Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Κορυφώνεται η αγωνία στην Καταλονία - Η Γερουσία ενεργοποιεί το άρθρο 155

Κορυφώνεται η αγωνία στην Καταλονία - Η Γερουσία ενεργοποιεί το άρθρο 155
Συνεδριάζει και η καταλανική Βουλή
Κορυφώνεται η αγωνία σε Καταλονία και Ισπανία καθώς ύστερα από την απόφαση του ηγέτη της Καταλονίας Carles Puigdemont να μην προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όλα τα βλέμματα στρέφονται στη σημερινή συνεδρίαση της Γερουσίας, η οποία αναμένεται να αποφασίσει την ενεργοποίηση του άρθρου 155.
Παράλληλα με τη συνεδρίαση της Γερουσίας θα συνεδριάζει και η καταλανική Βουλή με απώτερο στόχο να ικανοποιήσει την εντολή που έλαβε την 1η Οκτωβρίου με το δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας.
Πλέον η πολιτική κρίση κορυφώνεται.
Ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy θα βρεθεί στη συνεδρίαση της Γερουσίας (η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 11:00 ώρα Ελλάδας) και θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει την απόφαση για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 αλλά και ενδεχομένως να εξηγήσει το πώς σκέφτεται η κυβέρνηση του την υλοποίηση της ενεργοποίησης του εν λόγω άρθρου που αναιρεί την αυτονομία της Καταλονίας.
Ήδη από χθες υπουργοί της κυβέρνησης Rajoy, όπως ο υπ. Οικονομίας, Luis De Guindos επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, επισημαίνοντας ότι η ενεργοποίηση του άρθρου είναι καθαρά ένα διαχειριστικό θέμα, το οποίο η Μαδρίτη θα το χειριστεί διακριτικά και με σύνεση, έως τις επόμενες εκλογές στην Καταλονία.
Αλλά είναι προφανές πως αυτό το μετριοπαθές ύφος δεν θα γίνει ανεκτό σε μεγάλο μέρος της καταλανικής κοινής γνώμης.
Σε κάθε περίπτωση ερωτηματικό παραμένει αν ο Rajoy μετά την έγκριση των μέτρων από τη Γερουσία θα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του Άρθρου 155 ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτήν την περίπτωση ο Puigdemont θα παραμείνει στη θέση του έως αύριο Σάββατο 28/10.
Πάντως, η κατάσταση για τον Puigdemont παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.
Χθες υπέβαλε την παραίτηση του ο μετριοπαθής υπουργός Επιχειρηματικότητας Santi Vila, ο οποίος τόνισε πως οι προσπάθειές του για να λειανθεί το έδαφος προς την κατεύθυνση του διαλόγου «απέτυχαν», την ώρα που οι πιο «ακραίοι» επιμένουν ότι το αποτέλεσμα του του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία , δίνει σαφή «εντολή» στην τοπική κυβέρνηση να προβεί στην ανακήρυξή της.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αρκετές χιλιάδες Καταλανών και ενώ περίμεναν το διάγγελμα του Puigdemont, έσπευσαν να τον κατηγορήσουν για προδοσία, καθώς υπήρχε η πληροφορία ότι θα προκήρυσσε πρόωρες εκλογές.
Εφόσον η Γερουσία αποφασίσει την ενεργοποίηση του άρθρου 155, η Μαδρίτη θα αναλάβει τον άμεσο έλεγχο της καταλανικής κυβέρνησης, της αστυνομίας, του κοινοβουλίου καθώς και των τηλεπικοινωνιών και των ψηφιακών μέσων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης