Περιβάλλον

Παραχώρηση 3.700 στρεμμάτων από τη ΔΕΗ σε αγρότες της δυτικής Μακεδονίας για την καλλιέργεια βοτάνων

Παραχώρηση 3.700 στρεμμάτων από τη ΔΕΗ σε αγρότες της δυτικής Μακεδονίας για την καλλιέργεια βοτάνων
Οι εκτάσεις παραχωρούνται μόνο για χρήση για διάστημα δέκα ετών, ενώ αν δεν αξιοποιηθούν εντός των πρώτων πέντε χρόνων τότε επιστρέφονται άμεσα στην επιχείρηση
Την παραχώρηση 3.700 στρεμμάτων στην τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας για γεωργική εκμετάλλευση, αποφάσισε πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ.
Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των τοπικών φορέων για επαναπόδοση εδαφών των ορυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, μετά την ολοκλήρωση της εξορυκτικής δραστηριότητας, αφού προηγουμένως αποκατασταθούν.
Συγκεκριμένα η απόφαση προβλέπει την παραχώρηση 700 στρεμμάτων του ορυχείου Αμυνταίου, 700 στρεμμάτων του ορυχείου Κομάνου και 2.000 στρεμμάτων του ορυχείου Νοτίου Πεδίου.
Η έκταση παραχωρείται για δέκα χρόνια από την ΔΕΗ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για χρήση και όχι για κυριότητα, με σκοπό την καλλιέργεια αποκλειστικά αρωματικών φυτών.
Εάν δεν αξιοποιηθεί στα πρώτα 5 χρόνια, τότε επιστρέφεται.
Για τυπικούς λόγους προβλέπεται ένα συμβολικό τίμημα των 10 ευρώ ανά στρέμμα.

Σε κοινωφελείς δράσεις τα έσοδα των παραχωρήσεων

Πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο εφαρμόζει ένα Πιλοτικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για Καλλιέργεια, Επεξεργασία και Εμπορία Αρωματικών και Θεραπευτικών Φυτών.  
Στο πλαίσιο αυτού του Προγράμματος τα 3.700 αποκατεστημένα στρέμματα γης θα διατεθούν σε «συλλογικές εκφράσεις αγροτών».
Η ΔΕΗ θα εισπράξει από την παραχώρηση με το συμβολικό τίμημα των 10 ευρώ ανά στρέμμα το συνολικό ποσό των 37.000 ευρώ.  
Επίσης, κατά καιρούς η ΔΕΗ ενοικιάζει εκτάσεις σε αγρότες για καλλιέργεια.
Το έσοδο από αυτές τις ενοικιάσεις ανέρχεται σε περίπου 50.000 ευρώ και αρκετές φορές στο παρελθόν η ΔΕΗ διέθεσε ανάλογα έσοδα για κοινωφελείς σκοπούς.
Όπως φαίνεται το ίδιο προτίθεται να κάνει και τώρα με τα έσοδα της ενοικίασης των 3.700 στρεμμάτων.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης έχει δώσει ήδη σχετικές εντολές στις υπηρεσίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης