Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Υψηλή ρύπανση στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτ. Μακεδονίας λόγω και υψηλών θερμοκρασιών

Υψηλή ρύπανση στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτ. Μακεδονίας λόγω και υψηλών θερμοκρασιών
Η αύξηση των συγκεντρώσεων ρύπων παρουσιάζει μια περιοδικότητα και παρατηρείται, ότι οι πολύ υψηλές συγκεντρώσεις καταγράφονται τις νυχτερινές και τις πρώτες πρωινές ώρες.
Την εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης εκπομπής και καταστολής της σκόνης ζήτησε σε τηλεφωνική και έγγραφη επικοινωνία με στελέχη της ΔΕΗ η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών και των εργαζομένων στα ορυχεία, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ Κοζάνης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τις τελευταίες ημέρες από τους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του δικτύου της ΔΕΗ Α.Ε. και του ΚΕΠΕ καταγράφονται πολύ υψηλές συγκεντρώσεις των αιωρουμένων σωματιδίων, ιδιαίτερα στο σταθμό του οικισμού ΔΕΗ.
Η αύξηση των συγκεντρώσεων αυτών παρουσιάζει μια περιοδικότητα και παρατηρείται, ότι οι πολύ υψηλές συγκεντρώσεις καταγράφονται τις νυχτερινές και τις πρώτες πρωινές ώρες.
Σύμφωνα με αναφορές τόσο πολιτών κατά τη διέλευση από την εθνική οδό Κοζάνης-Πτολεμαΐδας τις πρωινές ώρες, όσο και εργαζομένων στην περιοχή, η ορατότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη λόγω της σκόνης.
Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών που περιλαμβάνουν άπνοια, υψηλές θερμοκρασίες, θερμοκρασιακές αναστροφές και μεταφορά σκόνης, ευνοείται η αύξηση των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων.
Από το νωρίς το πρωί σήμερα (8/8) υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων καταγράφονται στην Ποντοκώμη 10/10, στον οικισμό της ΔΕΗ 7/10, στην Κάτω Κώμη 6/10, στους Αναργύρους 5/10 και 4/10 καταγράφονται στην Πτολεμαΐδα, το Καρυοχώρι, τα Πετρανά, και την Κοζάνη.
Με βάση τα βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια, συστήνεται σε ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα  μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση-δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ συνιστάται στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη χρήση ΙΧ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης