Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Αναβάθμιση του ρόλου τους για την εναλλακτική διαχείριση ζητούν τα Επιμελητήρια

Αναβάθμιση του ρόλου τους για την εναλλακτική διαχείριση ζητούν τα Επιμελητήρια
Συνάντηση του  προέδρους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κ. Μίχαλου  με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο
Την αναβάθμιση του ρόλου των Επιμελητηρίων στους θεσμούς της εναλλακτικής διαχείρισης και της κυκλικής οικονομίας, ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κ. Μίχαλος, σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αναθεώρηση του Ν. 2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ κατέθεσε προτάσεις βελτίωσης του νομοσχεδίου, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της νομιμότητας στην εναλλακτική διαχείριση και παράλληλα να διασφαλίζεται η ισονομία και ο σεβασμός στους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού στην επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Μίχαλος πρόβαλε την ανάγκη οι δημόσιες δομές και κυρίως ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) να λειτουργήσουν στο πλαίσιο κανόνων επιχειρησιακού σχεδίου που καθορίζει στόχους, δεσμευτικούς για τη διοίκηση, η οποία πρέπει να υποχρεωθεί να ανταποκρίνεται στα αιτήματα των εμπλεκομένων και να αξιολογεί τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), με βάσει συγκεκριμένους ποσοτικούς δείκτες, μακριά από πρακτικές που δημιουργούν σκιές αυθαιρεσίας.
Επίσης, ανέδειξε τις ανησυχίες των Συστημάτων για τα οριζόντια μέτρα που θεσμοθετούνται για τη μετοχική σύνθεση και τα ασυμβίβαστα στα ΣΕΔ, ζητώντας την επανεξέταση τους με βάση πραγματικές συνθήκες και αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί έως σήμερα (στα ΣΕΔ), σε συνδυασμό με μοντέλα και επιτυχημένες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.
Βασική θέση που αναδείχθηκε ως σημαντικό θέμα και απασχόλησε την συνάντηση, ήταν το αίτημα του προέδρου της ΚΕΕ να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα, τα Επιμελητήρια να μετέχουν στη μετοχική σύνθεση των ΣΕΔ και οι διεργασίες και τα Μητρώα της εναλλακτικής διαχείρισης να συνδεθούν με το ΓΕΜΗ, δηλαδή με το εθνικό μητρώο επιχειρήσεων.
Ο Σ. Φάμελλος από την πλευρά του, υποστήριξε τον επιμελητηριακό θεσμό και αποδέχτηκε μεγάλο μέρος των προτάσεων της ένωσης για περαιτέρω επεξεργασία, ενώ είδε θετικά τις προτάσεις της ΚΕΕ για τη συμμετοχή των Επιμελητηρίων στη μετοχική σύνθεση των ΣΕΔ και τη διασύνδεση με το ΓΕΜΗ, επιφυλασσόμενος να εξετάσει σε βάθος την πρόταση και να επανέλθει για τελικές αποφάσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης