Περιβάλλον

Moody’s: Προειδοποιήσεις για τις οικονομικές συνέπειες στις ΗΠΑ από την κλιματική αλλαγή

tags :
Moody’s: Προειδοποιήσεις για τις οικονομικές συνέπειες στις ΗΠΑ από την κλιματική αλλαγή
Οι αρνητικές συνέπειες θα ποικίλλουν για κάθε αμερικανική πολιτεία, εξαιτίας της διαφορετικής γεωγραφίας και της έκθεσης σε ακραία καιρικά φαινόμενα
Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να οδηγήσει τα αμέσως επόμενα χρόνια σε ακόμη πιο ακραία καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτίμησε ο αναλυτής της Moody’s κ. Leonard Jones, μιλώντας σε πάνελ στη Νέα Υόρκη.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, οι αρνητικές συνέπειες θα ποικίλλουν για κάθε αμερικανική πολιτεία, εξαιτίας της διαφορετικής γεωγραφίας και της έκθεσης σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο αμερικανικός είχε ήδη προειδοποιήσει από τον περασμένο Νοέμβριο πως η έλλειψη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ως απόρροια της ανεκδιήγητης απόφασης του Donald Trump να θέσει εκτός τη χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού, θα μεταφραστεί σε οικονομικό κόστος για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ειδικότερα, όπως αναφερόταν στη σχετική έκθεση, οι αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου των παγκόσμιων θερμοκρασιών και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, προβλέπεται να έχουν αυξανόμενο οικονομικό αντίκτυπο στους αμερικανικούς κρατικούς και τοπικούς εκδότες χρέους.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν έντονες, άμεσες και παρατηρήσιμες επιπτώσεις στις υποδομές, την οικονομία και τα έσοδα του κρατικού μηχανισμού, υπογραμμιζόταν.
Να εξηγηθεί ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επιδεινώνονται από τις μεταβαλλόμενες κλιματικές τάσεις, περιλαμβάνουν υψηλότερα ποσοστά ζημιών από παράκτιες θύελλες, συχνότερες ξηρασίες και σοβαρά κύματα καύσωνα.
Τα παραπάνω γεγονότα μπορούν να προκαλέσουν οικονομικές προκλήσεις, όπως οι μικρότερες ποσότητες σοδειάς των καλλιεργειών, οι ζημίες στις υποδομές και οι υψηλότερες απαιτήσεις ενέργειας.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο φονικός τυφώνας «Κατρίνα» που έπληξε την πόλη της Νέας Ορλεάνης.
Εκτός από τις εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές, τα έσοδα της πόλης μειώθηκαν σημαντικά και ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της έφυγε μόνιμα από την περιοχή.
Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, ο οίκος ανέφερε τον περασμένο Δεκέμβριο πως οι πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου εκτίθενται όλο και περισσότερο σε φυσικούς κινδύνους που οφείλονται στην υπό εξέλιξη κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας μάλιστα ότι αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα οι περιοχές ενδέχεται να υποστούν υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.
Από τις παράκτιες πλημμύρες στη Βόρεια Ευρώπη μέχρι τη λειψυδρία στο νότο, τα μεταβαλλόμενα κλιματικά πρότυπα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τα οικονομικά χαρακτηριστικά και τις οικονομικές δυνατότητες των πόλεων, αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος, υπογραμμίζοντας πως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα εκδηλωθούν τόσο με σταδιακές τάσεις όσο και με σοβαρές κρίσεις για τις πόλεις σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο, διαταράσσοντας την οικονομική δραστηριότητα και προκαλώντας ζημιές σε ιδιοκτησίες και υποδομές.
Τα παραπάνω θα επηρεάσουν σημαντικά τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, το θεσμικό πλαίσιο, τη χρηματοοικονομική απόδοση, το χρέος και τη διακυβέρνηση.
Με σχεδόν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Ευρώπης να ζουν σε πόλεις, οι αρχές θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο μαζί με τις εθνικές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων και τον προγραμματισμό μελλοντικών αλλαγών, που ενδέχεται να μεταβάλλουν το φυσικό και οικονομικό τοπίο των αστικών περιοχών.
Το εύρος των κλιματικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές πόλεις είναι ευρύ.
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι αυξανόμενες συχνές πλημμύρες σε ποτάμια θα επηρεάσουν ορισμένες πόλεις, ενώ άλλα αστικά κέντρα βιώσουν περισσότερους καύσωνες, ξηρασίες και πυρκαγιές.
Ο οίκος επισημαίνει πως η ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι υψηλή μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και πόλεων και ότι, σε διαφορετικό βαθμό, οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων σχεδίων και την αντιμετώπιση της απειλής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης