Περιβάλλον

Πυρηνική ενέργεια και ΑΠΕ το μείγμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Πυρηνική ενέργεια και ΑΠΕ το μείγμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Ο συνδυασμός πυρηνικών εργοστασίων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά το κόστος της παραγωγής ενέργειας χωρίς άνθρακα - τουλάχιστον θεωρητικά
Μεταξύ των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι  έχουν μελετήσει την ενεργειακή πολιτική, υπάρχει μια εξαιρετικά ευρεία συμφωνία ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα ήταν πολύ  πιο εύκολη αν θα μπορούσε γρήγορα και φτηνά να κατασκευασθούν πολλά νέα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας.
Σύμφωνα με το CNBC -που παρουσιάζει στοιχεία από την επισκόπηση σχετικής έρευνας των Jesse Jenkins και ο Samuel Thernstrom -  είναι απολύτως εφικτό  να φανταστεί κανείς μια παραγωγή ενέργειας χωρίς άνθρακα  αποτελούμενη από 100 % ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική, η ηλιακή, και η υδροηλεκτρική .
Αλλά είναι επίσης αναμφισβήτητα δύσκολο να διαχειριστείς τις πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο συνδυασμόςπυρηνικών εργοστασίων (ή μονάδων ορυκτών που θάβουν το CO2 τους)  με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά το κόστος του decarbonization (απανθρακοποίησης) - τουλάχιστον θεωρητικά.
Το πρακτικό ελάττωμα όμως σε οποιοδήποτε, υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, επιχείρημα, είναι ότι πολύ λίγες χώρες έχουν κατασκευάσει νέους αντιδραστήρες καθώς πολλοί έχουν προχωρήσει στην συρρίκνωση των υφιστάμενων μονάδων τους.
Στη Γερμανία και την Ιαπωνία, η κοινή γνώμη έχει στραφεί απότομα κατά των πυρηνικών.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, εν τω μεταξύ, τα πυρηνικά προγράμματα «μαστίζονται» από το υψηλό αρχικό κόστος, τις υπερβάσεις στην κατασκευή και τα ρυθμιστικά εμπόδια.
Σήμερα, ο κόσμος δεν είναι ακόμη έτοιμος να κατασκευάσει νέους αντιδραστήρες προκειμένου  να αντισταθμίσει αυτούς που οδηγούνται σε «συνταξιοδότηση».




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης