Περιβάλλον

Σ. Φάμελλος: Αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων

Σ. Φάμελλος: Αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων
Όσον αφορά στην δημιουργία νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή Φλόκα της δυτικής Αχαΐας, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι «η πολιτεία έχει κρατήσει χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ για αυτό το έργο, και περιμένουμε να έρθει η πρόταση των δήμων της δυτικής Αχαΐας και της Πάτρας
H διαχείριση των απορριμμάτων ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης που είχε σήμερα 20/10 στυην Πάτρα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, με τον δήμαρχο  Κώστα Πελετίδη.
Όπως δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, σχετικά με τα σχέδια του υπουργείου, «μάς ενδιαφέρει να έχουμε σύντομα στην Πάτρα, επεξεργασία οργανικού, ανακύκλωση, και επεξεργασία απορριμμάτων, αποτελεσματικά και ωφέλιμα για τον πολίτη».
Ακόμη, ανέφερε ότι «θα πρέπει να λύσουμε το θέμα της αδειοδότησης μιας μονάδας κομποστοποίησης, που θα παραλαμβάνει τα απορρίμματα για να κάνει λίπασμα», ενώ όσον αφορά στην ανακύκλωση, είπε ότι «σκοπός είναι να υπάρχει άμεσα ένα ρεύμα χαρτιού, ένα ρεύμα γυαλιού και ο μπλε κάδος ο οποίος θα μαζεύει όλα τα υπόλοιπα, όπως πλαστικά, γυαλιά αλουμίνια και σιδηρούχα».
Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι «συζητήσαμε με τον δήμαρχο την υποχρέωση όλων μας, για καθαρότερο υλικό στους κάδους ανακύκλωσης», διότι όπως εξήγησε, «η μονάδα ανακύκλωσης πρέπει να έχει το μικρότερο δυνατό υπόλειμμα».
 Όσον αφορά στην δημιουργία νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή Φλόκα της δυτικής Αχαΐας, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι «η πολιτεία έχει κρατήσει χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ για αυτό το έργο, και περιμένουμε να έρθει η πρόταση των δήμων της δυτικής Αχαΐας και της Πάτρας».
Σχετικά με το κόστος του έργου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι «έχει προϋπολογισμό τουλάχιστον 24 εκατομμυρίων ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από δημόσιους και ευρωπαϊκούς πόρους».
Στην αρχή της συνάντησης στο δημαρχείο, σύμφων αμε το ΑΠΕ - ΜΠΕ η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη παρέδωσε στον Σωκράτη Φάμελλο πρόσφατη απόφαση του σώματος, που αφορά στην διαχείριση των απορριμμάτων και την προώθηση της εφαρμογής του τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων.
Επίσης, γνωστοποίησε «την αντίθεση του δημοτικού συμβουλίου σε οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής του τέλους ταφής, που προβλέπεται να ισχύσει από το 2018» και πρόσθεσε ότι «η επιβολή του τέλους σημαίνει, ότι ο πατραϊκός λαός θα επιβαρυνθεί με περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ για το 2018».
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε ότι «στόχος του δήμου είναι η λύση αυτού του προβλήματος να εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους». Επίσης, είπε ότι «η διαχείριση των απορριμμάτων και τα αναγκαία έργα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το κράτος και παράλληλα γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού», ζητώντας «να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησής τους από την κυβέρνηση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης