Η έλλειψη χρηματοδότησης θέτει σε κίνδυνο τα έργα ΑΠΕ στη Γερμανία

Η έλλειψη χρηματοδότησης θέτει σε κίνδυνο τα έργα ΑΠΕ στη Γερμανία
Εάν η Γερμανία επιτύχει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα οδηγηθούν από την αγορά θα στερέψουν
Αντιμέτωπη με το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης χρηματοδότησης βρίσκεται η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γερμανία, καθώς οι χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στεγνώνουν την αγορά PPA και οι περιορισμοί του κρατικού προϋπολογισμού θέτουν σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις, δήλωσε σήμερα (24/4) αναλυτής του Montel's Energy Brainpool.

Εν μέσω της μείωσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, «θα έχουμε μικρότερες επενδύσεις στις ΑΠΕ. Και έχουμε ήδη σοβαρό πρόβλημα έλλειψης χρημάτων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Tobias Federico στο συνέδριο German Energy Day του Montel στο Ντίσελντορφ.

Εάν η Γερμανία επιτύχει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα οδηγηθούν από την αγορά θα στερέψουν, δήλωσε. «Τα έργα που βασίζονται αποκλειστικά σε PPA δεν θα λειτουργήσουν», συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση θα πρέπει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των χαμηλών εσόδων της αγοράς από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - λόγω των μαζικών βυθίσεων των τιμών εν μέσω ισχυρής ηλιακής ή αιολικής παραγωγής - και της απαραίτητης αναχρηματοδότησης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα χρηματοδότησης μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου πέρυσι, η οποία διέγραψε 60 δισ. ευρώ από ταμείο μετασχηματισμού του κλίματος, το οποίο περιελάμβανε επιδοτήσεις για έργα ΑΠΕ.

Πραγματικό δίλημμα

Ο Federico δήλωσε ότι αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν βασικές υποδομές που χρειάζονται χρηματοδότηση και δεν είχαν τεθεί σε λειτουργία στα χρόνια των χαμηλών επιτοκίων, και τώρα οι επιδοτήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να έρθουν σε περίοδο που τα επιτόκια είναι υψηλότερα.

«Αυτό είναι ένα πραγματικό δίλημμα», δήλωσε ο Federico, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι η σύγκρουση σχετικά σχετικά με το πού θα δαπανηθούν τα κρατικά χρήματα θα κλιμακωθεί νωρίτερα από όσο περιμέναμε.

Οι στόχοι της Γερμανίας μέχρι το 2030

Η Γερμανία στοχεύει να επεκτείνει μαζικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030, με την ηλιακή ενέργεια να αυξάνεται από περίπου 85 GW σήμερα σε 215 GW μέχρι τότε, τις χερσαίες αιολικές από 61 GW σήμερα σε 115 GW και τις υπεράκτιες αιολικές από 8,5 GW σήμερα σε 30 GW.

Η καμπύλη τιμών ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας αντανακλά την προσδοκία πτώσης των επιπέδων, με την Cal 25 να διαμορφώνεται τελευταία γύρω στα 86 ευρώ/MWh και την Cal 30 περίπου στα 64 ευρώ/MWh στο χρηματιστήριο EEX.

Η τιμή για τη δέσμευση της ηλιακής ενέργειας και της χερσαίας αιολικής ενέργειας για 10ετές συμβόλαιο PPA στη Γερμανία που θα ξεκινήσει το επόμενο έτος ήταν την τελευταία φορά στα 68,68 ευρώ/MWh, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας δεδομένων Qwatt της Montel.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης