Τελευταία Νέα

ΕΥΔΑΠ: Στροφή στις ΑΠΕ – Αναμονή για νέα τιμολόγια

ΕΥΔΑΠ: Στροφή στις ΑΠΕ – Αναμονή για νέα τιμολόγια
Ως προς τις επιδόσεις της εταιρείας το 2023, σημειώθηκε μία αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 2,4%, στα 351,6 εκατ. ευρώ
Καμία αλλαγή στα τιμολόγια του νερού μέχρι να έρθει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024 δεν προτίθεται να ζητήσει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, που επενδύει στην ανθεκτικότητα των υποδομών και την καθαρή ενέργεια. Έχοντας σε εφαρμογή ένα επενδυτικό πλάνο δεκαετίας ύψους 2,1 δισ. ευρώ, με έμφαση στην Ανατολική Αττική, η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης της χώρας, που παρέχει ένα από τα φθηνότερα νερά παγκοσμίως σύμφωνα με το Global Water Intelligence, μπαίνει σε τροχιά επέκτασης δραστηριοτήτων.

Εχθές, κατά την ενημέρωση για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χάρης Σαχίνης, εξήγησε τη σημασία των ρυθμίσεων που φέρνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τις νέες ευελιξίες της εταιρείας, με άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη των καταναλωτών. «Τα οφέλη της επέκτασης θα πάνε υπέρ των καταναλωτών της ΕΥΔΑΠ», είπε, εξηγώντας πως, με την έγκριση του ρυθμιστή, «θα μπορούμε να κατευθύνουμε κάποια από τα κέρδη στο να κρατήσουμε χαμηλά τα τιμολόγια».

Οι νέες αναπτυξιακές δυνατότητες της ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνουν επέκταση των δραστηριοτήτων της εκτός Αττικής, με πρώτες τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Κορινθία, δυνατότητα ανάληψης του ελέγχου επιχειρήσεων σε συναφείς κλάδους και συντήρησης φρεατίων και διασυνδετήριων αγωγών ομβρίων που σήμερα είναι σε 67 δήμους.

Δεύτερο μεγαλύτερο κόστος το ενεργειακό

Όπως τόνισε ο κ. Σαχίνης, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν τεθεί οι βάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ΕΥΔΑΠ, με την ανανέωση της αποκλειστικότητας για την παροχή υπηρεσιών νερού στην Αττική και την εξασφάλιση σταθερών τιμών στο ακατέργαστο νερό. Απομένουν 17 έτη αποκλειστικής παραχώρησης και σε συνδυασμό με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί το τρίτο τρίμηνο του 2024, θα συμβάλλουν στην προβλεψιμότητα και τη σταθερότητα των εσόδων για ανάκτηση πόρων.

Την ίδια στιγμή, η πρόκληση του ενεργειακού κόστους είναι σημαντική και για την ΕΥΔΑΠ, καθώς πρόκειται για την δεύτερη ψηλότερη λειτουργική δαπάνη μετά το προσωπικό. Ήδη, στον σχεδιασμό της εταιρείας περιλαμβάνονται έργα ΑΠΕ, τα οποία καλύπτουν το μεγαλύτερο κομμάτι των 104 εκατ. επενδύσεων του προγράμματος μετασχηματισμού.

Με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, όμως, η εταιρεία αποκτά τη δυνατότητα για νέες επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ, προκειμένου να ελέγξει το ενεργειακό κόστος. «Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές, όπως φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση, διμερή PPAs ή και να αγοράσουμε πάρκα ΑΠΕ, που μπορούν να γίνουν και με joint venture», εξήγησε ο επικεφαλής της εταιρείας. Για την ανάπτυξη νέων υδροηλεκτρικών, έχουν ήδη εντοπιστεί δύο θέσεις πάνω στο κανάλι του Μόρνου καθώς και μία ακόμη για αντλησιοταμίευση. Ακόμη, είναι σε φάση προμελέτης η δυνατότητα καύσης λάσπης μαζί με βιοαέριο στην Ψυττάλεια για την παραγωγή ενέργειας.

Επί του παρόντος, η ΕΥΔΑΠ έχει σε εξέλιξη μελέτη των εναλλακτικών σεναρίων, ώστε να διαμορφώσει το κατάλληλο μείγμα μεταξύ των επιλογών που έχεις στη φαρέτρα της. Οι αποφάσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες και πιθανώς ανακοινωθούν μετά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πενταπλάσιες επενδύσεις το 2024

Ως προς τις επιδόσεις της εταιρείας το 2023, σημειώθηκε μία αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 2,4%, στα 351,6 εκατ. ευρώ, έναντι 343,5 εκατ. το 2022. Τα έσοδα από τις κύριες δραστηριότητες ύδρευσης και αποχέτευσης αυξήθηκαν κατά 8 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μειώθηκε κατά 6 εκατ. ευρώ περίπου το λειτουργικό κόστος της εταιρείας, κυρίως λόγω της μείωσης του ενεργειακού κόστους κατά 26%.

Ειδικότερα, το κόστος του ηλεκτρικού μειώθηκε κατά 11,5 εκατ. ευρώ, μία αντίστοιχη μείωση περί τα 10 εκατ. ευρώ προϋπολογίζεται και για φέτος, εφόσον δεν υπάρξουν γεωπολιτικές αναταραχές. Τα κέρδη προ φόρων της ΕΥΔΑΠ αυξήθηκαν κατά 163% σε 28 εκατ. ευρώ, έναντι 10,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει αποφασίσει διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Έχοντας τριπλασιάσεις τις συνολικές της επενδύσεις από το 2019, η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι το 2025 θα έχει ολοκληρώσει επενδύσεις 204,48 εκατ. ευρώ από το 2017. Ειδικότερα, στην Ανατολική Αττική έχει θέσει σε εφαρμογή ένα τεράστια επενδυτικό πλάνο 958 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση κατά 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην πλήρη ανάπτυξή του θα διαθέτει 1.400 χλμ. αποχετευτικού δικτύου για την εξυπηρέτηση 400 χιλιάδων κατοίκων. Η ΕΥΔΑΠ λειτουργεί ήδη ένα ΚΕΛ σε Κορωπί – Παιανία και θα κατασκευάσει ακόμη 3 νέα ΚΕΛ.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης