Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Χατζηγάκης (Hexicon): «Η τεχνολογία των πλωτών αιολικών το κλειδί στην πράσινη μετάβαση»

Χατζηγάκης (Hexicon): «Η τεχνολογία των πλωτών αιολικών το κλειδί στην πράσινη μετάβαση»

Ανάλυση των εξελίξεων σε έργα ΑΠΕ

Στις τεχνολογικές εξελίξεις στα πλωτά αιολικά εστίασε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power, κ. Μικέλης Χατζηγάκης στην ημερίδα του ΙΕΝΕ.


Ο κ. Χατζηγάκης ανέλυσε την τεχνολογία της Hexicon με τις διπλές ανεμογεννήτριες (TwinWind) σε μια πλατφόρμα που μπορούν να παράξουν περισσότερη καθαρή ενέργεια και μικρότερο αναλογικό κόστος σε σύγκριση με τις συμβατικές πλωτές ανεμογεννήτριες.

Επίσης, ανέλυσε τις εξελίξεις στις διαφορετικές τεχνολογίες πλωτών αιολικών (π.χ. Semi-submersible, Spar, TLP, Barge) και υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο στα πλωτά αιολικά λίγο πριν το στάδιο ευρείας εμπορικής ανάπτυξης (full scale commercialization).

Συγχρόνως, ο κ. Χατζηγάκης τόνισε πως τα υπεράκτια αιολικά μπορούν να διαδραματίσουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση της Ελλάδος εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η βούληση της κυβέρνησης φαίνεται ισχυρή.

Η δέσμευση ηλεκτρικού χώρου από τον ΑΔΜΗΕ, η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, το διευρυνόμενο δίκτυο, οι προοπτικές διασυνδέσεων με άλλες χώρες, η αποτελεσματικότητα με την οποία λειτουργεί η ΕΔΕΥΕΠ είναι πολύ σημαντικά κομμάτια σε αυτό το ψηφιδωτό.

Ταυτόχρονα, για να μπορέσει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της και να περιορίσει τις αβεβαιότητες η Ελλάδα οφείλει να επενδύσει γρήγορα στην ανάπτυξη μιας εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας, να διαμορφώσει ένα πλαίσιο λειτουργίας με ασφάλεια δικαίου και να ενημερώσει έγκαιρα  τις τοπικές κοινωνίες ώστε να καταστούν σύμμαχοι στην ανάπτυξη των πάρκων. Η χώρα μας μπορεί να μετατραπεί σε ένα κέντρο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και υπεραξία στην Ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power.

Κλείνοντας, τόνισε πως η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από άλλες χώρες παραμένει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα (ειδικά μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας) και όσο πιο γρήγορα επιτύχουμε την πράσινη μετάβαση τόσο καλύτερο και για την οικονομία μας αλλά και για την ενεργειακή μας ασφάλεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης