Ναυτιλία

“Το μέλλον της ναυτιλίας” στο φόρουμ της Capital Link στη Σιγκαπούρη

tags :
“Το μέλλον της ναυτιλίας” στο φόρουμ της Capital Link στη Σιγκαπούρη
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ κορυφαίων ηγετών της ναυτιλίας
Συζήτηση υψηλού επιπέδου σχετικά με την εξελικτική πορεία της ναυτιλίας, τους κυριότερους καθοριστικούς παράγοντες που επικρατούν, τις ευκαιρίες και προκλήσεις για τη ναυτιλία σε ένα ευρύ φάσμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Capital Link.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ κορυφαίων ηγετών της ναυτιλίας ήταν οι προοπτικές των ναυτιλιακών αγορών, τάσεις στις αγορές της ενέργειας και των εμπορευμάτων, επενδυτικές ευκαιρίες, πρόσβαση σε κεφάλαια, οι επιπτώσεις της τεχνολογίας, επιχειρησιακές και κανονιστικές προκλήσεις και πολλά άλλα.
Συντονιστής:
κα. Mei Lin Goh, Partner - Watson Farley & Williams
Ομιλητές:
•    κ. Michael Parker, Industry Head, Global Shipping & Logistics and Chairman, EMEA Corporate Banking - Citi
•    Dr. Martin Stopford, Non-Executive President – Clarkson Research Services Limited
•    κ. Jeremy Nixon, CEO – Ocean Network Express
•    Dr. Nikos Tsakos, President & CEO – Tsakos Energy Navigation; Chairman – INTERTANKO
•    κ. Esben Poulsson, Chairman, International Chamber of Shipping; President – Singapore Shipping Association; Executive Chairman -ENESEL


Ο Jeremy Nixon  Διευθύνων Σύμβουλος της Ocean Network Express (ONE) η οποία δημιουργήθηκε  από την την πρόσφατη ενοποίηση της KL, MOL και  του τμήματος εμπορευματοκιβωτίων του Ομίλου NYK τόνισε ότι τα ζητήματα που εξετάστηκαν αφορούσαν τις τελευταίες προκλήσεις της σημερινής αγοράς τακτικών γραμμών και την ανάγκη οι εταιρείες να έχουν μια σαφή στρατηγική. Επίσης, η ανάγκη να παραμείνει η ναυτιλία, αρωγό του παγκόσμιου εμπορίου, με ισότιμους όρους ανταγωνισμού με πλήρη διεθνή κυβερνητική στήριξη».

Χρηματοδοτικό Leasing ως κύρια χρηματοδότηση

Ο κ. Ο James Stove-Lorentzen, Jr., Διευθύνων Σύμβουλος της NorthCape Pte Ltd τόνισε ότι: "Η συνολική ανάληψη από τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήταν πάνω από 16 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, εκ των οποίων πάνω από το 70% προέρχεται από κινεζικές εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Τα τελευταία εννέα χρόνια οι κινεζικές τράπεζες κατέλαβαν το 20% της παγκόσμιας αγοράς χρηματοδότησης πλοίων από τις παραδοσιακές ναυτιλιακές τράπεζες και δύο από τις τρεις πρώτες είναι τώρα κινεζικές.
Η χρηματοδότηση από τα κινεζικά ιδρύματα χρηματοδοτικής μίσθωσης ήταν ιδιαιτέρως ελκυστική, λόγω των υψηλότερων LTV, και της δυνατότητας πλήρους αναδοχής συναλλαγών άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ.
 Τα τελευταία έξι χρόνια η NorthCape έχει συνάψει 37 ξεχωριστές συναλλαγές για περισσότερα από 100 περιουσιακά στοιχεία και αξίας άνω των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων. "

Τομέας των Ξηρών Χύδην Φορτίων/ Ξηρών Φορτίων

Ο κ. Khalid Hashim, Διευθύνων Σύμβουλος της  Precious Shipping τόνισε ότι:
 "Με την προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου 2020 για το πετρέλαιο καυσίμου με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο να πλησιάζει γρήγορα , οι συσκευές καθαρισμού , μια τεχνολογία που απαιτείται  την ημερομηνία αυτή ωθεί τους πλοιοκτήτες σε δαπανηρή λύση όταν βρίσκεται στο τραπέζι η επιλογή καύσης καυσίμου χαμηλού θείου
Αν εξετάσουμε τα στατιστικά στοιχεία, βλέπουμε ότι στα τέλη Μαρτίου του 2018 υπήρχαν λιγότερα από το 0,30% των πλοίων που είχαν τοποθετηθεί / συστήματα καθαρισμού από τα 95.000 + πλοία που πρέπει να συμμορφωθούν με τη νέα νομοθεσία.
Ακόμη και αν το σύστημα καθαρισμού / έτοιμων πλοίων φτάσει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2020, θα είναι μόνο το 1% του υπάρχοντος παγκόσμιου στόλου των περίπου 95.000 πλοίων.
 Με τόσο χαμηλό αριθμό πιθανών πελατών, δεν πιστεύουμε ότι κάποια από τις μεγάλες πετρελαιϊκές θα συνεχίσει να παράγει μαζούτ υψηλής περιεκτικότητας σε θείο όταν οι προοπτικές για πωλήσεις θα είναι τόσο περιορισμένες.
Και όχι μόνο αυτό, οι μεγαλύτερες εταιρίες πετρελαίου θα έπρεπε να επενδύσουν σε ειδικά αγωγούς, δεξαμενές αποθήκευσης και οχήματα μεταφοράς δεξαμενών όπως δεξαμενόπλοια που θα ήταν αποκλειστικά αφιερωμένα να κάνουν το βρώμικο εμπόριο καυσίμου πετρελαίου υψηλής περιεκτικότητας σε θείο.
 Αυτό μοιάζει με μια κλασική περίπτωση υπερβολικής επένδυσης για πολύ λίγες και πολύ αβέβαιες επιστροφές.
Το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης υψηλής περιεκτικότητας σε θείο, αν είναι διαθέσιμο μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, πιθανότατα θα πωλείται, όχι με έκπτωση, αλλά με πριμοδότηση για μαζούτ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο!
Οι ιδιοκτήτες  κατέστησαν σαφές ότι υπάρχει μόνο μαζούτ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο που είναι μια αποδεκτή  λύση."


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης