Ενέργεια

Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον Απρίλιο

Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον Απρίλιο

Η Νιγηρία υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση - Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών θα παρατείνει τις περικοπές έως τέλος Ιουνίου

Σχετικά Άρθρα
Πτωτικές τάσεις παρουσίασε τον Απρίλιο η παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ, βάσει νέας έρευνας του Reuters, στοιχείο που είναι πιθανό να ρίξει και άλλο τις τιμές του πετρελαίου.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα την Μεγάλη Τρίτη 30/4, η παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε στα 26,49 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Πρόκειται για πτώση 114.000 bpd από τα επίπεδα που παρήγαγε ο ΟΠΕΚ τον Μάρτιο του 2024. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του Reuters για την παραγωγή Μαρτίου, η παραγωγή του ομίλου μειώθηκε κατά 99.000 bpd τον Απρίλιο.

Η έρευνα βασίζεται σε δεδομένα ναυτιλίας και «πληροφορίες από πηγές του κλάδου», σύμφωνα με το Reuters.

Τον Μάρτιο, το Ιράκ, η Νιγηρία, η Βενεζουέλα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Λιβύη παρουσίασαν μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με δευτερογενείς πηγές του ΟΠΕΚ, με τη Νιγηρία να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση.

Αντίθετα η Σαουδική Αραβία και το Ιράν σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής.

Η επίσημη Μηνιαία Έκθεση για την Αγορά πετρελαίου του ΟΠΕΚ που καλύπτει τον μήνα Απρίλιο θα δημοσιευτεί στις 14 Μαΐου, σύμφωνα με το δημοσιευμένο πρόγραμμα του ΟΠΕΚ.

Ο συνασπισμός ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής τους μεγαλύτερους παραγωγούς του ομίλου, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, είχε ξεκινήσει πρόσθετες περικοπές παραγωγής στις αρχές του 2024 για να μετριάσει τον κίνδυνο παγκόσμιου πλεονάσματος πετρελαίου και τον Μάρτιο.

Μάλιστα συμφώνησε να παρατείνει αυτές τις περικοπές έως τέλος Ιουνίου.

Το Ιράκ και το Καζακστάν είχαν δεσμευτεί προηγουμένως να «επιτύχουν πλήρη συμμόρφωση» και να αντισταθμίσουν την υπερπαραγωγή τους. Υπέβαλαν λεπτομερή σχέδια σήμερα για να κάνουν ακριβώς αυτό.

Η επόμενη συνεδρίαση της JMMC έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουνίου.

Η Σαουδική Αραβία είχε προηγουμένως αναφερθεί στην απόφαση για παράταση των περικοπών παραγωγής έως τα τέλη Ιουνίου ως «προληπτική», με στόχο «να υποστηρίξει τη σταθερότητα και την ισορροπία των αγορών πετρελαίου».

Η Σαουδική Αραβία έχει πει ότι όταν έρθει η ώρα να ανακαλέσει τις περικοπές στην παραγωγή, θα γίνει σταδιακά «υπό τους όρους της αγοράς».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης