Ενέργεια

Η κινεζική ανάπτυξη δίνει ώθηση στις τιμές του πετρελαίου

Η κινεζική ανάπτυξη δίνει ώθηση στις τιμές του πετρελαίου
Ανεξάρτητα από τις πιθανώς υπερβολικά φιλόδοξες προσδοκίες των αναλυτών, τα στοιχεία υποδηλώνουν συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο στην Κίνα
Τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το πρώτο τρίμηνο καταρρίπτουν κάθε πρόβλεψη, καθώς το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε με ρυθμό 5,3%, έναντι των προσδοκιών των οικονομολόγων του Reuters για 4,6%.

Σύμφωνα με το Oil Price, oι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά τη δημοσίευση της έκθεσης.

Γενικότερα, τα ισχυρά στοιχεία για το ΑΕΠ τραβάνε προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου, ειδικά όταν προέρχονται από έναν καταναλωτή-γίγαντα όπως η Κίνα.

Τα στοιχεία ωστόσο την ίδια στιγμή, υποδεικνύουν ότι η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να είναι αδύναμη, αν και αδύναμη κρίνεται μόνο σε σύγκριση με τις προβλέψεις.

Η βιομηχανική παραγωγή, για παράδειγμα, αυξήθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, αλλά ήταν μικρότερη σε σχέση με την πρόβλεψη για ρυθμό αύξησης 7%.

Αύξηση σε όλους τους δείκτες

Οι λιανικές πωλήσεις, όπως αναφέρεται από το Reuters, αυξήθηκαν επίσης σταθερά τον Μάρτιο, κατά 3,1%, όπως αυξημένοι ήταν και οι δείκτες των επενδύσεων σε ακίνητα και της βιομηχανικής παραγωγής.

Ανεξάρτητα από τις πιθανώς υπερβολικά φιλόδοξες προσδοκίες των αναλυτών, τα στοιχεία υποδηλώνουν συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο στην Κίνα -τον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο.

Για επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης μιλάνε οι αναλυτές

Μελλοντικά, ορισμένοι αναμένουν ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί χάρη στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τους σιδηροδρόμους υψηλής ταχύτητας.

Αυτή είναι η πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που είδε την κινεζική ζήτηση πετρελαίου να αυξάνεται κατά περίπου 500.000 bpd φέτος, μειωμένη σε 300.000 bpd το 2025.

Ωστόσο, η κινεζική CNPC μόλις υπέγραψε μια προκαταρκτική συμφωνία για την εισαγωγή πετρελαίου από τον Νίγηρα, γεγονός που υποδηλώνει τις προσδοκίες βιώσιμης αύξησης της ζήτησης πετρελαίου στη χώρα.

Η συμφωνία είναι αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων και θα βοηθήσει τον Νίγηρα να πενταπλασιάσει την παραγωγή πετρελαίου, γεγονός που θα τον βάλει στον χάρτη των μεγαλύτερων εξαγωγέων πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης