Ευρώπη

Χωρίς εκπλήξεις οι γερμανικές εκλογές - "Απολαύστε τις διακοπές σας!" λέει το CDU

Χωρίς εκπλήξεις οι γερμανικές εκλογές -
Στη διατήρηση του status quo ποντάρει η Merkel
Σε μόλις έξι εβδομάδες, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα επιλέξει τον επόμενο ηγέτη της.
Σύμφωνα με την Handelsblatt  οι δημοσκοπήσεις, δεν αναμένουν εκπλήξεις στις 24 Σεπτεμβρίου, με το ποσοστό των χριστιανοδημοκρατών της Angela Merkel  να διαμορφώνεται στο 37% και του  Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο 25%.
Μετά από ένα αναζωογονητικό ταξίδι στο Τυρόλο, η  Merkel έκλεισε την πρώτη ομιλία της εκστρατείας της με μια μικρή υπενθύμιση: «Σχεδόν ξέχασα να πω - οι εκλογές δεν έχουν αποφασιστεί και φυσικά χρειαζόμαστε κάθε ψήφο».
Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, ο κύριος αντίπαλός της, Martin Schulz, κατηγόρησε την Merkel για αντίθετη στρατηγική - «ασύμμετρη αποστράτευση».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Merkel κατηγορείται ότι αποφεύγει τη  συζήτηση αναφέρει η Handelsblatt.
"Τη λέω μια επίθεση κατά της δημοκρατίας", δήλωσε ο κ. Schulz.
Αλλά παρά τα σκληρά λόγια του κ. Schulz  η πλειοψηφία των Γερμανών απολαμβάνει τις καλοκαιρινές διακοπές ενώ η προεκλογική εκστρατεία έχει ξεκινήσει. Και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Merkel δεν αφήνει την ευκαιρία να χαθεί.
Μια διαφήμιση του κόμματος δείχνει μια νεαρή γυναίκα ξαπλωμένη σε ένα λιβάδι, στο φως του ήλιου, χωρίς να διαταράσσεται από τις ανησυχίες του κόσμου. Το σύνθημα αναφέρει: "Απολαύστε το καλοκαίρι σας τώρα και κάνετε τη σωστή επιλογή το φθινόπωρο".



Ήταν ένα έντονο έτος, με τρεις από τις μεγαλύτερες της ΕΕ να πηγαίνουν στις κάλπες.
Οι εκλογές στην Γαλλία  έφεραν την Ευρώπη κοντά την απειλή ενός ακροδεξιού προέδρου.
Οι  εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου την περασμένη άνοιξη ανέβασαν το θερμόμετρο στην Ευρώπη και κατέληξαν σε σοβαρή αποδυνάμωση της πρωθυπουργού Theresa May και καθυστέρηση των συνομιλιών Brexit λίγες μέρες πριν αρχίζουν.
Μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν η εκλογή του Trump και το Brexit, οι ειδήμονες και οι δημοσκοπήσεις είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις εκλογικές βεβαιότητες. Αλλά στην περίπτωση της Γερμανίας, η προετοιμασία για τις εκλογές δεν αυξάνει τις θερμοκρασίες.
Μετά από 12 χρόνια στην εξουσία, η Merkel είχε τρεις συνομιλητές στο Λευκό Οίκο, τέσσερις στο Λονδίνο και στο Παρίσι και η δημοτικότητά της φαίνεται αδύνατη.
 Δεν είναι περίεργο ότι όλο και περισσότερο θεωρείται ηγέτης του ελεύθερου κόσμου σύμφωνα με τη Handelsblatt .
Στο προεκλογικό υλικό του CDU περιλαμβάνεται και ο Καναδός Πρωθυπουργός Justin Trudeau και το σύνθημα: «Σε αυτές τις περιόδους μπορείτε να βασιστείτε και στη Γερμανία».
Ένα μεγάλο μέρος της εκστρατείας του CDU θα συνεχίσει να ακολουθεί την δοκιμασμένη φόρμουλα που θέτει την Merkel στο επίκεντρο της σκηνής, το πρόσωπό της να κοσμεί τις αφίσες της εκστρατείας και το σύνθημα του κόμματος να είναι καθησυχαστικό: "Για μια Γερμανία όπου ζούμε καλά και απολαμβάνουμε τη ζωή".
Η Merkel δεν είχε σταθερά υψηλή δημοτικότητα.
Αλλά είναι μια αφαλής επιλογή. Με την οικονομική ανάπτυξη σταθερή και την ανεργία και το δημόσιο χρέος να μειώνεται, το μήνυμα του CDU είναι, «γιατί να ρίξουμε την βάρκα στο βράχο;»
Νωρίτερα αυτό το έτος, όταν ο κ. Schulz εξελέγη ομόφωνα ως υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών, το κενό στις δημοσκοπήσεις έκλεισε ξαφνικά. Αλλά ο ενθουσιασμός για τον κ. Schulz γρήγορα περιορίσθηκε και το κόμμα του απέτυχε να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες της Merkel.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης