Ναυτιλία

Σε 4 αντί για 7 χρόνια θα υλοποιηθούν οι επενδύσεις των 180 εκατ. ευρώ στον ΟΛΘ

tags :
Σε 4 αντί για 7 χρόνια θα υλοποιηθούν οι επενδύσεις των 180 εκατ. ευρώ στον ΟΛΘ
Σύμφωνα με τον συντονιστή της πλειοδότριας εταιρείας, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΟΛΘ) και να ανακηρυχθεί η κοινοπραξία DIEP - Terminal Link – Βelterra από πλειοδότης σε προτιμητέος επενδυτής από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως ανέφερε στο συνέδριο του ΣΕΒΕ «Export Summit V» ο συντονιστής της κοινοπραξίας Σωτήρης Θεοφάνης.
Παράλληλα δήλωσε, ότι οι υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ θα υλοποιηθούν στον τεχνικά ταχύτερο δυνατό χρόνο των περίπου 4 ετών, αντί των 7 ετών που προβλέπεται στη σύμβαση.
Ο κ. Θεοφάνης παρουσίασε τα μέλη της κοινοπραξίας, τονίζοντας τη συμμετοχή του γερμανικού fund DIEP με ποσοστό 47%, ενώ το υπόλοιπο 20% ανήκει στην Belterra.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο μέγεθος και στην τεχνογνωσία της Terminal Link ως σημαντικού παγκόσμιου διαχειριστή εμπορευματοκιβωτίων, θυγατρική της ναυτιλιακής CMA CGM, που έχει τη δυνατότητα να φέρει σημαντικά φορτία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Ο συντονιστής της κοινοπραξίας τόνισε, ότι απόδειξη της απόφασης για να επενδύσει στον ΟΛΘ και να αναπτύξει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι το γεγονός, ότι δεν έχει ανταγωνιστικά συμφέροντα σε λιμενικές δραστηριότητες στην περιοχή.
Δίνοντας περισσότερες διευκρινίσεις για τους δυναμικούς αναπτυξιακούς στόχους που έχει θέσει η Κοινοπραξία για τον ΟΛΘ, ο κ. Θεοφάνης ανέφερε, ότι «ο θαλάσσιος Δρόμος του Μεταξιού δεν σταματάει στον Πειραιά».
Πρόσθεσε δε, ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπορεί και θα γίνει ανταγωνιστικό μέσα από τις παραπάνω επενδύσεις της κοινοπραξίας και σύντομα θα φανεί, ότι ο θαλάσσιος αυτός δρόμος μπορεί να φτάσει και στη Θεσσαλονίκη.
Αναφορικά με τη σχέση λιμανιού – πόλης επεσήμαινε, ότι δεν θα πρέπει να περιορίζεται στην δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στο λιμάνια, αλλά στην συνεργασία των διαφορετικών μερών (των stake holders) πάνω σε χρήσεις του λιμένα.
Ιδιαίτερα σημαντικός –όπως είπε- είναι και ο ρόλος της ελληνικής Πολιτείας, η οποία μπορεί να βοηθήσει μέσα από την επίσπευση των οδικών έργα και των σιδηροδρομικών συνδέσεων του Λιμανιού, ώστε η επένδυση για τον ΟΛΘ να οδηγήσει και σε άλλες επενδύσεις στην πόλη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης