Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Στα 27,14 δισ ο τζίρος της βιο-οικονομίας στην Ελλάδα έναντι 2 τρισ στην Ευρώπη

Στα 27,14 δισ ο τζίρος της βιο-οικονομίας στην Ελλάδα έναντι 2 τρισ στην Ευρώπη
Η υλοποίηση της κυκλικής βιο-οικονομίας, μπορεί να γίνει με πολυσχιδείς συνεργασίες, ανάγκη σοβαρών επενδύσεων, υποστήριξη έρευνας, ενσωμάτωση καινοτομιών
Πολλαπλά καταγράφονται τα οφέλη για τις ελληνικές επιχειρήσεις του αγροκτηνοτροφικού τομέα από τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, με "τον τζίρο της βιο-οικονομίας στην Ελλάδα να διαμορφώνεται στα 27,14 δισ. ευρώ το 2014", όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής στο Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ) Νικόλαος Μουσιόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Μουσιόπουλο, "το αντίστοιχο νούμερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στα 2 τρισ. Ευρώ, ήτοι το 15% περίπου του συνολικού ΑΕΠ, ενώ σε επίπεδο Γηραιάς Ηπείρου, οι θέσεις εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα υπερβαίνουν τα 18 εκατ.".
Μεταξύ των οφελών από τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία για τον αγροκτηνοτροφικό τομέα, συμπεριλαμβάνονται -σύμφωνα με τον κ. Μουσιόπουλο- τα εξής: δραστική μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, μείωση αναγκών σε ζωοτροφές και λιπάσματα, περιορισμός επιπτώσεων σε νερό και αέρα, ενίσχυση ποιότητας εδάφους και ελαχιστοποίηση παραγωγής αποβλήτων. Βέβαια, όπως επισήμανε, τα προαναφερόμενα οφέλη, για να επιτευχθούν, απαιτούνται "εκτενείς συνεργασίες ανάμεσα σε μονάδες με εντελώς διαφορετικά αντικείμενα".
Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, από τη μετάβαση του αγροκτηνοτροφικού τομέα στην κυκλική οικονομία μπορεί να επιτευχθεί παραγωγή ενέργειας από αγρο-κτηνοτροφικές μονάδες, αύξηση του ΑΕΠ και δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.
Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα σε επίπεδο ΕΕ, ο κ. Μουσιόπουλος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει τη διαβούλευση για την επικαιροποίηση της στρατηγικής της για την Βιο-οικονομία το 2012, λέγοντας, ωστόσο, ότι η Ελλάδα παραμένει το μόνο από τα "παλαιά" κράτη- μέλη της ΕΕ, που δεν έχει αναπτύξει ακόμη αυτόνομη Εθνική Στρατηγική για την Βιο-οικονομία.
Η κυκλική οικονομία, κατά τον ίδιο, αφορά σε αξιοποίηση αγροτικών υπολειμμάτων όχι κατ' ανάγκη στην παραγωγική διαδικασία από την οποία προέκυψαν, πολυδιάστατη κυκλοφορία πόρων και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών με στόχο τη δημιουργία νέων αλυσίδων αξίας.
Η υλοποίηση της κυκλικής βιο-οικονομίας, μπορεί να γίνει, κατά τον κ. Μουσιόπουλο, με πολυσχιδείς συνεργασίες, ανάγκη σοβαρών επενδύσεων, υποστήριξη έρευνας, ενσωμάτωση καινοτομιών και ανάπτυξη νέων κυκλικών μονοπατιών. Με τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας μπορούν να επιτευχθούν μείωση αποβλήτων, αποτελεσματική αλυσίδα αξιών, αύξηση εσόδων λόγω ζήτησης "πράσινων" προϊόντων, εντονότερη αξιοποίηση ενέργειας από βιομάζα και μείωση εξάρτησης από παραδοσιακά λιπάσματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης