Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το Caspian Power Trio στοχεύει να εξάγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση (OilPrice)

Το Caspian Power Trio στοχεύει να εξάγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση (OilPrice)

Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεννόησης για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΈ χρησιμοποιώντας αιολική και ηλιακή ενέργεια

 

Οι προσπάθειες οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ των κρατών της Λεκάνης της Κεντρικής Ασίας-Κασπίας κερδίζουν δυναμική. Το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν αναπτύσσουν ένα σχέδιο πράσινης ενέργειας για να συνδέσουν τα δίκτυά τους ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το OilPrice.

Οι υπουργοί Ενέργειας των τριών χωρών ανακοίνωσαν την υπογραφή μνημονίου κατανόησης στις αρχές Μαΐου για τη διερεύνηση των κοινών δυνατοτήτων εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αξιοποιώντας κυρίως την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Το Καζακστάν στοχεύει επίσης να ενισχύσει την ικανότητα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας. Κατά την περιγραφή των σχεδίων συνεργασίας, το τριμερές μνημόνιο προβλέπει την τοποθέτηση ενός «καλωδίου υψηλής τάσης» στον βυθό της Κασπίας Θάλασσας. Οι τεχνικές προδιαγραφές για μια τέτοια γραμμή μεταφοράς έχουν ήδη αναπτυχθεί, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας του Καζακστάν Almassadam Satkaliyev.

«Θα αναπτυχθεί ένα προτεινόμενο επιχειρηματικό μοντέλο για την ανάπτυξη διεθνών διαδρόμων μεταφοράς (χρηματοδότηση, ροή εσόδων και ιδιοκτησία) και για την πώληση πράσινης ενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Satkaliyev σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Ετοιμάζουν μελέτη σκοπιμότητας

Ο Satkaliyev δήλωσε στις 10 Μαΐου ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια μελέτη σκοπιμότητας. Είπε στους δημοσιογράφους ότι η ΕΕ έδωσε στην εκκολαπτόμενη κοινοπραξία δήλωση «ενδιαφέροντος για την αγορά καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας». Η μελέτη σκοπιμότητας θα επεξεργαστεί λεπτομέρειες κατασκευής και χρηματοδότησης και αναμένεται να παράγει προκαταρκτικές εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του έτους. Είναι πολύ νωρίς για να βάλουμε ένα τίμημα για το έργο ή το ποσό των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που εμπλέκονται.
«Μιλάμε για ένα αρκετά μεγάλο ποσό επένδυσης», επεσήμανε ο Satkaliyev

Η προσπάθεια ενίσχυσης της διακασπικής συνδεσιμότητας που είναι εγγενής στο τριμερές μνημόνιο συνδυάζεται με ένα οικονομικό σχέδιο που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ονομάστηκε B5+1, βάσει του οποίου τα κράτη της Κεντρικής Ασίας αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για την άρση των περιφερειακών εμπορικών φραγμών και τη δημιουργία νέων δικτύων για την ενίσχυση του εμπορίου και τις επενδύσεις. Από την έναρξη της B5+1 τον Μάρτιο, τα κράτη της Κεντρικής Ασίας έχουν λάβει μέτρα για την απλούστευση των εμπορικών κανόνων. Το τριμερές μνημόνιο σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας που εκτείνεται πέρα από την Κεντρική Ασία και καλύπτει την Κασπία Θάλασσα.

Ο στόχος της εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ ταιριάζει με τα σχέδια που αποκαλύπτουν και οι τρεις χώρες για σημαντική επέκταση της ικανότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές τα επόμενα χρόνια.

Το Ουζμπεκιστάν θα παράγει επιπλέον 20 Gigawatts ΑΠΕ έως το 2030

Ο κύριος καταλύτης για τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας είναι το Ουζμπεκιστάν, το οποίο στοχεύει να παράγει επιπλέον 20 Gigawatts (GW) μέσω ανανεώσιμων πηγών έως το 2030. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα αυξήσει τη συνολική ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας στα 27 GW. Μέχρι τον Απρίλιο, η κυβέρνηση είχε υπογράψει συμφωνίες για την ανάπτυξη αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων που προβλέπεται να παράγουν 12 GW. Τον Μάιο, το Ουζμπεκιστάν συνήψε συμβόλαια για άλλα 6 GW.
«Η αύξηση της αποδοτικότητας της ενεργειακής βιομηχανίας είναι σημαντική για ολόκληρη την περιοχή μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Shavkat Mirziyoyev κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ επενδυτών στην Τασκένδη στις αρχές Μαΐου.

Το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν φαίνεται ότι προορίζονται να διαδραματίσουν περισσότερο διευκολυντικό ρόλο στη ρύθμιση εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Δεδομένης της αφθονίας των ορυκτών καυσίμων, οι στόχοι της Αστάνα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φαίνονται πιο μετριοπαθείς από εκείνους του Ουζμπεκιστάν. Το Καζακστάν παράγει επί του παρόντος περίπου 2,9 GW ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών και ελπίζει να προσθέσει τουλάχιστον άλλα 5 GW έως το 2030, σύμφωνα με τον Satkaliyev. Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτής της χωρητικότητας μπορεί να χρειαστεί στο εσωτερικό, καθώς το Καζακστάν αντιμετωπίζει ένα έλλειμμα ισχύος που οδήγησε τη χώρα να γίνει καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας το 2023.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει στόχο να παράγει 5 GW ηλιακής και αιολικής ενέργειας έως το 2030. Το Μνημόνιο Συνεργασίας που συνήψε το Μπακού με το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν δυνητικά βασίζεται σε μια συμφωνία του 2023 που συνήψε το Αζερμπαϊτζάν με κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, για εξαγωγή ενέργειας μέσω υποβρύχιου καλωδίου διασχίζοντας τη Μαύρη Θάλασσα με ισχύ 1.000 Μεγαβάτ. Η μελέτη σκοπιμότητας για το έργο της Μαύρης Θάλασσας διεξήχθη πριν από την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, εγείροντας έτσι ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητά του σε συνθήκες πολέμου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης