Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Η μείωση της οικονομικής ανισότητας θα στηρίξει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Η μείωση της οικονομικής ανισότητας θα στηρίξει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
Σημαντικός παράγοντας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής η οικονομική ανισότητα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Nature Climate Change   
Τα κράτη πρέπει να προχωρήσουν σε μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι μίας υπερθέρμανσης του πλανήτη, διαπιστώνεται σε έρευνα επιστημόνων του International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA), που δημοσίευσε το περιοδικό «Nature Climate Change».
Ειδικότερα, όπως παρατηρείται από τα ευρήματα, ο κίνδυνος για μη επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αυξάνεται δραματικά υπό τα σενάρια υψηλή ανισότητας.
«Η κλιματική αλλαγή απέχει πολύ από το μοναδικό θέμα που μας ανησυχεί ως κοινωνία.
Πρέπει να κατανοήσουμε πώς μπορούν να επιτευχθούν ταυτόχρονα αυτοί οι στόχοι.
Με αυτή τη μελέτη επιδεικνύουμε την τεράστια αξία της αειφόρου ανάπτυξης για την επίτευξη των στόχων που έχει θέση η Συμφωνία των Παρισίων. (…)
Ο κατακερματισμός και οι έντονες ανισότητες πιθανότατα θα συμβαδίσουν με χαμηλά επίπεδα καινοτομίας και παραγωγικότητας και, ως εκ τούτου, ενδέχεται να μην επιτευχθεί ο στόχος για μέση αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμών Κελσίου», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.
Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες προβλέπουν υψηλότερες συχνότητες πλημμυρών, λιμών και ισχυρών καταιγίδων αν η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, με την αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα να λειτουργεί αρνητικά για τις δυνατότητες καταπολέμησης των φαινομένων, από τις κρατικές αρχές .
Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, ενδεχομένως να κορυφωθούν πριν από το 2030.
Υπολογίζεται ότι 37 δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώθηκαν πέρυσι, 2% περισσότερο από το 2016, σύμφωνα με τους ερευνητές του Global Carbon Project.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης