Άλμα του χαλκού - Σε ρεκόρ διετίας οι τιμές του

Άλμα του χαλκού - Σε ρεκόρ διετίας οι τιμές του
Η εξόρυξη νέων κοιτασμάτων γίνεται όλο και πιο δύσκολη και δαπανηρή
Οι τιμές του χαλκού έσπασαν κάθε ρεκόρ φτάνοντας σε υψηλό διετίας, καθώς οι φόβοι της παγκόσμιας αγοράς σε σχέση με την μελλοντική του παραγωγή έχουν ενταθεί. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το 54% του συνόλου της εξόρυξης χαλκού βρίσκεται σε κίνδυνο ξηρασίας, όπως έδειξε σε νέα της έκθεση η PricewaterhouseCoopers, η οποία υπογραμμίζει τους κινδύνους για τις μελλοντικές προμήθειες μετάλλων από την κλιματική αλλαγή. 
 
Την ίδια ώρα οι προβλέψεις για όλο το χαλκό που απαιτείται για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια συμβάλλουν στην εκτόξευση των τιμών του μετάλλου που παρατηρείται.
 
Σύμφωνα με το Bloomberg, η παραγωγή από υφιστάμενα ορυχεία αναμένεται να υποχωρήσει δραματικά στα επόμενα χρόνια, ενώ τονίζεται πως μόνη διέξοδος είναι να γίνουν νέες επενδύσεις ύψους 150 δισ. δολαρίων από το 2025 ως το 2032 ώστε να καλυφθεί η ζήτηση.
 
 Υπενθυμίζεται πως ο χαλκός έχει σημειώσει ράλι τους τελευταίους μήνες για να ξεπεράσει τα 10.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο, τροφοδοτούμενος από στοιχήματα για επικείμενες ελλείψεις, καθώς τα ορυχεία αγωνίζονται να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση από τα ηλεκτρικά οχήματα, τις υποδομές δικτύου και τα κέντρα δεδομένων. 
 
Η εξόρυξη νέων κοιτασμάτων γίνεται όλο και πιο δύσκολη και δαπανηρή, ενώ ο αυξανόμενος έλεγχος των περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων αποθαρρύνει επίσης τις επενδύσεις.
 
Τέλος, να σημειωθεί ότι περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας προσφοράς παράγεται από τρεις χώρες, την Χιλή, το Περού και την Κίνα
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης