχέση με το 2020, αποτελώντας μαζί με την αποθήκευση το 70% της συνολικής διανομής.

Κατά συνέπεια, τα δίκτυα διανομής της Ευρώπης πρέπει να εκσυγχρονιστούν «επειγόντως» για να αντέξουν την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας από τον τομέα των μεταφορών, τις υπηρεσίες θέρμανσης και τη βιομηχανία γενικότερα, δήλωσε η Eurelectric.

Η Ευρώπη πρέπει να ενσωματώσει καλύτερα την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και να τα ενισχύσει «για να αντέχουν σε πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα και απειλές στον κυβερνοχώρο».

Τα αιτήματα σύνδεσης υπερβαίνουν τις τρέχουσες διαδικασίες επέκτασης του δικτύου και αναμένεται να συνεχιστούν με παρόμοιο ρυθμό «καθώς προχωρά ο εξηλεκτρισμός των τομέων τελικής χρήσης.

«Για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση, η ΕΕ χρειάζεται τεράστιες ποσότητες πρόσθετης χωρητικότητας δικτύου», αναφέρει ο πρόεδρος της Eurelectric και διευθύνων σύμβουλος της Eon, Leonhard Birnbaum.  «Ενώ αυτό θα απαιτήσει σημαντική αύξηση, το κόστος της μη επένδυσης είναι ακόμη υψηλότερο», συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης