Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου θα ανακάμψει το 2025 - Η πρόβλεψη της Icis (Montel)

Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου θα ανακάμψει το 2025 - Η πρόβλεψη της Icis (Montel)
Ένα μεγάλο κύμα νέων έργων θα αρχίσει να τίθεται σε λειτουργία στις ΗΠΑ και τον Καναδά
Η αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ πρόκειται να μπει σε τροχιά ανάκαμψης από το 2025, καθώς τίθεται σε λειτουργία η νέα παραγωγή LNG, μολονότι ο φετινός χειμώνας θα μπορούσε να είναι εξίσου σφιχτός με τον φετινό, δήλωσε την Τρίτη (30/4) αναλυτής της εταιρείας Icis, Alex Froley.
 
Θα πρέπει να μπούμε στον επόμενο χειμώνα με υψηλά επίπεδα αποθήκευσης, αλλά ένας ασυνήθιστα κρύος χειμώνας μαζί με ενδεχόμενα προβλήματα στην παραγωγή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στενότητα, δήλωσε ο ειδικός για το LNG σε διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε η ρυθμιστική υπηρεσία ενέργειας της ΕΕ, Acer.
 
Ωστόσο ο Froley ανέφερε ακόμα, σύμφωνα με το Montel, ότι οι μηχανισμοί της αγοράς λειτουργούν και οποιαδήποτε τέτοια στενότητα θα έβλεπε τις τιμές να αυξάνονται στην Ευρώπη για να προσελκύσουν περισσότερα φορτία LNG, αν χρειαστεί.
 
Η κατάσταση θα αλλάξει από το επόμενο έτος, καθώς ένα μεγάλο κύμα νέων έργων θα αρχίσει να τίθεται σε λειτουργία στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
 
Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται η επέκταση της δυναμικότητας της αμερικανικής εγκατάστασης Corpus Christi, καθώς και η ανάπτυξη των έργων LNG Plaquemines και Golden Pass της χώρας, καθώς και του έργου LNG Canada.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ορισμένα από τα νέα φορτία παραγωγής θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα ακόμη και πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
 
Διπλάσια η παραγωγική ικανότητα και από το Κατάρ
 
Στη συνέχεια, από το 2026 έως το 2027, το Κατάρ θα διπλασιάσει σχεδόν την παραγωγική του ικανότητα σε υγροποιημένο φυσικό αέριο σε 142 εκατ. από 77 εκατ. τόνους.
 
Η αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου συνολικά θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 50% σε 600 εκατ. τόνους μέχρι το τέλος της δεκαετίας, από 400 εκατ. τόνους σήμερα, πρόσθεσε ο Froley.
 
Ωστόσο, οι πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές, μετά το 2030, ήταν πιο αβέβαιες για το LNG στην Ευρώπη, καθώς θα αντιμετωπίσει αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πυρηνική ενέργεια και ενδεχομένως το πράσινο υδρογόνο.
 
Ο Froley κατέληξε στην τοποθέτησή του λέγοντας ότι μεγάλο μέρος της αύξησης της ζήτησης LNG θα προέλθει πιθανότατα από την Ασία.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης