Περιβάλλον

Συστάσεις του ΙΑΕΑ για εκσυγχρονισμό στο πυρηνικό εργοστάσιο Doel Nuke του Βελγίου

Συστάσεις του ΙΑΕΑ για εκσυγχρονισμό στο πυρηνικό εργοστάσιο Doel Nuke του Βελγίου
Οι συστάσεις αφορούν σε βελτιώσεις στη μακροπρόθεσμη ασφάλεια λειτουργίας και συγκεκριμένα στον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων διαχείρισης λόγω γήρανσής τους στις Μονάδες 1 και 2
Ο ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ολοκλήρωσε την επαναξιολόγηση της μακροπρόθεσμης λειτουργικής ασφάλειας του πυρηνικού σταθμού Doel Nuke στο Βέλγιο, κάνοντας συστάσεις για τις αναγκαίες εργασίες εκσυγχρονισμού σε δύο από τις τέσσερις μονάδες του εργοστασίου, όπως έκανε γνωστό ο ΙΑΕΑ.
Οι συστάσεις αφορούν σε βελτιώσεις στη μακροπρόθεσμη ασφάλεια λειτουργίας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση και συγκεκριμένα στον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων διαχείρισης λόγω γήρανσής τους στις Μονάδες 1 και 2, οι οποίες επανεξετάστηκαν μετά από αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών και Ασφάλειας του Βελγίου.
Η εις βάθος αναθεώρηση της αξιολόγησης στον πυρηνικό σταθμό, η οποία άρχισε στις 14 Φεβρουαρίου, επικεντρώθηκε σε πτυχές, που είναι ουσιαστικές για την ασφαλή μακροπρόθεσμη λειτουργία των δύο μονάδων, οι οποίες τέθηκαν σε εμπορική λειτουργία το 1975.
Οι Μονάδες 3 και 4 του πυρηνικού σταθμού Doel Nuke δεν επανεξετάστηκαν στο πλαίσιο της αναθεώρησης της αξιολόγησης, όπως αναφέρει η ΙΑΕΑ.
Σημειώνεται, ότι τον Οκτώβριο του 2015 η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πυρηνικού Ελέγχου (Fanc) του Βελγίου ενέκρινε την αίτηση του φορέα εκμετάλλευσης του πυρηνικού σταθμού για την επέκταση της λειτουργίας των Μονάδων 1 και 2 κατά 10 χρόνια, έως το 2025, εν αναμονή της εκπλήρωσης των διαφόρων όρων που αφορούν την ασφάλεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης