Ναυτιλία

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Ενημέρωση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής
Τις προτάσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στο πλαίσιο του σχεδίου της για την αναβίωση και την ανάπτυξη του κλάδου της ναυπηγοεπισκευής στην Ελλάδα, παρουσίασαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής.
Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στο μονομελές πρωτοδικείο εκδικάζεται η αίτηση του ελληνικού Δημοσίου και της τράπεζας Πειραιώς, για να τεθούν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
«Το ελληνικό Δημόσιο μέσω της διαδικασίας αυτής, προσπαθεί να υλοποιήσει τη δέσμευσή του από τις αποφάσεις της Ε.Ε. και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων προς τα ναυπηγεία.
 Έχουμε μπροστά μας περίοδο ενός χρόνου, εάν κερδίσουμε το δικαστήριο και αν μπουν σε ειδική διαχείριση. Έχουμε ένα χρόνο προθεσμία για να μπορέσουμε να πετύχουμε την επίλυση του προβλήματος» δήλωσε σχετικά ο κ. Πιτσιόρλας.
«Θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος η διαδικασία που ακολουθούμε και για να αποφύγουμε την καταδίκη και για να μπορέσουμε μέσω της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης να διατηρήσουμε τα ναυπηγεία - και ιδιαίτερα το στρατιωτικό σκέλος του ναυπηγείου να το διατηρήσουμε εν ζωή.
Επίσης, να οργανώσουμε μία διαδικασία για την αναζήτηση νέων επενδυτών, ούτως ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η λειτουργία του.
 Όπως βεβαίως το εμπορικό τμήμα και αυτό να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο, και μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και αυτό να αξιοποιηθεί, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε κυρίως, κάποια περιουσιακά στοιχεία: Πρώτα απ' όλα τη δεξαμενή Νο 5 και όλα τα υπόλοιπα για να μπορέσει να λειτουργήσει η ναυπηγοεπισκευή. Θεωρούμε ότι δημιουργούνται προυποθέσεις ξανά για να ζωντανέψει η ναυπηγοεπισκευή και να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας - και βεβαίως να έχουμε και μία σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας.
Εάν δεν βγει θετική απόφαση από το μονομελές πρωτοδικείο, τα επόμενα βήματα είναι η καταδίκη και η πτώχευση», κατέστησε σαφές ο κ. Πιτσιόρλας.
Ο κ. Πιτσιόρλας γνωστοποίησε ότι «η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (το οποίο θα προσδιοριστεί τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου) για καταδίκη, για μη συμμόρφωση στις αποφάσεις κρατικών ενισχύσεων, με βέβαιη την εξέλιξη αν δεν προλάβουμε να καταδικαστούμε σε ένα εφάπαξ πρόστιμο και σε ημερήσιο πρόστιμο από κει και πέρα, για μη συμμόρφωση». Αυτή η καταδίκη πέραν των προστίμων, θα έχει ως συνέπεια την πτώχευση των ναυπηγείων, επειδή αδυνατούν να επιστρέψουν τα ποσά των κρατικών ενισχύσεων, συμπλήρωσε ο υφυπουργός.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης